Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Ελπίζει στη φθορά Τσίπρα

64

Tου Γιώργου Γερόπουλου

Ξορκίζουν τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο διάoλος το λιβάνι, και καλούν τον πρωθυπουργό να υλοποιήσει όσα συμφώνησε στις Βρυξέλλες, ευελπιστώντας να χρεωθεί το κόστος των σκληρών μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η λαβωμένη κυβερνητική πλειοψηφία. Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον αναγκασμένος να κινείται επί ξυρού ακμής, καθώς ούτε ένας ανασχηματισμός ούτε κινήσεις επανελέγχου στοn κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον απεγκλωβίσoυν από το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η πολιτική του.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, αν και κάνει λόγο για μία «δύσκολη και επώδυνη» συμφωνία που κρατά όμως όρθια την Ελλάδα, βασίζεται στην παραδοχή ότι δεν είναι η αντιπολίτευση που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε αυτή τη συμφωνία αλλά ο πρωθυπουργός, αποδίδοντάς του και την πλήρη ευθύνη. Με τη φράση «δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή», τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν δέχονται να επιμεριστεί η ευθύνη και σε κάθε περίπτωση καλούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σηκώσει το κόστος εφαρμογής των σκληρών μέτρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Χαριλάου Τρικούπη, σε συμφωνία με τη Συγγρού, απορρίπτει προς το παρόν κυβερνήσεις ειδικού σκοπού ή οικουμενικού χαρακτήρα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει οδό διαφυγής του κ. Τσίπρα από τις ευθύνες του. Επιμένουν ότι η ρητορική των εκλογών δημιουργεί εικόνα αποσταθεροποίησης και εκπέμπει αρνητικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Μύχιος σκοπός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να βάλει στο κάδρο των πολιτικών που υπέγραψαν μνημονιακές υποχρεώσεις και τον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας την ελπίδα ότι η αποδόμηση του πρωθυπουργού θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της Χαριλάου Τρικούπη.

ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αισθητή την παρουσία του, με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή και δημόσιες δηλώσεις, στην κατεύθυνση δικαίωσης της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ, πιέζοντας για τη διακρίβωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, άνοιξε το παράθυρο για ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα χωρίς τον κ. Τσίπρα και τη συγκρότηση μιας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Οι τόνοι της προέδρου του ΠΑΣΟΚ έναντι του πρωθυπουργού έχουν ανέβει αισθητά, παρά το συναινετικό κλίμα της ψηφοφορίας, ενώ το κόμμα οδηγείται σε όξυνση της αντιπολιτευτικής ρητορικής με σκληρές παρεμβάσεις τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά εκτιμούν ότι, από τις πρόσφατες εξελίξεις, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βγήκε κερδισμένη, καθώς κατοχύρωσε τον καθοριστικό ρόλο της στο πολιτικό γίγνεσθαι, ενώ πιστώθηκε και τη θετική στάση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών. Συνεχείς οι δημόσιες αναφορές της στην υποστήριξη των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπη, αλλά κυρίως των Ολάντ και Ρέτζι, κάτι το οποίο αναγκάστηκε, όπως υποστηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, να αναγνωρίσει στην ομιλία του στην Βουλή και ο κ. Τσίπρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.