Ειδησεογραφικό site

Ξαφνικά «μάχη» στη Βουλή – Με πρωτοβουλία Τσίπρα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπραγμάτευση – Αυτή είναι η ελληνική πρόταση των 47 σελίδων προς τους θεσμούς

23

tsipras-bouli

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στη Βουλή, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης έτσι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες που ήταν προγραμματισμένο για αύριο αναβάλλεται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την πρόθεσή της να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει σειρά διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνεδρίαση του κυβερνητικού ή του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες.

Ο Αλ. Τσίπρας θα εξετάσει με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και θα σχεδιαστεί η διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης εν όψει νέων συναντήσεων, ίσως και πάλι στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η 47σέλιδη πρόταση της Ελλάδας προς τους θεσμούς

Αναφορικά με το ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση φόρο τριών ταχυτήτων με 6%, 11% και 23%. Ο πρώτος συντελεστής θα περιλαμβάνει θέατρα, φάρμακα και βιβλία, ο δεύτερος συντελεστής εφημερίδες, περιοδικά, τα είδη πρώτης ανάγκης, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα (το 28% λέει η πρόταση) μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.

Παράλληλα, στο σχέδιο αναφέρεται και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, που θα πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον ESM, ενώ δεν αναφέρει καθόλου το ΔΝΤ. Στόχος της Ελλάδας μία “βέλτιστη νομική και οικονομική λύση” μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν λήγει η αποπληρωμή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η κυβέρνηση στο πεδίο των εσόδων προτείνει επίσης:

* Νέες κλίμακες έκτακτης εισφοράς από 0,7% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 8% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ (220 εκατ. ευρώ φέτος και 250 το 2016).
* Ειδική εισφορά για μεγάλες επιχειρήσεις (1,064 δις ευρώ)
* Τέλος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016)
* Φόρο πολυτελείας σε αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.κ και άλλων ειδικών πολυτελείας (30 εκατ. ευρώ ετησίως)
* Τέλη συχνοτήτων (220 εκατ. ευρώ)
* Πρόστιμα σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα (120 εκατ ευρώ φέτος και 90 εκατ. ευρώ το 2016)

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα κάνει μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της πρόωρης συνταξιοδότησης, με σκοπό να μη μπορει κάποιος να βγει σε σύνταξη πριν τα 62

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015 προβλέπει η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές. Τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τη φετινή χρονιά εκτιμώνται στα 1,56 δις. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος (1,23 δις. ευρώ) να προέρχονται από τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα υπόλοιπα από πωλήσεις / παραχωρήσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (το τίμημα καταβάλλεται σταδιακά).

Για το 2016 προβλέπονται έσοδα περί 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, καθώς και μικρά έσοδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μόλις 50 εκατ. ευρώ), αλλά και 250 εκατ. ευρώ από πώληση ποσοστού που κατέχει το δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Σπάτων (Αερολιμήν Αθηνών).

Προβλέπεται, επίσης, πως του χρόνου το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα εισπράξει το μερίδιο που του αναλογεί (95 εκατ. ευρώ) από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, υπόθεση που δεν έχει κλείσει μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο.

Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, από την οποία προβλέπεται πως θα εισπραχθούν τα 188 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο δημόσιο, αν κλείσει η συμφωνία με την αζέρικη Socar. Εσοδα περί τα 50 εκατ. ευρώ θα έχει το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ από την Εγνατία Οδό, χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα τα εισπράξει αφού η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πως δεν προχωρά ο διαγωνισμός παραχώρησης του οδικού άξονα.

Συζήτηση για τη διαπραγμάτευση στη Βουλή την Παρασκευή με πρωτοβουλία Τσίπρα

Έφθασε πριν από λίγη ώρα στην Αθήνα η κυβερνητική αντιπροσωπεία, η οποία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχε χθες το βράδυ κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου εξετάστηκαν εκατέρωθεν προτάσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ενημερώσει τη Βουλή στις 18:30 της Παρασκευής για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση – που γίνεται με δική του πρωτοβουλία

 

Δείτε εδώ όλη την πρόταση (στα αγγλικά)

Τα σχόλια είναι κλειστά.