Ειδησεογραφικό site

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αλέξη – Ο «επαναστάτης» Τσίπρας φοβάται την ημέρα που θα πάρει την… καυτή πατάτα στα χέρια του

54

Του Σπύρου Nάνου

 Είναι γεγονός πως στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο Αλέξης Τσίπρας αναλώθηκε σε μια φουλ τεχνοκρατική ανάλυση για τα οικονομικά της Ελλάδας, δείχνοντας με τη στάση του πως «άλλαξε» και σε προσωπικό επίπεδο, αφήνοντας πίσω τις «επαναστάσεις» του παρελθόντος. Αν και είπε πως περιμένει το νέο έτος με λαχτάρα, τουναντίον γνωρίζει πολύ καλά πως στην περίπτωση του «ατυχήματος» στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα πάρει πάνω του την… πατάτα, την οποία «καθαρίζουν» ήδη οι Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός.

Η ανακοίνωση της επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή του νέου Προέδρου θεωρήθηκε από το διεθνή Τύπο –στην πλειονότητά του– ως μια καλή κίνηση του Αντώνη Σαμαρά για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο. Η κατρακύλα στο χρηματιστήριο την επόμενη ημέρα δεν ανησύχησε –όπως παλιά– το Μέγαρο Μαξίμου αλλά την Κουμουνδούρου, καθώς η εξουσία είναι ίδια για όλους, όπως και τα «μηνύματα» για την επόμενη ημέρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με τη δίμηνη «τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος», τους «κουμπαράδες», τους αποστάτες, τον Νίκο Ρωμανό κ.ά. ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει να νιώθει στο πετσί του τις πιέσεις, κυρίως των αγορών, καθώς η επόμενη ημέρα δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Εφόσον προκηρυχθούν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση –με τις «απαραίτητες» συνεργασίες– θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα των hedge funds, των αγορών, του Χρηματιστηρίου και βεβαίως της τρόικας, που θα κληθεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

 Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ εάν αναλογιστεί κανείς πως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια «χιονοστιβάδα» δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Άλλοι μιλούν για παράλυση, άλλοι για «ίδια γραμμή ΣΥΡΙΖΑ» με τους δανειστές κ.ο.κ. Ποιον στοχοποιούν όλοι; Μα φυσικά τον «επαναστάτη» Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. έτσι τον αποκαλούν τα ξένα δημοσιεύματα) που θα κληθεί να αποδείξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πως το κόμμα του θα μεταλλαχθεί σε φιλοευρωπαϊκό κόμμα, αφήνοντας στον πάγκο τη χειρότερη μορφή πολιτικού πολιτισμού, όπως τον κατηγορούν.

 Παραμένει ερωτηματικό τι πρόκειται να πράξει και να εφαρμόσει, την ίδια ώρα που στελέχη του κόμματος συνεχίζουν να υπερασπίζονται την οικονομική «στρατηγική», που λέει μεγάλες αυξήσεις σε δημόσιες δαπάνες, επανακρατικοποιήσεις και αποκατάσταση θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, που θα χρηματοδοτηθεί με την ελάφρυνση του χρέους.

Θα κληθεί επίσης να εμφανιστεί ενώπιον των επενδυτών, που κατά καιρούς τους κατακεραύνωνε, προκαλώντας «μπλακ άουτ» στην αγορά. Την αντίδρασή τους, άλλωστε, την ένιωσαν ιδιαίτερα στο Λονδίνο οι Σταθάκης και Μηλιός.

 OI ΔΥΣΒΑΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως στην περίπτωση που γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, θα έχει μπροστά του δύο δρόμους:

–           Ο πρώτος ταυτίζεται απόλυτα με τις σημερινές πολιτικές που ασκούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην τρόικα και φυσικά τη «γραμμή» που ακολουθούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις απέναντι στους δανειστές. Και δεν είναι τυχαία η πρόσφατη έκθεση της BofA-Merrill Lynch, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα –στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές– ενδέχεται να έλθει αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση και ίσως με στάση πληρωμών. Κάνει και το βήμα παραπάνω, καθώς, όπως υπογραμμίζεται, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών, δεν θα έχει πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα. «Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα θα πρέπει να συμφωνήσει στα ίδια μέτρα, που η παρούσα κυβέρνηση βρήκε πολιτικά δύσκολο να περάσει. Πιθανότατα, η Ελλάδα θα εισέλθει σε νέα περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

–           Ο δεύτερος είναι ο δρόμος της σύγκρουσης, που κανείς –μα κανείς– δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

 Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου ζουν τον εφιάλτη των ψηφοδελτίων. Οι μάχες μαίνονται και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν επώνυμες αντιδράσεις.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα προέρχονται από την περιφέρεια, αφού στο παρασκήνιο επικρατεί ο «πόλεμος» των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν πως δικαίως πρέπει να έχουν τη μερίδα του λέοντος, δεδομένου πως εκείνοι οδήγησαν –όπως λένε– το κόμμα από το 4% στο 30%, σύμφωνα με όσα αποτυπώνονται σήμερα στις δημοσκοπήσεις.

Απέναντί τους είναι οι «εκπρόσωποι» του Παναγιώτη Λαφαζάνη που έχουν βγάλει για τα καλά τα μαχαίρια. Θεωρούν τους εαυτούς τους ως τη συγκροτημένη παλαιά βάση και επιζητούν να έχουν τα πρωτεία για να μη χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αριστερό του προσανατολισμό.

Την όλη κατάσταση έχει αναλάβει να διαχειριστεί ο Νίκος Παππάς, ο οποίος λέει πως δεν υπάρχει υποψήφιος εάν δεν περάσει από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.

Γκρίνια υπάρχει άλλωστε και για τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που θέλουν να επιστρέψουν στο μαντρί, όπως και για τον Φώτη Κουβέλη.

Να σημειωθεί τέλος πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να συναντήσει… αποστάτες βουλευτές! Ο ίδιος, φυσικά, δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, προς το παρόν όμως στελέχη του κόμματος προσεγγίζουν τους ανεξάρτητους ώστε να πάρουν «εχέγγυα» εν όψει της εκλογής του νέου Προέδρου με «διαβατήριο» μια θέση στα ψηφοδέλτια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.