Ειδησεογραφικό site

Ξεκίνησε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή ηγεσίας στο κίνημα – Ποιοι θα παλέψουν για το «δαχτυλίδι» διαδοχής

66

Ξεκίνησε το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τους υποψήφιους διαδόχους του Ευάγγελου Βενιζέλου να παίρνουν θέσεις μάχης για την επόμενη ημέρα.

 

Το προσυνεδριακό κλίμα, πάντως, δεν προμηνύει ανέφελο Συνέδριο, καθώς κύκλοι μιας εκ των διεκδικητών της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γενημματά, κατήγγειλαν τον γραμματέα του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, για προσπάθεια νοθείας και αλλοίωσης των αποτελεσμάτων της ανάδειξης συνέδρων.

Ο έτερος υποψήφιος Ανδρέας Λοβέρδος άφησε, επίσης, αιχμές κατά της κ. Γεννηματά. Σχολιάζοντας την αναφορά της πως «όποιος θέλει να πάει στη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ να πάει» είπε: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί της. Όποιος θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ να πάει. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης είπε στον Βήμα 99,5 ότι «μπορεί να υπάρξει εκλογή από τη βάση, φτάνει να είναι πολύ συγκεκριμένο το μητρώο των μελών που θα πάει να ψηφίσει».

Τόνισε ότι στο συνέδριο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει οριστικά τι θέλει από τον εαυτό του «γιατί δεν έχει άλλο χρόνο, αλλιώς θα διαλυθεί».

«Πρέπει να υπάρξει σωφροσύνη, να υπάρξει συζήτηση ανοιχτή, όλα τα θέματα στο τραπέζι, να υπάρξει ποιότητα, ενωτική διάθεση, στο τέλος της ημέρας του Σαββάτου να υπάρξει μια πολιτική ψηφοφορία που είναι πολύ πιο σημαντική από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος και ποια όργανα θα βγάλει το Συνέδριο».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από το κλίμα και τις αποφάσεις του συνεδρίου.

«Κανένα μεταβατικό ρόλο δεν θέλω να παίξω ούτε έχω αποφασίσει τίποτα για τον εαυτό μου. Πρέπει να αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ για τον εαυτό του και θα ήμουν ανακόλουθος σε ό,τι λέω εδώ και χρόνια, όταν ήμουν αυτός που επέμενε να προηγείται το Συνέδριο της εκλογής του προέδρου, για να δεσμεύει τον πρόεδρο, δεν είμαστε αναρχηγικό κόμμα. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ένα αρχηγικό κόμμα που κρέμεται από τη θέληση του προέδρου “φύγε εσύ έλα εσύ”. Υπάρχει μια βάση που ουδέποτε ερωτήθηκε για τίποτα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτή η βάση πρέπει να αποφασίσει. Να αποφασίσει η βάση τι κόμμα θέλει. Γιατί εμένα μπορεί να μην με ικανοποιεί η απόφασή της».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Παρασκευή 5 Ιουνίου

12:00 Διαπιστεύσεις Συνέδρων
14:30 Άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου από τον Γραμματέα της ΚΠΕ Νίκο Ανδρουλάκη
Εκλογή προεδρείου Συνεδρίου
15:00 Τοποθετήσεις εκπροσώπων κομμάτων
16:30 Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου
17:30-18:15 Εισηγήσεις:
Κώστα Σκανδαλίδη – Συντονιστή Ομάδας Εργασίας για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης
Χρήστου Πρωτόπαπα – Συντονιστή Ομάδας Εργασίας για την πορεία και το μέλλον της Παράταξης
Παναγιώτη Ιωακειμίδη – Συντονιστή Ομάδας Εργασίας για την πορεία της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας
18:15-18:30 Οικονομικός και Διοικητικός Απολογισμός από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σαλαγιάννη
18:30-19:00 Εκλογή Εφορευτικών Επιτροπών και Επιτροπής Επεξεργασίας Πολιτικών Θέσεων
19:00-21:00 Τοποθετήσεις Συνέδρων

Σάββατο 6 Ιουνίου

9:00 Έναρξη εργασιών
Συνέχεια τοποθετήσεων Συνέδρων
20:00 Έναρξη ψηφοφοριών για τις αποφάσεις του Συνεδρίου

Κυριακή 7 Ιουνίου

9:00 Έναρξη εργασιών
Διαδικασίες Συνεδρίου

Βενιζέλος: Όσοι θελήσουν να αλώσουν το ΠΑΣΟΚ, θα με βρουν απέναντι

Σε θέση μάχης μπαίνουν από σήμερα οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Στο συνέδριο του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε και τυπικά την αποχώρησή του από την ηγεσία, δρομολογώντας τη  διαδικασία για την εκλογή του νέου επικεφαλής από τη βάση. Μέχρι ώρας  υποψηφιότητες για την προεδρία έχουν θέσει η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε η εντολή που δίνει να τιμήσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανέφερε ότι αν και δεν θα είναι πρόεδρος, θα είναι κοντά στο κόμμα, λέγοντας ότι “αύριο θα μιλήσω γιατί επέλεξα να φύγω από την ηγεσίας”, τονίζοντας ότι κάποιοι νομίζουν ότι με την αποχώρησή μου θα αλώσουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα με βρουν απέναντι τους, μακριά από τα βάρη που με κάνουν να μην λέω ορισμένα πράγματα. Υπογράμμισε δε ότι αποθέτω την εντολή που μου έδωσαν τα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ λίγες ημέρες πριν τις διπλές εκλογές και τη δίνω σε εσάς. “Σας καλώ να πάρετε με σεβασμό στα χέρια σας την εντολή αυτή και αν τιμήσετε ο καθένας προσωπικά”, τόνισε.

Φυσικά, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κυβέρνησης, αλλά και της ενημέρωσης του πρωθυπουργού στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο  για αδιέξοδο. “Το συνέδριο  βρίσκει τη χώρα σε αδιέξοδο, η συγκυρία είναι βαριά και κρίσιμη. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή μετά το αδιέξοδο, ενώ σπαταλήθηκε χρόνος” και πρόσθεσε “σε λίγη ώρα θα ακούσουμε την αφήγηση του κ. Τσίπρα και θα απαντήσω στη Βουλή”. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι αυτή θα είναι η τελευταία του παρουσία,  εκτός κ αν έχουμε κοινοβουλευτικές εξελίξεις.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σήμερα συγκάλεσε το συνέδριο ως “έκτακτο”, αλλά βρίσκει το ΠΑΣΟΚ μικρό κοινοβουλευτικά, εγκαταλελειμμένο από στελέχη που ευνοήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, πετώντας αιχμές κατά του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Επισήμανε παράλληλα ότι βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να έχει καταβάλει το μεγάλο κόστος των αποφάσεων του, αλλά τόνισε ότι “ο πυρήνας της ψυχής του ΠΑΣΟΚ είναι το εθνικό συμφέρον, όχι το κομματικό”.

“Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει”, τόνισε και συμπλήρωσε “σε μία περίοδο που όλοι λένε δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Είναι αυτό που σε μία ασύμμετρη κυβέρνηση ασκεί την ισχυρή και πειστική αντιπολίτευση, δυσανάλογα ισχυρά σε σχέση με το κοινοβουλευτικό μέγεθος. Να λέει την αλήθεια που θέλουν οι πολίτες αλλά δεν την ακούν”.

Φίλης: Αναγκαία η συστράτευση όλων των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο Νίκος Φίλης κατά το χαιρετισμό του ανέφερε ότι “το συνέδριό σας διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εθνική διαπραγμάτευση, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, με βάση τη λαϊκή εντολή να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέσα στην ευρωζώνη, αλλά χωρίς να συνεχιστεί αδιατάρακτη η υφεσιακή πορεία και η μνημονιακή λιτότητα. Δημοκρατική εντολή είναι να εισέλθει η χώρα σταδιακά στην ανάπτυξη, με ριζική ρύθμιση του δημόσιου χρέους και αναπτυξιακή οικονομική στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

Τόνισε ότι επί τέσσερις μήνες, επιδιώξαμε με ειλικρίνεια, πιθανόν και με κάποια λάθη, να καταστήσουμε το ελληνικό πρόβλημα, πρόβλημα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.
“Πετύχαμε αρκετά. Και τώρα, βρισκόμαστε στην τελική φάση, αφού μάλιστα το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, κατά την οποία οι πιστωτές θέτουν στην διαπραγμάτευση αναδρομικώς, υπό τύπον τελεσιγράφου, αδιανόητες αξιώσεις, επικαλούμενοι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση”.

Μάλιστα, ανέφερε ότι σε αυτή τη μάχη είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, τονίζοντας ότι η έκβασή της θα επηρεάσει καθοριστικά την ουσιαστική επανένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μετά την πενταετή καταθλιπτική εφαρμογή των μνημονίων, που ουσιαστικά απομάκρυναν τη χώρα από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

“Η πρόσφατη νωπή λαϊκή ετυμηγορία δεν συνιστά το άνοιγμα μιας σύντομης παρένθεσης, όπως ματαίως επιδιώκουν επιθετικοί κύκλοι του συστήματος εντός και εκτός της χώρας. Οι εκλογές αποτελούν αφετηρία μακροπρόθεσμων εξελίξεων, που αναδιαμορφώνουν το πολιτικό σύστημα και δίνουν νέο σχήμα στην εθνική πορεία”, τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι “το αποτέλεσμα των εκλογών, σηματοδοτεί την κρίση εκπροσώπησης που επιδεινώθηκε με την ηθική και πολιτική απονομιμοποίηση της πολιτικής εξουσίας εξαιτίας της επιβολής πολιτικών άγριας λιτότητας, και των συνακόλουθων αντιδημοκρατικών πρακτικών, που μετέβαλαν τη χώρα σε αποικία χρέους, προσβάλλοντας ακόμη και την εθνική αξιοπρέπεια”.

Ο κ. Φίλης ανέφερε, επίσης, ότι η λιτότητα, η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού ως του αναγκαστικού και μοναδικού προτύπου, που στα χρόνια του Μνημονίου οδήγησε στη στρατηγική επιλογή της συγκυβέρνησης, μεταξύ των κομμάτων του παλαιού και διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος, έχει αυλακώσει οδυνηρά την κοινωνία. Έχει δημιουργήσει βαθύ κοινωνικό χάσμα. Και αυτός ο κοινωνικός διπολισμός, ενεργοποιεί αντίστοιχες επεξεργασίες στο πολιτικό επίπεδο. Στον πυρήνα της νέας λαϊκής-δημοκρατικής αξίωσης είναι: δημοκρατία παντού! Στην πολιτική, την κοινωνία, την οικονομία και την εθνική παρουσία της χώρας. Δημοκρατία και πολιτική ηθική, δηλαδή την απόδοση δικαιοσύνης, όχι με όρους ρεβανσισμού, αλλά ως θεμέλιο της δημοκρατικής αναγέννησης της χώρας.

Παπαμιμίκος: Ο Τσίπρας να κάνει την υπέρβαση, σχηματίζοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Είναι η ώρα, ο Πρωθυπουργός να κάνει και αυτός  την εθνική του υπέρβαση σχηματίζοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρόσωπα από όλους τους χώρους, αλλά κυρίως πρόσωπα ικανά και αποφασισμένα, να εφαρμόσουν τη συμφωνία» δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.Συνεχίζοντας ανέφερε: «Γιατί ας μη γελιόμαστε, η σύναψη της συμφωνίας είναι απλά το πρώτο βήμα στην επόμενη ημέρα της χώρας. Στην πορεία προς την επιστροφή στη σταθερότητα, αν θέλετε.

Μετά τη συμφωνία όμως, θα χρειαστεί να περάσουν μια σειρά εφαρμοστικοί νόμοι για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Όλα αυτά απαιτούν θάρρος και πρόσωπα που θα αγνοήσουν το πολιτικό κόστος προς όφελος της πατρίδας. Τέτοια πρόσωπα, υπάρχουν σε όλο το φάσμα του ευρωπαϊκού τόξου. Σε όλες τις δυνάμεις της μετριοπάθειας, της λογικής και της συνεννόησης. Αυτές οι δυνάμεις, αυτές οι αντιλήψεις αυτά τα πρόσωπα, οφείλουν να συναντηθούν και να συστρατευθούν στην εθνική προσπάθεια. Μακριά από ιδεοληψίες, κομματικές αγκυλώσεις και αναχρονιστικούς διχασμούς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.