Ειδησεογραφικό site

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ το δημοψήφισμα της ελληνικής κυβέρνησης

47

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ είναι τις τελευταίες ώρες η χώρα μας, έπειτα και από την αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα.

Ωστόσο, τα σχόλια του γερμανικού Τύπου είναι δηλητηριώδη με πολλά ΜΜΕ να κατηγορούν την Αθήνα για το «ναυάγιο» που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας πως «οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία» καθώς και ότι εξάντλησε την υπομονή των πιστωτών.

Focus: Η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία

Αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus, επικαλούμενο τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν παρατείνεται το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα με το γερμανικό περιοδικό να σημειώνει: λήξη των δισεκατομμυρίων ευρώ.

Handelsblatt: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ελληνική χρεοκοπία

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ελληνική χρεοκοπία, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handlelsblatt, αναφερόμενη στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Όπως αναφέρει η Handlelsblatt, υπομονή των πιστωτών της Ελλάδας εξαντλήθηκε και με το διάγγελμά του ο Έλληνας πρωθυπουργός «αποπήρε τους πιστωτές».

Die Welt: Η Ελλάδα οδηγεί τη χώρα σε Grexit

Τώρα η Ελλάδα οδηγεί τη χώρα σε Grexit, αναφέρει στον τίτλο άρθρου της στην ηλεκτρονική της σελίδα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

H απόφαση της Ελλάδας να πάει σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου οδηγεί την χώρα στην χρεοκοπία την ώρα που οι δανειστές έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους για να την σώσουν από την πτώχευση, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Bild: Όχι πια χρήματα για την Αθήνα

«Όχι πια χρήματα για την Αθήνα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup.

Liberation: «To δημοψήφισμα του Τσίπρα, η επιστήμη του κινδύνου»

«To δημοψήφισμα του Τσίπρα, η επιστήμη του κινδύνου», γράφει την ίδια ώρα η γαλλική εφημερίδα «Liberation», σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η αριστερή εφημερίδα της Γαλλίας γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα ότι το διάγγελμα του Αλέξη Tσίπρα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, «είναι ένα ωραίο πόκερ που ρίχνει το μπαλάκι στην πλευρά των Ελλήνων ψηφοφόρων» οι οποίοι -όπως τονίζει- «συχνά έχουν εκφράσει την δυσφορία τους απέναντι στα όσα ζητούν οι δανειστές».

«Στην Ελλάδα, το timing αλλά η ώρα που ανακοινώθηκε το διάγγελμα, προκάλεσαν έκπληξη», προσθέτει η εφημερίδα.

«Το παιχνίδι τελείωσε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, γράφει ακόμη η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει πως η ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος, σηματοδοτεί για πολλούς Έλληνες ένα νέο καθοριστικό στάδιο, που στα μάτια τους φαντάζει ως ένας πραγματικός «οικονομικός πόλεμος».

BBC: Αυτό είναι το πιο κρίσιμο σαββατοκύριακο στην ιστορία της ΕΚΤ και της Ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει αναμφισβήτητα την πιο δύσκολη και σημαντική απόφαση της σχετικά σύντομης ιστορίας της αυτό το Σαββατοκύριακο, επισημαίνει σε άρθρο του ο Ρόμπερτ Πέστον του BBC.

Εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος του επόμενου σαββατοκύριακου, ο αρθρογράφος επιχειρεί να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Θα συνεχίσει η Επιτροπή τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα, παρά την γενική αβεβαιότητα; Τι κάνει αυτήν την απόφαση τόσο δύσκολη και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Κατά τον Πέστον, η απόφαση είναι σημαντική επειδή οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως εξαρτημένες από τη στήριξη της ΕΚΤ – η οποία παρέχεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας – και χωρίς αυτήν δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Όσον αφορά στη δυσκολία της, αυτή έγκειται στο γεγονός ότι ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ φοβούνται ότι, εάν συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη, θα παραβιάσουν όλους τους κανόνες τις Κεντρικής Τράπεζας.

«Από τη μία πλευρά, είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτο ότι η Ελλάδα θα χάσει την προθεσμία της 30ης Ιουνίου για την καταβολή της δόσης των 1,5 δις ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη φερεγγυότητα της κυβέρνησης. Επίσης, το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης θα έχει λήξει μέχρι τότε. Επομένως, θα υπάρχουν περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος είναι ο τελικός εγγυητής τους», υπογραμμίζει ο Βρετανός αρθρογράφος.

Το θέμα, σύμφωνα με τον Πέστον, είναι ότι η θεωρητικά η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί ποτέ να δανείζει σε αφερέγγυες τράπεζες, καθώς μία τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ότι αποτυγχάνει στην πρωταρχική ευθύνη της για τη διατήρηση της αξίας και της ακεραιότητας του νομίσματος.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο: «Μια κεντρική τράπεζα υποτίθεται ότι μπορεί να παρέχει έκτακτα δάνεια σε τις τράπεζες μόνο με αντάλλαγμα εχέγγυα, είτε περιουσιακά στοιχεία, που είναι ικανά να καλύψουν την αξία των δανείων. Όμως, αν ο ρυθμός των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που δημιουργείται από το δημοψήφισμα, τότε οι τράπεζες μπορεί να ξεμείνουν από εχέγγυα».

Κατά συνέπεια, τονίζει ο αρθρογράφος, με βάση τους τραπεζικούς κανόνες η ΕΚΤ θα έπρεπε να πει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις τράπεζες της, όπως έκανε μέχρι τώρα.

«Όπως μου έχουν πει αξιωματούχοι και τραπεζίτες, το τελευταίο πράγμα που η ΕΚΤ επιθυμεί να φανεί ότι κάνει είναι ότι προκαλεί χρηματοπιστωτικό και οικονομικό χάος στην Ελλάδα – κάτι που σίγουρα θα συνέβαινε εάν δήλωνε αυτό το σαββατοκύριακο ότι επρόκειτο να διακόψει την υποστήριξη για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πέστον.

«Η ΕΚΤ δεν πρέπει να θεωρηθεί πράκτορας της οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα», είπε στον αρθρογράφο μια πηγή κοντά στην ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να βρει έναν τρόπο να στηρίξει τις τράπεζες τις αβέβαιες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα».

«Λόγω της αστάθειας των ελληνικών τραπεζών, αυτό είναι το πιο σημαντικό Σαββατοκύριακο στα 16 χρόνια της ζωής της Ευρωζώνης. Οι οικονομικές αποφάσεις που θα ληφθούν, από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έχουν βαθιές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες – κυρίως για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης», καταλήγει το δημοσίευμα.

Daily Mail: Απόρριψη της πρότασης των δανειστών ίσως οδηγήσει σε Grexit

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε το δρόμο για μια ψηφοφορία που θα αποφασίσει αν η χτυπημένη από την κρίση χώρα θα παραμείνει στο ευρώ.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα μια πιθανή απόρριψη της πρότασης των δανειστών, ίσως οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ και προστίθεται πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία, αλλιώς η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια πιθανή χρεοκοπία.

«Η συμφωνία διάσωσης θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», σημειώνει η Daily Mail, τονίζοντας πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ, ενώ πιθανότατα αυτό θα σημαίνει και επιστροφή στη δραχμή.

Guardian: Δραματική κίνηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό

Με μια δραματική κίνηση που οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη σε αγωνία, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πως θα έπρεπε να εξαγγείλει δημοψήφισμα, αφού οι πιστωτές, στην προσπάθεια σύναψης συμφωνίας, τού πρότειναν πως πρέπει να συνεχιστεί η λιτότητα.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως τα μέτρα λιτότητας που οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν στην Αθήνα, θα τεθούν προς ψήφιση από τον ελληνικό λαό.

Βομβαρδισμός δημοσιευμάτων στο γερμανικό Τύπο

Νωρίτερα το Σάββατο και έπειτα από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και την ανακοίνωση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας ότι επικροτεί την ελληνική κίνηση, υπήρξε «βομβαρδισμός» δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο.

O υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας χαιρετίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διενεργήσει δημοψήφισμα, έγραφαν τα γερμανικά ΜΜΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δήλωσή του θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό «Groko» της Γερμανίας. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σπέρνει το φόβο στον ελληνικό λαό.

«O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρετίζει την ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης», τόνιζε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επισημαίνοντας ότι ο Σοσιαλδημοκράτης κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ έδειξε τις προθέσεις του κόμματός του στην Άνγκελα Μέρκελ.

«Aυτή η κυρία Κωνσταντοπούλου θέλει να διαλύσει τον συμβιβασμό του Τσίπρα με τους πιστωτές σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος», σχολίαζε το Focus, σημειώνοντας πως η πρόεδρος του ελληνικής βουλής δυναμιτίζει με τις δηλώσεις της τις όποιες συμβιβαστικές προσπάθειες των Αθηνών με τους δανειστές τους.

Ανακοινώνοντας δημοψήφισμα στη διάρκεια της νύχτας , ο Τσίπρας φέρνει το φόβο στους Έλληνες, υπογράμμιζε το Spiegel, επισημαίνοντας σε άλλο δημοσίευμα του, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τζογάρει.

«Ο τζογαδορόρος», έγραφε το γερμανικό περιοδικό, προσθέτοντας πως εκπλήσσοντας τους πάντες, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από το λαό να αποφασίσει στις 5 Ιουλίου αν θα αποδεχτούν την πρόταση των δανειστών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.