Ειδησεογραφικό site

Χατζηδάκης, Μιχελάκης, Γεωργιάδης, Παναγιωτόπουλος, Τσαυτάρης, Κεδίκογλου εκτός κυβέρνησης-Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργοί στη νέα κυβέρνηση

81

Με τους υπουργούς που φεύγουν οριστικά από την κυβέρνηση ξεκίνησε τα τηλεφωνήματα για τον σαρωτικό όπως αποδεικνύεται ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το απόγευμα της Δευτέρας.

Πρόκειται για ηχηρά ονόματα που τον τελευταίο χρόνο ηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό του κυβερνητικού έργου και σε αυτά αποδίδεται εν πολλοίς από τον Αντώνη Σαμαρά η εκλογική ήττα της ΝΔ στην ευρωκάλπη της 25ης Μαΐου. Συνολικά ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε εκτός υπουργικού συμβουλίου 10 από τους υπουργούς του!

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία «κλείδωσε» το βράδυ της Κυριακής ύστερα από συνεννόηση του Αντ. Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, θα ανακοινωθεί λίγο μετά τις 6 μ.μ.

Οπως ανέφερε ο BHMA FM 99,5 λίγο μετά τις 4.20 μ.μ., ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενημερώθηκαν από τον Πρωθυπουργό ότι φεύγουν από το υπουργικό συμβούλιο. Σε απλό βουλευτή υποβιβάζεται και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. Και τους τέσσερις αυτούς απερχόμενους υπουργούς ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους ο Αντ. Σαμαράς.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τον Σίμο Κεδίκογλου και τον ενημέρωσε ότι δεν θα είναι πλέον κυβερνητικός εκπρόσωπος και δεν θα ανακοινώσει εκείνος τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Εκτός υπουργικού σχήματος τέθηκε και ο Θόδωρος Καράογλου που κατείχε τη θέση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Επίσης εκτός κυβέρνησης τέθηκαν και οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Μαζί με τον Αδ. Γεωργιάδη εκτός κυβερνητικού σχήματος βρέθηκε και η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.

Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδας

Πρώτος πάντως, το τηλεφώνημα έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βέβαια το ανέμενε: Αποχωρεί από το υπ. Οικονομικών το οποίο υπηρέτησε επί δύο εξαιρετικά κρίσιμα για την χώρα χρόνια και μεταβαίνει όπως αναμενόταν στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας. Θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή αναμενόταν από την άλλη να είναι το όνομα του αντικαταστάτη του Γιάννη Στουρνάρα.

Οι «νέοι» του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΒΗΜΑ FM 99,5 o Ανδρέας Λοβέρδος επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα και αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας στη θέση του Κων. Αρβανιτόπουλου, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκπρόσωπος ως τώρα Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναβαθμίζεται σε υφυπουργός Ανάπτυξης.

Θέση στην κυβέρνηση και μάλιστα στο υπουργείο Πολιτισμού στη θέση του Παν. Παναγιωτόπουλου αναλαμβάνει και η Αντζελα Γκερέκου, υποψήφια – χωρίς επιτυχία – στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δένδιας με τρεις υφυπουργούς στο υπ. Ανάπτυξης

Το κρίσιμο για την οικονομία και αγορά υπουργείο Ανάπτυξης επιβεβαιώθηκε ότι αναλαμβάνει, στη θέση του Κωστή Χατζηδάκη, ο μέχρι τώρα υπ. Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Μάλιστα το υπουργείο Ανάπτυξης αποκτά τρεις θέσεις υφυπουργών: Φεύγει ο Αθανάσιος Σκορδάς και αναλαμβάνουν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γεράσιμος Γιακουμάτος, ενώ παραμένει στη θέση του ο Νότης Μηταράκης.

Επίσης η Νίκη Τζαβέλα αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας στη θέση του Νίκου Ταγαρά.

Λίγο μετά τις 5.30 μ.μ. ενημερώθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ότι παραμένει στη θέση του, όπως και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αμετακίνητοι έμειναν και ο υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ακλόνητοι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ

Σε αντίποδα με τη σάρωση των υπουργών της ΝΔ, τα στελέχη που είχε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, φαίνεται να μην πληρώνουν κανένα «τίμημα» για τη μείωση των ποσοστών του κόμματος στις ευρωεκλογές. Αμετακίνητοι στις θέσεις τους έμειναν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ο Γιάννης Μανιάτης στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Φώφη Γεννηματά ως αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, η Ευη Χριστοφιλοπούλου ως αναπληρώτρια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βεβαίως ο Βαγγέλης Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Μόνος «χαμένος» από το ΠΑΣΟΚ έμεινε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.