Ειδησεογραφικό site

Σε αναζήτηση νέου αρχηγού οι καραμανλικοί

65

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Τη μεγάλη ζαριά ρίχνει στο εσωκομματικό παιχνίδι ο Αντώνης Σαμαράς, με στόχο να βρεθεί ξανά σε πρωταγωνιστικό ρόλο της πολιτικής σκηνής και να βάλει ταφόπλακα στους εσωκομματικούς αμφισβητίες. Ήδη, οι ημερομηνίες που έχουν αποφασιστεί για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων για την εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ, είναι «χειρουργικά» μελετημένες ώστε να συμπέσουν με αυτό που αταλάντευτα πιστεύει ο Αντώνης Σαμαράς: Το τέλος της θητείας Τσίπρα και της ανοχής των πολιτών στη διακυβέρνησή του.

Στον αντίποδα, ο αριθμός των στελεχών και μελών της ΝΔ που αμφισβητούν τις πολιτικές εκτιμήσεις Σαμαρά διαρκώς μεγαλώνει και οι επικεφαλής των δυνάμεων που θέλουν αλλαγή ηγεσίας δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να είναι έτοιμες στο προσεχές διάστημα και να ζητήσουν την καταστατική και με υπογραφές έναρξη της διαδικασίας για αλλαγή πρόεδρου. Το καραμανλικό λόμπι συνεχίζει να ψάχνει για νέο αρχηγό και στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και τα δείπνα που πραγματοποιούνται, αυτή τη φορά και μεταξύ «δελφίνων» με διαφορετικές επιδιώξεις, σε μια προσπάθεια να συνεννωθούν δυνάμεις και να μοιραστούν ρόλοι για την επόμενη μέρα στη ΝΔ. Μήλο της έριδος αποτελεί ο νεαρός και υπερδραστήριος περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στο πρόσωπο του οποίου αρκετοί βλέπουν τη δυναμική για να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία νέο προσανατολισμό, στροφή προς το κέντρο και κυρίως φρέσκιες ιδέες που θα προσελκύσουν και πάλι μάζες ψηφοφόρων που έχουν εγκαταλείψει τη ΝΔ από τις εκλογές του 2009 και μετά.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ

Στο πρόσφατο ραντεβού Στυλιανίδη-Τζιτζικώστα παρουσία τριών σημαντικών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης) συζητήθηκαν εκτενώς και θέματα εσωκομματικά, με τον «Τζίτζι» να είναι προσεκτικός στις ερμηνείες και τις διατυπώσεις του. Ωστόσο, στη συνάντηση υπήρξε συναντίληψη ότι η φωνή της ΝΔ μετά τις εκλογές είναι αδύναμη, δεν ακούγεται και το κυριότερο ότι έχει χάσει σημαντικό μέρος των υποστηρικτών της από τις δυναμικές κοινωνικές ομάδες, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ένα κόμμα με ακροατήριο κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους.

Στο μικροσκόπιο των στελεχών που επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας της ΝΔ μπαίνουν και οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται τρεις μήνες μετά τις εκλογές και έχουν ποιοτικά στοιχεία που περνούν απαρατήρητα από τον πολύ κόσμο όχι όμως και από τους πολιτικούς αναλυτές. Ένα από αυτά, δείχνει ότι η συσπείρωση της ΝΔ σήμερα μόλις και μετά βίας φτάνει το 68,3%, με το εκκωφαντικό ποσοστό του 10% να πηγαίνει προς το Ποτάμι, και ένα ποσοστό του 6% να κατευθύνεται, ακόμη και σήμερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ! Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ως κορμός κυβέρνησης, η συσπείρωση φτάνει στο 87% ( Metron-Analysis, εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»). Ωστόσο, η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να παραμείνει η χώρα στο ευρώ (82%) ανατρέπει τα σενάρια που ήθελαν τους Έλληνες να κάνουν σιγά σιγά στροφή προς τη δραχμή, όπως έδειχναν δημοσκοπήσεις προηγούμενων εβδομάδων και ενίσχυαν εκείνους που συντηρούν θέματα δημοψηφισμάτων ή και ευθείας ρήξης με τους εταίρους.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επικριτές του πρώην πρωθυπουργού βγάζουν το συμπέρασμα ότι ακόμη και αν ο ίδιος δικαιωθεί στις προβλέψεις του, εντούτοις αυτό δεν συνάδει με το κοινωνικό αίσθημα αφού, όπως εξηγούν, για τον κόσμο ο Τσίπρας έχει μπει στο πετσί του ότι κάνει πραγματική αντίσταση, έστω κι αν στο τέλος λυγίσει, ενώ ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έχουν μπει στο πετσί του, ως αυτοί που έσκυβαν το κεφάλι και έπαιρναν τα νομοσχέδια γραμμένα στα αγγλικά, για να κάνουν απλώς μετάφραση. Τα στοιχεία μάλιστα για τη βαριά φορολόγηση των ελληνικών νοικοκυριών σε υψηλότερο ποσοστό (42%) του εισοδήματός τους σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαικές χώρες είναι για τους πολίτες αδιάψευστος μάρτυρας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το πρόγραμμα «διάσωσης» της Οικονομίας στο οποίο ορκίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ποιος έβγαλε αυτά τα στοιχεία; Μα ο ίδιος ο ΟΟΣΑ, που προτείνει τις μεταρρυθμίσεις.

Όλα τα παραπάνω, είναι στοιχεία τα οποία για όσους θέλουν αλλαγές στην ηγεσία της ΝΔ δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τον Αντώνη Σαμαρά.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ-ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Ο πρόεδρος της ΝΔ και οι συνεργάτες του μαζί με ομάδα βουλευτών που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, το σοκ των πολιτών από τον πάταγο της αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα θα είναι τέτοιο ώστε θα καταλάβουν πολύ σύντομα τα μεγάλα ψέματα ενός πρωθυπουργού ο οποίος απλώς έταξε σε όλους λεφτά, δουλειές, ρεύμα, φοροελαφρύνσεις και θράσος απέναντι στους κακούς δανειστές για να ικανοποιηθεί το «εγώ» του Έλληνα όταν του υψώνει το δάχτυλο ο κ. Σόιμπλε. Ο Σαμαράς έχει βάλει ένα χρονοδιάγραμμα με το βασικό κομμάτι της αντιπολιτευτικής του τακτικής να βασίζεται στο δίμηνο Μάιος–Ιούνιος. Σε αυτό το διάστημα θα σηκώσει και πάλι τους τόνους, όσο βέβαια το επιτρέπει η κατάσταση και αξιολογώντας τις εξελίξεις εντός των κρίσιμων σταθμών για τη χώρα. Ετσι, η πρώτη τέτοιου τύπου εμφάνιση Σαμαρά θα είναι στην προδιάσκεψη της Λάρισας στις 26 Απρίλη. Ημερομηνία όχι τυχαία, αφού δύο μέρες πριν θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κρίσιμο γιούρογκρουπ (24 Απρίλη), χωρίς όπως φαίνεται, αποτελέσματα.

Η συνδιάσκεψη τοποθετείται για τις αρχές Ιουλίου που θα κλείσει αυτόν τον πρώτο κύκλο. Ημερομηνία κατά την οποία η χώρα θα βρίσκεται –ξανά– σε ιστορική φάση. Ή θα έχει υπογράψει νέο πρόγραμμα αφού λήγει η τετράμηνη παράταση ή θα έχει ρήξη με τους εταίρους, οπότε και οι πολιτικές εξελίξεις αναπόφευκτες. Όμως, αυτή θα είναι και ορόσημο και για τον ίδιο τον Σαμαρά, αφού τότε οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για να αναμετρηθούν μαζί του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.