Ειδησεογραφικό site

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς»- Η προβοκάτσια Σόιμπλε και η δραματική κίνηση Τσίπρα

38

Σε τεντωμένο σχοινί ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», καθώς κινούνται στο «πολεμικό» κλίμα που δημιουργουν αφενός οι (ηθελημένα για πολλούς) προκλητικές δηλώσεις Σόϊμπλε και αφετέρου ένα φεστιβάλ άκαιρων, «πολεμικών» και έξω από κάθε διαπραγματευτική και διπλωματική πρακτική δηλώσεων Ελλήνων αξιωματούχων, που απευθύνονται κυρίως στο Ελληνικό ακροατήριο. Και ενώ τα Ταμεία αδειάζουν, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί μέσω Γιουνκέρ και Σουλτς να πείσει Μέρκελ και Ντράκι να αποσωβήσουν ένα πιστωτικό γεγονός.

Με τελευταίο “κρούσμα” την αποστροφή του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, ότι “θα πληρώσουμε το χρέος με αέρα”, οι διαρκείς δηλώσεις αρμοδίων και αναρμοδίων υπουργών – κόντρα στο αποφασισμένο από το Eurogroup πλαίσιο συζητήσεων με τους “θεσμούς” – δημιουργούν ένταση στις σχέσεις με τους εταίρους και δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ένταση αυτή επιχείρησε να κατευνάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε, με πρωτοβουλία του, με τους προέδρους της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Τσίπρας επεδίωξε να ανοίξει ένα παράλληλο ουσιώδη δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να αποτραπεί η πιστωτική ασφυξία που οδηγεί τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο και να δωθεί ο απαραίτητος χρόνος στο “brussels group” να ξεκινήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Στόχος του είναι να προσφέρουν οι κ.κ. Γιουνκέρ και Σούλτς τις καλές τους υπηρεσίες προς την ´Αγγελα Μέρκελ και τον Μαριο Ντράκι (ενδέχεται να συναντηθούν την Τρίτη) ώστε να επιτρέψουν να χρηματοδοτηθούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός, πριν τη λήξη των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι υποσχέθηκαν τη συμβολή τους, αλλά παράλληλα επέμειναν στην ανάγκη να είναι σαφέστερη και πιό προγραμματισμένη η Ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις ( “γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος” ) και να αποφεύγει τη στιγμή αυτή “άκαιρες” διεκδικήσεις και “πολεμική” ρητορική απέναντι σε ισχυρούς παράγοντες της Ευρώπης από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτηση των Ελληνικών αιτημάτων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.