Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Πως έφτασε να διεκδικεί την 3η θέση

59

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ ήταν στο περιθώριο της πολιτική ζωής. Οι πάντες το αντιμετώπιζαν ως ένα φθαρμένο προϊόν, το οποίο έπρεπε γρήγορα να αποσυρθεί από το οπτικό πεδίο των «καταναλωτών». Οι κάλπες της περασμένης Κυριακής, όμως, διέψευσαν όσους είχαν προφητεύσει το τέλος του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στην «επιτυχία» του ΠΑΣΟΚ τέσσερις ήταν οι βασικοί συντελεστές: η αλλαγή ηγεσίας, η συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ, η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να αποσύρει από την «κούρσα» το ΚΙΔΗΣΟ και η στάση των εκσυγχρονιστών που έμειναν μέσα, περιμένοντας την πορεία προς το νέο κόμμα.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ…

Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να απέρριψε τη «θεωρία Καμμένου», που της ζήτησε να απαλλαγεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να μπει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, στη Χαριλάου Τρικούπη όμως, όπως και στο περιβάλλον του πρώην προέδρου, γνωρίζουν καλά ότι αποτελεί «στόχο». Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές με την υπόθεση των υποβρυχίων υπό δικαστική διερεύνηση. Είναι ένας «ασφαλής» τρόπος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει τους όρους στη συνεργασία που όλοι βλέπουν να έρχεται. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν τα στοιχεία για να σύρουν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές με υπόδικο τον πρώην πρόεδρό του. Γιατί ο Βενιζέλος δεν μοιάζει με τον Άκη και, αν καταφέρει να βγει νικητής από μια δίωξη που θα αποδειχθεί πολιτική, θα μπορεί να επιστρέψει ενισχυμένος στα πολιτικά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ταυτισμένος με την περίοδο των μνημονίων και η αλλαγή ηγεσίας έπαιξε ευεργετικό ρόλο στις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ. Επέτρεψε την επιστροφή των στελεχών που ένιωσαν «ελεύθερα» μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην κατέβει στις εκλογές. Μπορεί να μην επιτεύχθηκε η κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ, αλλά τα στελέχη του τελευταίου ενίσχυσαν το Κίνημα σε πολλές κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες. Το πρώτο βήμα για την επανένωση του χώρου έχει ήδη γίνει…

ΤΟ ΙΔΙΟ Ή ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ;

Η Φώφη Γεννηματά ψάχνει τώρα το πώς θα ισορροπήσει μεταξύ των στελεχών που πίνουν νερό στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και έχουν στα γραφεία τους τον ήλιο και των υπολοίπων που ζητούν νέο κόμμα με νέο όνομα και νέα σύμβολα. Κορυφαίοι παράγοντες, όπως ο Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γιώργος Φλωρίδης κ.ά., έχουν ξεκαθαρίσει ότι, αν δεν ανοίξουν οι διαδικασίες για νέο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, θα αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουν ότι έτσι θα μπορέσουν να τραβήξουν και όσους από τη ΔΗΜΑΡ έχουν «εγκλωβιστεί» στο Ποτάμι. Είναι γνωστό πως ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Κατερίνα Μάρκου κ.ά. αναμένουν με ενδιαφέρον την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, όμως, θα καθοριστούν από το τι θα συμβεί στην κυβέρνηση και από τις αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έχει τον πρώτο λόγο στην ανασυγκρότηση του χώρου. Ήδη στην Κουμουνδούρου έχουν κάνει τα πρώτα ανοίγματα. Είναι πιθανό η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, όπως έδειξε και η υπόθεση του Δημήτρη Καμμένου, να μην είναι τόσο ανέφελη όσο ήταν την πρώτη φορά…

Ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου

Από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κράτησε ανοικτό το ΚΙΔΗΣΟ και φροντίζει να υποδηλώνει συχνά πυκνά την παρουσία του με προσεκτικά επιλεγμένες δημόσιες παρεμβάσεις. Ξέρει πω, αν η Φώφη Γεννηματά κρατήσει το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του και αποχωρήσουν εκσυγχρονιστές και βενιζελικοί, ο δρόμος για την επιστροφή του στη Χαριλάου Τρικούπη θα ανοίξει διάπλατα. Αν, αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ περάσει στην ιστορία και δημιουργηθεί ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα, τότε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος θα έχει δύο επιλογές: ή να επιδιώξει τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στο νέο σχήμα ή να το ενεργοποιήσει ελπίζοντας ότι θα πάρει κάτι από όσους συνεχίζουν να ορκίζονται στην κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου…

Το Ποτάμι και οι… παραπόταμοι

Η ζωή έχει αποδείξει πως είναι απρόβλεπτη. Όποιος ακόμη διαφωνεί δεν έχει παρά να ρωτήσει τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος πίστευε ότι θα άλλαζε τα πάντα και ότι θα γινόταν το νέο ΠΑΣΟΚ, αλλά ίσα που κατάφερε να δει το κόμμα του να μπαίνει στη Βουλή. Και παρότι ακούει να τον στηρίζουν οι βουλευτές του, ξέρει ότι από πίσω έχουν αρχίσει να αναζητούν τον επόμενο. Ενδιαφερόμενος φέρεται να είναι ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος εκπροσωπεί την τάση των φιλελεύθερων. Το Ποτάμι, όμως, μπορεί να το διεκδικήσει και ο Σπύρος Λυκούδης, ώστε στη συνέχεια να το οδηγήσει στην αγκαλιά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου βρίσκονται ήδη οι πρώην σύντροφοί του στη ΔΗΜΑΡ, υπό την ηγεσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Είναι προφανές ότι το παιχνίδι μόλις έχει ξεκινήσει και η συνέχεια αναμένεται να είναι συγκλονιστική. Η ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει τον ρόλο του στον χώρο δεν θα είναι ούτε καν η δεύτερη, αλλά ούτε και η τελευταία: θα είναι μοναδική.

Τα σχόλια είναι κλειστά.