Ειδησεογραφικό site

Σάντλερ : Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έπρεπε να δανείσει την Ελλάδα

31

Την άποψη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έπρεπε να δανείσει μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι μέρος νομισματικής ένωσης και ειδικά της Ευρωζώνης εξέφρασε η πρώην υποδιευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ (199-2007), Σούζαν Σάντλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».

Σύμφωνα με την Σάντλερ, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους- και μάλιστα άμεσα», το «προπατορικό αμάρτημα» της σχέσης της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκύπτει από την εξ αρχής εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι το Ταμείο δεν έπρεπε να δανείσει μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι μέρος νομισματικής ένωσης και δη της Ευρωζώνης. Η Ε.Ε. έπρεπε να λύσει μόνη το πρόβλημά της. Όταν η πολιτεία της Αλαμπάμα έχει οικονομικό πρόβλημα δεν πάει στο ΔΝΤ, πάει στην Ουάσιγκτον», τόνισε η επικεφαλής αναλύτρια του Κέντρου Διεθνούς Διακυβέρνησης και Καινοτομίας (CIGI) στην «Καθημερινή», υπενθυμίζοντας πως όλη η ιεραρχία της αμερικανικής κυβέρνησης, μέχρι την κορυφή, έλεγε το 2010 στους Ευρωπαίους ότι δεν είναι καλή ιδέα να εμπλακεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλά οι Ευρωπαίοι επέμειναν.

Αναφερόμενη στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα τόνισε πως αν και δεν μπορώ να μιλήσει για την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ωστόσο το ΔΝΤ θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση μόνον όταν ικανοποιηθεί πλήρως ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή πορεία.

Σχετικά με τα αν θα δοθεί στην Ελλάδα νέα παράταση σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής ή η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευθεί άμεσα με την τρόικα, το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε πως αν και το Ταμείο μπορεί να είναι πολύ ευέλικτο με το χρονοδιάγραμμα, αν υπάρξει νέα κυβέρνηση, πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό οικονομικό πρόγραμμα που θα καλύπτει τις απαιτήσεις της δανειακής συμφωνίας.

Σχολιάζοντας την απόπειρα του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να τερματίσει πρόωρα τη σχέση με το Ταμείο η Σάντλερ δήλωσε: «Φυσιολογικές χώρες δεν τερματίζουν τη σχέση τους με το ΔΝΤ σε τόσο πρώιμο στάδιο. Είμαστε πολύ πολύ νωρίς στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε και προσέθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει άλλα τρία χρόνια σε πρόγραμμα εποπτείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.