Ειδησεογραφικό site

Πούτιν σε Τσίπρα: Αν έχεις χρέος, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, όχι η Ελλάδα

47

Μπορεί κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη,  να έπεσαν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, ωστόσο, η Μόσχα είπε τελικά «νιετ» στο ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας προς την χώρα μας.

Τι κι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό εταίρο της Ρωσίας για την Ευρώπη; Το Κρεμλίνο δεν άφησε περιθώριο να δοθεί η εντύπωση ότι η Ρωσία θα βοηθήσει οικονομικά την χώρα μας, ενώ ο εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το εν λόγω ζήτημα δεν βρέθηκε καν στο «τραπέζι» των συζητήσεων του Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε χαρακτηριστικά: «Όχι, όχι, όχι»!

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Πεσκόφ ξεκαθάρισε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έγινε καμία συζήτηση αναφορικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ερωτηθείς αν στο περιθώριο της συνάντησης των κυρίων Πούτιν και Τσίπρα στο διεθνές οικονομικό φόρουμ συζητήθηκε το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Πεσκόβ απάντησε με τρία «όχι».

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των δύο αντρών, πάντως, ο κ. Πεσκόφ έλεγε πως η Ρωσία θα πρέπει να ακούσει μια πρόταση από την Ελλάδα προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια.

«Για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, χρειαζόμαστε πρώτα να ακούσουμε μια κάποιου είδους πρόταση, μια κάποιου είδους πρωτοβουλία από τους Έλληνες εταίρους μας. Ας περιμένουμε πρώτα τις συνομιλίες (…) και τότε θα σας ενημερώσουμε», τόνιζε το μεσημέρι της Παρασκευής σε δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Το πρακτορείο TASS επικαλέστηκε τη δήλωση αυτή του Ρώσου αξιωματούχου για να μεταδώσει πως η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει το θέμα της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα.

«Δεν σχεδιάζουμε αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων»

Νωρίτερα την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάεφ, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ελλάδας. Ωστόσο, είπε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις εταιρείες της Ρωσίας, οι οποίες θα εργαστούν για την κατασκευή σε ελληνικό έδαφος της προέκτασης του λεγόμενου Turkish Stream.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα, που έχει εκδώσει η Ελλάδα. Δεν βλέπουμε με κανένα τρόπο την επένδυση μέσω ελληνικών ομολόγων», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι, εάν η Ελλάδα προτείνει εμπορικά ενδιαφέροντα σχέδια για τις ρωσικές επιχειρήσεις, τότε «επενδύσεις αυτού του είδους θα χαιρετιστούν».

Πούτιν: Αν έχεις χρέος, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, όχι η Ελλάδα

Πάντως, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο», ενώ σε δηλώσεις του ενώπιον των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε».

Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχει πρωτοβουλία από την Ελλάδα, ώστε να ετοιμαστεί ένα κοινό έγγραφο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας, το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, σημείωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση.

Πρόσθεσε, μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

«Ο κ. Τσίπρας είπε, πολύ σωστά ότι το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό… Αν έχεις χρέος, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση και τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων των δύο χωρών, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης της Μόσχας και της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρόνο» και μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας για τον ελληνικό αγωγό.

«Πιστεύουμε ότι η κατασκευή του μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή», υπογράμμισε.

«Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών. Ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 και η δυνατότητα από τώρα έως το Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας», ανέφερε.

«Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και νομίζω ότι η συνεργασία των δυο χωρών θα δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα, για να ικανοποιήσουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι η ευημερία των λαών μας και η ανάπτυξη», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως η συνάντηση των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε περί τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Πηγή: PROTOTHEMA.GR

Διαβάστε σχετικά:

Το «μνημόνιο» του αγωγού – Τι σημαίνει το προσύμφωνο που υπέγραψε ο Λαφαζάνης με τους Ρώσους

Τα σχόλια είναι κλειστά.