Ειδησεογραφικό site

Πορτογαλία: Έπεσε ο δεξιός Κοέλιο – Έρχεται κυβέρνηση Αριστεράς

59

 

Μόλις έντεκα μέρες διήρκεσε η δεύτερη θητεία του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Πέδρο Πάσος Κοέλιο αφού η δεξιά συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας, αποτελούμενη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP) αποτελεί ήδη παρελθόν. Η αριστερή συμμαχία ανέτρεψε, όπως ήταν αναμενόμενο, την συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, μιας χώρας που αποτέλεσε τον καλό μαθητή των Βρυξελλών εφαρμόζοντας πρόγραμμα πολυετούς σκληρής λιτότητας.

Η άνοδος της Αριστεράς στην Πορτογαλία σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη αλλαγή πλεύσης από το καθεστώς και της πολιτικής που επέβαλε η τρόικα.

Η αριστερή Συμμαχία, αποτελούμενη από τους Σοσιαλιστές (PS)- με ηγέτη τον Αντόνιο Κόστα , το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ (BE) και των Πρασίνων (CDU), απέρριψαν με τη βοήθεια της πλειοψηφίας εδρών που διαθέτουν στο κοινοβούλιο το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κοέλιο επιδιώκοντας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που στόχο έχει να βάλει τέλος στην σκληρή πολιτική λιτότητας στην Πορτογαλία.

Η επόμενη μέρα στην Πορτογαλία θα εξαρτηθεί από τον κινήσεις του προέδρου της χώρας, Καβάκο Σίλβα, ο οποίος καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλιστές. Η εναλλακτική επιλογή του θα ήταν να διατηρήσει ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Πέδρο Πάσους Κοέλιο έως τον Ιανουάριο, οπότε και εκλέγεται νέος πρόεδρος που θα μπορούσε ακολούθως να προκηρύξει νέες εκλογές.

Η απερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση επανέλαβε χτες σε έντονο τόνο ότι, με την αποπομπή της υπάρχει κίνδυνος η Πορτογαλία να ολισθήσει σε μία τροχιά παρόμοια με αυτή της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Κόστα έχει διαβεβαιώσει ουκ ολίγες φορές ότι η υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς η οποία επικρίνει με οξείς τόνους την Ε.Ε και ειδικά τους δημοσιονομικούς της κανόνες,  δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις της Λισαβόνας  έναντι των διεθνών πιστωτών τους.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας επιθυμεί να κρατήσει μακριά από την εξουσία τους Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ κάνοντας λόγο για κίνδυνο να επικρατήσει στη χώρα χάος και αστάθεια σε περίπτωση που οι αριστερές δυνάμεις ανέλθουν στη εξουσία.

Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ δεσμεύονται για άσκηση υπεύθυνης πολιτικής και σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η σταθερότητα της οποίας θα διασφαλίζεται με υπογραφή διακομματικών συμφωνιών.

Τόσο οι Κομμουνιστές όσο και το Αριστερό Μπλοκ δεσμεύθηκαν γραπτώς να μην ρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών.

Υπενθυμίζεται ότι, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κοέλιο αναδείχθηκε μεν πρώτη δύναμη με 107 σε σύνολο 230 εδρών, ωστόσο απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία. Παρά τις παραινέσεις του Πορτογάλου προέδρου Καβάκο Σίλβα για συνεργατικό πνεύμα προς τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Αντόνιο Κόστα, ο τελευταίος προτίμησε και πέτυχε έναν πολιτικό συμβιβασμό με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο βασικός του όρος είναι λιγότερη λιτότητα έναντι στήριξης σε κυβέρνηση μειοψηφίας του PS. «Μια λύση σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια», διαβεβαιώνει ο Αντόνιο Κόστα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.