Ειδησεογραφικό site

Πιθανώς και με διαφορετικές προτάσεις οι 121 ψήφοι για το δημοψήφισμα-Θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής

78

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη κι αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα, που όμως έχουν ομοειδές περιεχόμενο, σύμφωνα με  το προεδρείο της Βουλής.

Έτσι, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ωστόσο, για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.

Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εκφράζοντας -όπως είπε- προσωπική πολιτική άποψη, η κυβέρνηση προτίθεται να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και, εφόσον συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών -ακόμα και σε ξεχωριστά αιτήματα- να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια της Βουλής, για να συζητηθεί η πρόταση για το δημοψήφισμα.

«Εφόσον οι προτάσεις είναι ομοειδείς, δεν βρίσκω το λόγο γιατί θα πρέπει να μην συζητηθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό αποτελεί προσωπική του πολιτική άποψη για την οποία θα υπάρξει συνεννόηση με την κυβέρνηση και ο ίδιος σε κάθε περίπτωση θα λειτουργήσει θεσμικά με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.

Εφόσον ισχύσουν όλα αυτά, τότε η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει άμεσα και ενδεχομένως εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης -παράγοντες της οποίας λένε ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε»- γίνεται κατά πληροφορίες με τη βεβαιότητα ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να εγκριθεί θα πρέπει να γίνει δεκτή από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι αποτρέπει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεταιριστεί βουλευτές, για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο ανομολόγητος στόχος που κρύβεται πίσω από την πρωτοβουλία για δημοψήφισμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σενάριο με τη Χρυσή Αυγή

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, με δεδομένο πως ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ έχουν επιλέξει να καταθέσουν δική του πρόταση, με σαφείς διαφοροποιήσεις από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στενεύουν αρκετά τα περιθώρια για τη συμπλήρωση των 120 υπογραφών, χωρίς να συμπεριληφθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιθυμούν να αποφύγουν στην Κουμουνδούρου, καθώς γνωρίζουν ότι θα εκπεμφθούν λάθος πολιτικοί συμβολισμοί, εάν προκληθεί έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας με τη συνδρομή του φιλοναζιστικού μορφώματος.

Εκτιμούν ότι μια τέτοια περίπτωση θα την εκμεταλλευτεί η συγκυβέρνηση, προκειμένου να υποστηρίξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συμπράττει με τη ΧΑ για την εκτροπή της σταθερότητας και ενδεχομένως της κυβέρνησης, με αφορμή την προεδρική εκλογή.

Είναι, δε, ενδεικτικό ότι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν διαρκώς την πιθανότητα να εγκριθεί η πρόταση για δημοψήφισμα, εφόσον συμπράξει η ΧΑ.

Εκτός αυτού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τπυ κόμματος, είπε ότι το ΚΚΕ «έχει μια τελείως διαφορετική πλατφόρμα» για το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας εμμέσως ότι δεν μπορεί να αθροιστεί με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναρωτήθηκε για το πού θα βρει «εταίρους» η αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε «η Χρυσή Αυγή είναι εκτός του εθνικού δημοκρατικού τόξου και η ΔΗΜΑΡ αγωνίζεται να βρει τον προσανατολισμό της».

Από την πλευρά του, και ο γραμματέας της ΚΟ Παναγιώτης Ρήγας σημείωσε για το ενδεχόμενο να αθροιστούν οι υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της ΧΑ: «Πώς είναι δυνατόν να αθροίζονται απόψεις κάποιου που προσδιορίζεται πιο δεξιά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ανόμοια πράγματα. Είναι παιχνίδι. Πρέπει να βγει όρθια από την κρίση η πατρίδα και αυτό θα γίνει με συγκλήσεις και συναινέσεις, όμως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην γίνει αυτό το εθνικό  μέτωπο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.