Ειδησεογραφικό site

Παπαδημούλης: Θέλουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να ταπεινώσουν το λαό

31

Στο αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα, ύψους 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, σε περίπτωση που η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές της, αναφέρθηκε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης για την Ελλάδα, για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη 35 Ιουνίου, καθώς και για τις προτάσεις των πέντε προέδρων (Κομισιόν, Ευρωπαικού Συμβουλίου, ΕΚΤ, Eurogroup, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης.

Αντικαθιστώντας τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει συναντήσεις με  τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Τίμερμανς υπογράμμισε πως πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους και δανειστές της μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καλώντας όλες τις πλευρές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο κ. Τίμερμανς δήλωσε πως η Κομισιόν θα πράξει το παν για να βρεθεί μια επωφελής λύση για όλες τις πλευρές,

Οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκαν με τη σειρά τους στην ανάγκη εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα, καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται.

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, ζήτησε μια άμεση συμφωνία με την Ελλάδα ασκώντας κριτική στην ΕΕ, υποστηρίζοντας πως οι συνομιλίες εστιάζονται σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, όπως το όπως το όριο του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ζητήματα που ενδέχεται να ευτελίσουν την όλη διαδικασία.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη ζητώντας παράλληλα να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα εγγυάται την ανάπτυξη της Ελλάδας και την ευημερία των πολιτών, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να αποπληρώνει το χρέος της.

«Πολύς χρόνος έχει ήδη χαθεί καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να προωθήσει σημαντικές προτάσεις» υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει την πλήρη υποστήριξη του ΕΛΚ στην προσπάθειά του να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ υπογράμμισε πως δεν υφίσταται άλλη επιλογή από την επίτευξη συμφωνίας: «Μιας έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο τόσο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ΕΕ, καθώς θα έδειχνε πως το ευρώ δεν είναι σταθερό νόμισμα αλλά ένα πάρτι που κάθε χώρα μπαίνει ή βγαίνει ανάλογα με την οικονομία της».

«Μιλάμε μόνο για τα επτά δισ. που περιμένει η Ελλάδα από το δεύτερο πρόγραμμα και όλοι πλέον κάνουν λόγο και για τρίτο πρόγραμμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια συνολική λύση για την Ελλάδα και αυτή εδώ δεν είναι τέτοια λύση. Στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος, ο υπερμεγέθης δημόσιος τομέας και να υπάρξει απελευθέρωση της αγοράς. Δεν υπάρχει λύση με διαρκή φορολόγηση. Πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων το σύστημα στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Φερχόφσταντ.

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υποστήριξε πως κάποιες συντηρητικές κυβερνήσεις της ΕΕ και το ΔΝΤ δείχνουν να μη θέλουν συμφωνία παρόλο που η συμφωνία είναι το κοινό συμφέρον: «Θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση και να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό, να αμφισβητήσουν την ανάγκη να σεβόμαστε όχι μόνο τους κανόνες αλλά και τη δημοκρατία».

Ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους, που βάζει τέλος στο αίσχος των πρόωρων συντάξεων.

Ο κ. Παπαδημούλης κάλεσε επίσης τους θεσμούς και την Κομισιόν να εργαστούν πάνω στις ελληνικές προτάσεις, ζητώντας παράλληλα να μειωθεί η επιρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.