Ειδησεογραφικό site

Σαρκοζί: Δεν υπάρχει μια Ευρώπη αλλά δύο-Δεν έχουν ίσα δικαιώματα όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ

48

Ο Νικολά Σαρκοζί τάσσεται «υπέρ της δημιουργίας μιας μεγάλης οικονομικής γαλλο-γερμανικής ζώνης συνοχής και σταθερότητας, στην καρδιά της ευρωζώνης» και υπέρ της αντικατάστασης της ισχύουσας Συνθήκης Σένγκεν, σε άρθρό του που δημοσιεύουν από κοινού το γαλλικό περιοδικό Le Point και η γερμανική Welt.

To «πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη ηγεσίας», λέει ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, υποστηρίζοντας πως «πρέπει πλέον να ομολογήσουμε ανοικτά πως ο μύθος μίας ενιαίας Ευρώπης έχει καταρριφθεί από την στιγμή που ευρώ έχουν οι 18 από τους 28».

Τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο πρώην ηγέτης της συντηρητικής Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) ζητεί αυστηρότερους ελέγχους για τη μετανάστευση και υποστηρίζει μια βαθιά μεταρρύθμιση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο άρθρο αυτό που επίσης δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά ότι «πρέπει να ανασταλεί αμέσως η Σένγκεν Ι και να αντικατασταθεί από τη Σένγκεν ΙΙ, στην οποία οι χώρες μέλη δεν θα μπορούν να ενταχθούν παρά μόνο αφού προηγουμένως έχουν υιοθετήσει μια κοινή πολιτική για τη μετανάστευση».

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη σαφή αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης» γράφει, υποστηρίζοντας πως η ανάγκη «αναστολής της συμφωνίας Σένγκεν Ι για να αντικατασταθεί από μια Σένγκεν ΙΙ είναι ολοφάνερη».

Παράλληλα στο άρθρό του ο Σαρκοζί γράφει ότι «δεν υπάρχει μια Ευρώπη αλλά δύο… Στην ευρωζώνη πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε στο μύθο των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ όλων των μελών».

Η «μεγάλη γαλλο-γερμανική οικονομική ζώνη» όπως την αποκαλεί «θα μας επιτρέψει αρχικά να προασπίσουμε καλύτερα τα συμφέροντά μας απέναντι στον γερμανικό ανταγωνισμό, εξαλείφοντας τις φορολογικές και κοινωνικές μας αδυναμίες» και «θα μας επιτρέψει κατόπιν να ηγηθούμε των 18 χωρών που συγκροτούν την νομισματική μας ένωση», δήλωσε.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Σαρκοζί, πρέπει να καταργηθούν «όχι λιγότερες από τις μισές σημερινές κοινοτικές αρμοδιότητες».

«Πρέπει να ενεργήσουμε δραστικά καταργώντας όχι λιγότερες από τις μισές σημερινές κοινοτικές αρμοδιότητες, τις οποίες αύριο θα πρέπει να αναλάβουν κράτη μέλη και περιορίζοντας τις αρμοδιότητες της Ευρώπης σε μια μικρή δεκάδα βασικών τομέων όπως η βιομηχανία, η γεωργία, ο ανταγωνισμός, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, η ενέργεια, η έρευνα» γράφει.

Όσον αφορά την απογοήτευση για τον εκτελεστικό βραχίονα της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να έχει πλέον νομοθετικές εξουσίες, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν τον αποκλειστικό τομέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.