Ειδησεογραφικό site

Πώς έδεσε το γλυκό Λεβέντη – κυβέρνησης

50

Του Γ. Δημητρίου

Την πρώτη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων είναι μαζεμένοι σε μια γωνιά του καφενείου της Βουλής και συζητούν χαμηλόφωνα, σχεδόν συνωμοτικά. Ο Βασίλης Λεβέντης καπνίζει μανιωδώς, έχοντας μπροστά του μια στοίβα από χαρτιά. Ένας από τους νεοσσούς της πολιτικής ζωής, βουλευτής του κόμματος, ακούει κάποιον που ο πρόεδρος έχει συστήσει ως «παλιό φίλο του και γνώστη των πραγμάτων» να του λέει πως «αργά ή γρήγορα θα στηρίξει η Ένωση Κεντρώων τον Αλέξη Τσίπρα» και δεν αντιδρά αρνητικά. Λίγες ώρες αργότερα η κάμερα «συλλαμβάνει» στο σημειωματάριο του Αλέκου Φλαμπουράρη κυκλωμένες τέσσερις λέξεις: «Ένωση Κεντρώων, όχι τώρα».

Η σύνοδος των πολιτικών αρχηγών μία εβδομάδα πριν, όπως είχε προαναγγείλει το «Καρφί,» δεν είχε κάποια «λαμπρά αποτελέσματα» και τούτο διότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε απέναντί του πολιτικούς αρχηγούς υπό αίρεσιν που δεν μπορούν να δεσμεύσουν τα κόμματά τους με μακροπρόθεσμες υπογραφές. Ο κ. Πλακιωτάκης, για λογαριασμό της ΝΔ, δεν θα είναι αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολύ ακόμη, αλλά και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού μάλλον θα κριθεί στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος του, αφού, αντιμέτωπος με το φάσμα της συρρίκνωσης, είναι καταφανές ότι προωθείται ο Χάρης Θεοχάρης ως «ηγετική φιγούρα» του εγχώριου φερόμενου ως «Σοσιαλδημοκρατικού Κέντρου».

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τούτη την ώρα, η μόνη «σταθερά» του πολιτικού μας συστήματος με την οποία μπορεί να συνομιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα οποία καθιστά ακόμη διαχειρίσιμα η εικόνα χάους στους κόλπους της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι ο Βασίλης Λεβέντης. Φαίνεται πως το «γλυκό» έδεσε στο περιθώριο του συμβουλίου των αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο να παίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικό ρόλο σε αυτό. Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να δούμε την Ένωση Κεντρώων να προστίθεται στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κομβικός ρόλος Φλαμπουράρη – Βούτση

Κομβικό ρόλο στους διαύλους επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Βασίλη Λεβέντη –που έχουν ανοίξει πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, αμέσως μόλις «δέθηκε» ότι η Ένωση Κεντρώων θα έχει κοινοβουλευτική υπόσταση– παίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης όσο και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Το φλερτ των δύο πλευρών βεβαίως ούτε ξεκίνησε, ούτε εξελίχθηκε χωρίς… αγκάθια. Ο γερμανοτραφής κ. Λεβέντης έθεσε στην αρχή ζήτημα ύπαρξης του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απέρριπτε επίμονα από τη βαριά ατζέντα της σχετικής κουβέντας.

Οι πληροφορίες του «Καρφιού» λένε σήμερα πως οι αντιρρήσεις έχουν μετριαστεί από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων και πως οι δύο πλευρές είναι κοντά στην εύρεση μιας φόρμουλας με την οποία και ο κ. Τσίπρας δεν θα «αδειάζει» τον πιο πιστό του σύμμαχο και ο Β. Λεβέντης θα διευκολύνεται να στηρίζει στα δύσκολα. Όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλά με τόση σιγουριά για παράθυρο κυβερνητικής διεύρυνσης, δεν εννοεί μόνο τη στήριξη του Β. Λεβέντη. Οι εξελίξεις στη ΝΔ είναι τόσο ραγδαίες που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιμέρους στήριξη κάποιων κεντροδεξιών βουλευτών, καραμανλικής προελεύσεως, στην κυβέρνηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.