Ειδησεογραφικό site

Πετροπόλεμος και μολότοφ στα Εξάρχεια – Ειρηνικά ολοκληρώθηκε η πορεία νωρίτερα

42

Μπορεί η πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου να ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, τα Εξάρχεια κράτησαν το «έθιμο», αφού λίγο μετά τις 8 το βράδυ ξέσπασαν επεισόδια τα οποία συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα.

Ομάδες νεαρών, που συμμετείχαν στην πορεία για το Πολυτεχνείο με το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, έφθασαν στην πλατεία Εξαρχείων και επιτέθηκαν στις διμοιρίες των ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη με βόμβες μολότοφ, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Πιο αναλυτικά, περίπου 200 αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ με ξύλα, πέτρες και βόμβες μολότοφ, σπάζοντας πεζοδρόμια με βαριοπούλες και λοστούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσουν τους νεαρούς, οι οποίοι εξακολουθούν να επιτίθενται στους αστυνομικούς.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 10 το βράδυ οι αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια το έριξαν πάνω σε ένα περίπτερο, ενώ από τα επεισόδια έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές στις εισόδους αρκετών πολυκατοικιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία πραγματοποίησε δύο συλλήψεις πριν από λίγο, στην περιοχή των Εξαρχείων. Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν δύο νεαροί επειδή πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

 

 


Ειρηνική μεγαλειώδης πορεία νωρίτερα

Με μια μεγαλειώδη σε όγκο όσο και ειρηνική πορεία χιλιάδες πολιτών έκαναν την πορεία από το Πολυτεχνείο μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας τις επετειακές εκδηλώσεις για την 17 Νοέμβρη 1973.

Οι συμμετέχοντες σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας ξεπέρασαν τους 15.000, ενώ κατά τα κόμματα ήταν αρκετά περισσότεροι. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αριθμό πρωτοφανή για τα δεδομένα των εποχών. Ολα τα μπλοκ περνούσαν επί πολλές ώρες από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές, διέψευσαν πανηγυρικά τους φόβους για επεισόδια, στην φετινή πορεία, η οποία ήταν αναίμακτη. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η πρωτοφανής κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων που ξεπέρασαν τις 6-7 χιλιάδες και είχαν υπό ασφυκτικό κλοιό τους διαδηλωτές.

Μερικά από τα συνθήματα που φωνάζαν οι διαδηλωτές ήταν «Το Πολυτεχνείο ζει», «Ο Τεμπονέρας ζει» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλι λαϊκή» ενώ διανθίστηκαν και με πιο επίκαιρα όπως το «Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε, τους τζιχαντιστές».

Περίπου στις 19:20 έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία το μπλοκ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γ.γ. του κόμματος Δ. Κουτσούμπα κλείνοντας την πορεία. Νωρίτερα το μπλοκ των αναρχικών είχε περάσει από εκεί, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Λίγο μετά τις 19:30 άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός και Σύνταγμα, που είχαν κλείσει λόγω των μέτρων ασφαλείας. Σταδιακά αρχίζουν να δίνονται και πάλι σητν κυκλοφορία οι δρόμοι της Αθήνας.

Μολότοφ στα Εξάρχεια

Ωστόσο, μετά το πέρας της ειρηνικής πορείας, ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη, στα Εξάρχεια.

Συντεταγμένα, μέσω της Λ. Αλεξάνδρας κατέβηκαν στα Εξάρχεια όπου μια μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών άρχισε να σπάει πεζοδρόμια με βαριοπούλες και να επιτίθενται σε διμοιρίες των ΜΑΤ με πέτρες και μολότοφ

Τα σχόλια είναι κλειστά.