Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 18 Απριλίου 2015

82

ΔΥΟΜΙΣΙ μήνες μετά τις εκλογές, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές! Η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη –επισήμως τουλάχιστον– για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ενώ οι εταίροι συνεχίζουν να βλέπουν αδιέξοδο και να κρατούν κλειστή τη στρόφιγγα της ρευστότητας για την Ελλάδα. Και πορευόμαστε από Eurogroup σε Eurogroup, με την ελπίδα ότι τώρα θα τα βρούμε και θα πάρουμε τη δόση, στο επόμενο θα τα βρούμε και θα πάρουμε τη δόση… άντε στο μεθεπόμενο!

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ του Γιάνη Βαρουφάκη προς τις Βρυξέλλες συνεχίζουν να διακρίνονται από… δημιουργική ασάφεια για τους εταίρους-δανειστές μας, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα, γνωστά και ως Athens Group (sic), διαμηνύουν στα «αφεντικά» τους ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι υπουργοί της δεν είναι και πολύ… συνεργάσιμοι! Άλλωστε, το είπε και η Κριστίν Λαγκάρντ, εμμέσως πλην σαφώς, στο τετ-α-τετ που είχε με τον Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, βέβαια, η κυβέρνηση πλήρωσε τη δόση στο ΔΝΤ –αν μπορούσε, ας έκανε κι αλλιώς– και τώρα αναζητεί λύσεις που ίσως πείσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε στις 24 του μήνα να «ξεκλειδώσουν», έστω και μερικώς, τη ρευστότητα για την ελληνική οικονομία. Και παρότι ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση επιμένουν στις κόκκινες γραμμές και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μείωση μισθών και συντάξεων ή περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι εταίροι επιμένουν ακριβώς σε αυτά τα μέτρα.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ για τον απλούστατο λόγο ότι τα θεωρούν… μεταρρυθμίσεις! Όπως είπε η πρόεδρος του ΔΝΤ, το συνταξιοδοτικό της Ελλάδας, αν δεν… μεταρρυθμιστεί –πετσοκοπεί, με λίγα λόγια–, θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα!

ΕΤΣΙ, η ελληνική πλευρά μελετά τώρα αλλαγές στο φορολογικό, τις οποίες θα παρουσιάσει στο επικείμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα υπάρχουν νέες προτάσεις για άμεση και αποτελεσματική είσπραξη μεγάλων ποσών, που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία. Και παρά τη διαβεβαίωση από το Μαξίμου ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι η 24η Απριλίου μπορεί και να μην είναι τελικά η ποθητή ημερομηνία των αποφάσεων.

ΤΟ ΕΙΠΕ, εξάλλου, πρώτος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν θα είναι το τέλος για την Ελλάδα, καθώς η χώρα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις»… Εδώ, υπουργέ μου, ακόμα ψάχνουμε τη βασική λύση, τις εναλλακτικές βρήκαμε; Εκτός κι αν εννοείτε τα ρούβλια του Πούτιν!

ΠΙΟ ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΣ στην πραγματικότητα, ως συνήθως, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι ανέφικτος ένας «έντιμος συμβιβασμός» ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Και επειδή προφανώς δεν εννοεί ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι έναν…  άτιμο συμβιβασμό, επαναλαμβάνει αυτά που υποστήριζε από την αρχή: ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και ότι λόγω «εμμονών και επιμονών από τους πιστωτές δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου». Με λίγα λόγια, ή θα συμβιβαστούμε ή, όπως είπε, «ο Θεός να βάλει το χέρι του»! Σύμφωνοι, αλλά, αν συνεχίσει ο Βαρουφάκης να στέλνει προτάσεις και κείμενα σαφώς… ασαφή, τι να σου κάνει κι ο Θεός!

ΤΟ ΕΙΠΕ και ο Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων!» Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνέντευξή του σε πορτογαλική εφημερίδα, διευκρίνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, πριν σκεφτούν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια, θέλουν να δουν «μια λεπτομερή, κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων», την οποία δεν έχουν δει ακόμα! Εμείς δεν ανησυχούμε, πάντως! Ο Λαφαζάνης λέει ότι υπάρχουν εναλλακτικές…

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να «παίζουν» με το σενάριο του Grexit, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις δήλωσε «απίθανο» να αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης του μήνα, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, η οποία αποδίδει την αιτία της νέας καθυστέρησης στην «απροθυμία» της ελληνικής πλευράς. Απροθυμία ως προς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, για την ακρίβεια…

Ο ΝΤΟΜΠΡΟΦΣΚΙΣ δήλωσε μάλιστα ότι περιμένουν από την Ελλάδα «μια αξιόπιστη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις», γιατί –λέει– είναι επείγον! Και όπως είπαμε, φαίνεται ότι πάμε για νέα ημερομηνία και νέο Eurogroup, στις 11 Μαΐου αυτή τη φορά! Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι…

ΜΕΣΑ σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα, ενώ η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και διαμηνύει εντός και εκτός Ελλάδας πως δεν σκέφτεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι προφανές ότι αυτός ο σχεδιασμός παραμένει στο τραπέζι, έστω ως απειλή. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή οι εκλογές δεν συμφέρουν κανέναν, παρά μόνο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

ΓΙΑΤΙ ΣΕ αυτή τη φάση, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θα βρεθούν, κατά πάσα πιθανότητα, απέναντι σε μια πιο «σκληρή» αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ακόμα λιγότερες προθέσεις συμβιβασμού και ακόμα περισσότερες… ασαφείς προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!

ΑΝ ΜΕΤΑ από όλα αυτά τα απαισιόδοξα νιώσετε την ανάγκη να βγείτε μια βόλτα να ξεσκάσετε και σας βγάλει ο δρόμος σας στην Ομόνοια, μην ανησυχήσετε από τα νέα κύματα μεταναστών που θα αντικρίσετε στην πλατεία. Ουδέν πρόβλημα, απλώς… λιάζονται! Το είπε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, λέει, «απλώς το πρωί λιάζονται»! Έτσι είναι, υπουργέ μου, τόσοι άνθρωποι ήρθαν από τη Συρία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος. Τι τους έλειψε περισσότερο, η αίσθηση ασφάλειας για τη ζωή τους, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης; Όχι βέβαια, η ηλιοθεραπεία τούς έλειψε!

Η ΑΡΜΟΔΙΑ υπουργός, πάντως, δήλωσε ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Και ότι η ίδια, κάνοντας βόλτα μόνη της στο κέντρο της Αθήνας, δεν είδε κανέναν μετανάστη στο δρόμο. Είναι που δεν τους πετύχατε σε ώρα ηλιοθεραπείας, γι’ αυτό! Υποβάθμισε, μάλιστα, το πρόβλημα, λέγοντας σε συνέντευξή της ότι «δεν καραδοκούν τόσο πολλοί να περάσουν στην Ελλάδα, αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ 100.000 μέσα στο 2015».

ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΘΕΣΕ ότι… δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες, καθώς όλοι όσοι έρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες. Απηύθυνε, μάλιστα, νουθεσίες προς τα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι για να βοηθήσουν, πρέπει να αρχίσουν να τους αποκαλούν πρόσφυγες, «γιατί αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες», όπως είπε, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εγκρίνει κονδύλια. Μάλιστα, ό,τι πείτε!

ΩΣΤΟΣΟ, ΠΑΡΑ τις διαβεβαιώσεις της υπουργού, η κυβέρνηση πραγματοποίησε πολύωρη σύσκεψη, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφασίστηκε η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

ΚΙ ΕΜΕΙΣ που νομίζαμε ότι δεν υπάρχουν πια μετανάστες, παρά μόνο πρόσφυγες… Παρεμπιπτόντως, η μεταφορά των νεοεισελθέντων –όπως ανακοινώθηκε– από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, καθώς προϋποθέτει συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, την ώρα που είναι ευρέως γνωστό ότι οι τοπικές κοινωνίες εναντιώνονται στη δημιουργία τέτοιων χώρων στην…  αυλή τους!

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, αποφασίστηκε ότι θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο, ενώ εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς και σε υπάρχουσες υποδομές. Περιλαμβάνεται και η Αμυγδαλέζα σε αυτούς τους χώρους, απ’ όπου πήρατε τους μετανάστες και τους «ξεφορτώσατε» με πούλμαν στην Ομόνοια για να… πάρουν ήλιο; Μάλλον όχι!

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, επίσκεψη στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, προσκεκλημένη δύο αμερικανικών πανεπιστημίων. Και μάλιστα, οι διαλέξεις αφορούν στην Αττική και τη γυναίκα. Ήδη, η περιφερειάρχης μίλησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για το νέο ξεκίνημα της Αττικής, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «The dawn of another Attica» (η αυγή μιας άλλης Αττικής)! Και την Τρίτη 21 Απριλίου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Princeton για το νέο πρόσωπο της Ελλάδας και τη διαφορά που μπορεί να κάνει μια γυναίκα, «A new face for Greece. What difference can a woman make?». Εντυπωσιακό! Τύφλα να ’χουν οι διαλέξεις του ΓΑΠ!

Η ντίβα με το τατουάζ είναι γκαζοφονιάς!

Με πόζες όλο χάρη και ατάκες που θα ζήλευε και ο Άδωνις, η νεόκοπος συριζαία Ραχήλ Μακρή έδωσε συνέντευξη σε περιοδικό και… κέντησε πάλι!

Όπως αποκάλυψε, διαθέτει τατουάζ στο χέρι της, με μια περικεφαλαία των Σπαρτιατών πολεμιστών και ένα «λ» των Λακεδαιμονίων! Μήπως να τη στείλουμε στις Βρυξέλλες; Να δοκιμάσει κι αυτή την τύχη της στις διαπραγματεύσεις, μιας και ο Βαρουφάκης δεν… το έχει, και να τους πετάξει ένα περήφανο «this is Sparta!», δείχνοντας και το τατουάζ; Είναι μια ιδέα κι αυτή…

Η Ραχήλ, πάντως, αφού μας γνωστοποίησε ότι είναι λάτρης της ταχύτητας, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της «γκαζοφονιά», μίλησε με θαυμασμό για τον υπουργό Οικονομικών και με λατρεία για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου!

«Νομίζω πως η Βουλή απέκτησε κι άλλη “ντίβα” μετά τη Ραχήλ, γιατί είναι κι αυτός (σ.σ. ο Βαρουφάκης) αντισυμβατικός τύπος» είπε και ελάλησε η… αντισυμβατική! Α, γι’ αυτό σας αρέσει, επειδή σας μοιάζει! Ο Βαρουφάκης το ξέρει αυτό;

Όσο για τη φιλία της με την Κωνσταντοπούλου, είπε πως τη θεωρεί αδελφή της και έκανε και πρόβλεψη για την τηλεθέαση του καναλιού της Βουλής! «Αν συνεχίσουν όλοι αυτοί οι τσαμπουκάδες», όπως είπε, το κανάλι της Βουλής θα έρθει πρώτο σε τηλεθέαση! Γι’ αυτό σκοπεύει να προτείνει στην Κωνσταντοπούλου να εισηγηθεί να βάλουν και διαφημίσεις, «μπας και βγάλουν και κανένα φράγκο να πληρώσουμε καμιά υποχρέωση»! Καλά, ας τελειώσει πρώτα με τα σποτ για το χρέος και μετά βάζετε και διαφημίσεις…

Τα σχόλια είναι κλειστά.