Ειδησεογραφικό site

Στέφανος Ξεκαλάκης στο «Κ»: «Ανοιχτή η πόρτα για όλους»

83

ΠΑΣΟΚ  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ ΣΠρόθυμος στον διάλογο με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς δηλώνει ο Στέφανος Ξεκαλάκης, γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Γερόπουλου

Θιασώτης του εγχειρήματος για τη δημιουργία ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού μετώπου στην Ελλάδα εμφανίζεται ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα, η όλη προσπάθεια ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου «να εκκινήσει από τους μαζικούς χώρους, την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους επιστημονικούς φορείς».

Δηλώνει πρόθυμος στον διάλογο με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και αφήνει ανοιχτή την πόρτα της συζήτησης, ακόμη και σε όσους έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.

Ασκεί έντονη κριτική στους κ.κ. Τσίπρα και Σαμαρά, τους οποίους κατηγορεί ότι «προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον και την προσωπική τους φιλοδοξία» απέναντι στο συμφέρον της χώρας. Αποδέχεται ότι ο χώρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας περνά «κρίση ταυτότητας» και σημειώνει ότι στην Ελλάδα, για να έχει προοπτική, «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αξιόπιστη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας», ειδικά τώρα που οι πολίτες ξεπερνούν τον διαχωρισμό μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας για την επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία και ποιους νομίζετε ότι πρέπει να εκφράσει το κόμμα;

Το ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση της άσκησης των κυβερνητικών του καθηκόντων οδηγήθηκε σε μια διαρκώς κλιμακούμενη εσωστρεφή αναζήτηση των λύσεων που θα οδηγούσαν στην έξοδο από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό ακολούθησε μια μονοδιάστατη προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής, για τη διαμόρφωση της οποίας έπαψε να συνδιαλέγεται με κοινωνικούς φορείς, με επιμελητήρια, με ανθρώπους της αγοράς, με την παραδοσιακή του βάση.

Σήμερα το Κίνημά μας καλείται να συνδιαμορφώσει τον προγραμματικό του λόγο μαζί με τις κοινωνικές & παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ώστε, προοπτικά, μετά και την απομυθοποίηση των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων, να αποτελέσει την αξιόπιστη λύση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όλοι διαπιστώνουν τον κατακερματισμό των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, αλλά κανείς δεν κάνει το πρώτο βήμα για έναν γόνιμο διάλογο. Εσείς τι προτείνετε και ποιους περιλαμβάνετε σε αυτόν τον διάλογο;

Τα τελευταία χρόνια επιχειρήθηκαν πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες για τη συνεύρεση δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Προσπάθειες που αφορούσαν συγκολλήσεις χωρίς καμία πολλαπλασιαστική προοπτική.

Ήρθε η ώρα, οι όποιες συζητήσεις γίνουν για τη συμπόρευση των δυνάμεων που διέπονται από τις αρχές και τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, να αρχίζουν και να αναπτυχθούν από την κοινωνική βάση, η οποία εκφράζεται από αυτό το ιδεολογικό ρεύμα. Το νέο ξεκίνημα, για τη δημιουργία ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού μετώπου, πρέπει να εκκινήσει από τους μαζικούς χώρους, την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους επιστημονικούς φορείς.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί αποκλειστική υπόθεση κομματικών ηγεσιών.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπούμε σε λογικές αθροίσεως εκλογικών ποσοστών, αλλά σε συζητήσεις από τη βάση που θα δράσουν πολλαπλασιαστικά.

Τώρα που πλέον οι πολίτες φαίνεται να ξεπερνούν τα επίπλαστα διλήμματα περί μνημονιακών αντιμνημονιακών και να αναζητούν-αξιολογούν την αξιοπιστία και την εφαρμοσιμότητα των προγραμματικών λόγων, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αξιόπιστη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα στελέχη που αποχώρησαν παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου και ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου, έχουν θέση σε αυτό τον διάλογο;

Ο διάλογος για την Κεντροαριστερά δεν είναι υπόθεση μονάδων αλλά κοινωνικών ομάδων. Κατά συνέπεια, όλοι όσοι εντάσσονται σε αυτές τις ομάδες, έχουν και λόγο και ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου.

Το πρόβλημα της Κεντροαριστεράς είναι, τελικά, πρόβλημα ηγεσίας ή πολιτικής πρότασης;

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια μια κρίση ταυτότητας. Από τον ρόλο του πρωταγωνιστή στη νομισματική ενοποίηση πέρασε σε ρόλο κομπάρσου σε ότι αφορά την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτός ήταν και ο λόγος, άλλωστε, που παραμένει ανολοκλήρωτη και μονοδιάστατα προσανατολισμένη στην αξιολόγηση των οικονομικών μεγεθών.

Για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά, οφείλει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη ρεαλιστική πρόταση με ανθρωποκεντρική διάσταση.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Κεντροαριστερά χρειάζεται ένα συνέδριο τύπου Επινέ, όπως είχε γίνει στη Γαλλία, προκειμένου αυτή να αναγεννηθεί και οι «βαρονίες» του χώρου να μπουν στο περιθώριο.

Προϋπόθεση για την αναγέννηση του χώρου της Κεντροαριστεράς είναι η αποφυγή παντός τύπου ηγεμονισμού. Αυτή είναι η προσέγγιση που έχουμε στο ΠΑΣΟΚ και θα την υπηρετήσουμε στην πράξη, υλοποιώντας έτσι τις αποφάσεις του 10ου συνεδρίου μας.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η μετατόπιση του κ. Τσίπρα σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, μήπως αφαιρεί από το ΠΑΣΟΚ ζωτικό χώρο;

Ας μη γινόμαστε προφήτες ούτε ως προς τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του βασικού κυβερνητικού εταίρου ούτε ως προς την τελική στάση του πρωθυπουργού.

Ξέρετε, στην παρούσα φάση η ελληνική κοινωνία δεν αρκείται σε ρεαλιστικές θέσεις, αλλά επιζητεί τις πράξεις. Και οι πράξεις, όπως έδειξε το τελευταίο εξάμηνο, δεν είναι το βασικό ατού του πρωθυπουργού.

Αφού όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις ψήφισαν τη συμφωνία, υπάρχει κάτι σημαντικό που σας χωρίζει από τον σημερινό πρωθυπουργό, ώστε να μην μπορείτε να διαμορφώσετε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας;

Μας χωρίζει η αλήθεια. Το ΠΑΣΟΚ, με τα όποια μικρά ή μεγάλα λάθη του, δεν έκρυψε από τον ελληνικό λαό ποια είναι η πραγματικότητα και τι θυσίες απαιτούνται, για να μη γυρίσει η χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Κι αν αναλογισθεί κάποιος ότι ο λόγος που φτάσαμε σήμερα στο σκληρότερο από τα τρία μνημόνια, αυτό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ότι οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον και την προσωπική τους φιλοδοξία και δεν συνέβαλαν, το 2010, στη διαμόρφωση κλίματος πολιτικής συναινέσεως, όπως κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, εύλογα κυριεύεται από το αίσθημα της μελαγχολίας.

Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Ο 39χρονος Στέφανος Ξεκαλάκης, νέος γραμματέας του Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από το Ρέθυμνο Κρήτης. Είναι διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, απόφοιτος του ΕΜΠ και εργάζεται στη διεύθυνση Μητρώου και Παρακολούθησης Ακίνητης
Περιουσίας της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση και από το 2003 εκλέγεται στη διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος.

Έχει εμπλακεί και στα δρώμενα του Τεχνικού Επιμελητήριου, ενώ έχει εκφράσει τους προβληματισμούς του για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες πολιτών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.