Ειδησεογραφικό site

Πανούσης: Ο υπουργός ξιφουλκεί αλλά δεν παραιτείται – Το «Καρφί» περιγράφει τη δαιδαλώδη πολιτική διαδρομή του

54

Tου Γιώργου Γερόπουλου

Έγινε γνωστός στο κοινό από την επιστημονική του ιδιότητα, την εγκληματολογία και την ικανότητα του να αναλύει ένα έγκλημα όχι τόσο σε αστυνομικό επίπεδο, όσο από την κοινωνιολογική του βάση. Το ίδιο με μεγάλη δεξιοτεχνία κάνει τώρα στην ενασχόληση του με την πολιτική και δη στην κυβέρνηση. Διακρίνεται για το θάρρος να θέτει διλλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία, σχολιάζοντας καταστάσεις για «καυτά» θέματα της Αριστεράς, όπως αυτό της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και της σχέσης της βίας με τη Δημοκρατία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και από την Κορινθία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χαρακτηριστικά των δυο τόπων καταγωγής του, η ντομπροσύνη των Αρκάδων και η ευλυγισία των Κορινθίων, καταφέρνει να τα διαχειρίζεται κατά τρόπο που να δημιουργεί ένα αποτέλεσμα.

Για το τελευταίο, δηλαδή την αποτελεσματικότητα, ορισμένοι διαφωνούν, αφού επί των ημερών του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακόμη και καθολικώς διαμαρτυρόμενοι εναντίον του συστήματος (βλέπε αντιεξουσιαστές) έκαναν ντου στη Βουλή, ενώ πολλά δημόσια κτίρια, έτσι για πλάκα, έχουν καταληφθεί εν απουσία της ΕΛΑΣ. Και επειδή ο κ. Πανούσης εκτός της υπουργικής ιδιότητας του έχει και την ακαδημαϊκή, φυλάει τα νώτα του και αρθρογραφεί, ξιφουλκώντας εναντίον συναδέλφων του και της πρόεδρου της Βουλής. Εξάλλου έχει ιδία πείρα, καθώς το 2009 έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αναρχικούς.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ο Γιάννης Πανούσης λίγο μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία το 1978 αρχίζει να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ακαδημαϊκής καριέρας από την Κομοτηνή, όπου διετέλεσε κοσμήτορας και για τρεις θητείες πρύτανης. Πολιτικά ενστερνίζεται τις ιδέες του ΚΚΕ εσωτερικού, αλλά θα ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ από το 1978 γοητευμένος από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε ανύποπτο χρόνο έχει αναφέρει ότι είναι ένας από αυτούς που έγραψαν τον νόμο για τα πανεπιστήμια, ενώ το 1988-1989 κάνει επίσημη δήλωση αποχώρησης από το Κίνημα.

Έκτοτε συναγελάζεται με τον ηγετικό πυρήνα του Συνασπισμού και αποκτά στενούς δεσμούς με τον Φώτη Κουβέλη, ενώ το 2006 για πρώτη φορά κατέρχεται στην πολιτική κονίστρα, ως υποψήφιος για την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς με τον ΣΥΝ. Γνωρίζει όσο κανένας άλλος τις ιδεολογικοπολιτικές κόντρες στα εσωτερικά της Κουμουνδούρου και ακολουθεί τον Φ. Κουβέλη στο εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ, εκλεγόμενος βουλευτής το 2012.

Από τότε αρχίζει το περιπετειώδες ταξίδι των αντιφάσεων της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής θητείας του. Όταν το καράβι της ΔΗΜΑΡ μπατάρει είτε δεξιά, είτε αριστερά, ο κ. Πανούσης με τόλμη και θάρρος δηλώνει: «Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα του “παρ’ ολίγον”, παρ’ ολίγον κυβερνητικό, παρ’ ολίγον συγκυβερνητικό με την Αριστερά, παρ’ ολίγον υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όλα παρ’ ολίγον είναι».

Επί μακρόν μπαινοβγαίνει στη ΔΗΜΑΡ, έχοντας στο στόχαστρο του τον κ. Κουβέλη, διεκδικώντας ηγετικό πόστο. Κάποιοι κάνουν λόγο για προσπάθεια να χριστεί αντιπρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι άλλοι ότι θέλει να στρέψει το καράβι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πελαγοδρομεί εντός εκτός και επί τα αυτά και λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου καθιστά σαφές ότι δεν θα ασχοληθεί σε αυτή τη φάση με την πολιτική.

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ

Ωστόσο ποτέ μην λες ποτέ και χρίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Έκτοτε αντί να ασκεί καθήκοντα υπουργού θέτει την κυβέρνηση της Αριστεράς προ διλλημάτων με έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα. Τα τινάζει όλα στον αέρα με το άρθρο του για την «Αριστερά του Τίποτα» και τις προειδοποιήσεις του για νεκρό στις συγκρούσεις στις Σκουριές. Επιμένει ότι χρειάζεται κυβερνητική κάλυψη για να παρέμβει στις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, όπως στην Πρυτανεία. Ρίχνει το μπαλάκι στο Μαξίμου να λάβει επιτέλους τις αποφάσεις του.

Ουσιαστικά ο Γιάννης Πανούσης δηλώνει ότι αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντα του, εξαιτίας ενδοκυβερνητικών διαφωνιών. Σε μια άλλη εποχή, είτε ο υπουργός θα είχε παραιτηθεί και το πρόσφατο άρθρο, όπως και οι δηλώσεις του, θα συνόδευαν την επιστολή παραίτησης του, είτε ο πρωθυπουργός θα είχε λάβει τις αποφάσεις του για να διασφαλίσει τη συνοχή της κυβέρνησης.

Προβληματισμός στο Μαξίμου με τη στάση του, αλλά ουδέν σχόλιο

Από πολύ νωρίς, περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου (προ)κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη ενδοκυβερνητική κρίση, στην οποία πρωταγωνιστής ήταν ο Γιάννης Πανούσης. Ήταν τότε με την περιβόητη διαταγή του γνωστού υποστρατήγου της ΕΛΑΣ για το μεταναστευτικό που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και γέμισε το κέντρο της Αθήνας με πένητες παράτυπους μετανάστες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έριξε τότε την ευθύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες, αν και στο παρασκήνιο είχε συγκρουστεί με τη συνάδελφο του, υπουργό αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ο κ. Πανούσης έπνεε μένεα εναντίον της συναδέλφου του, η οποία αποτέλεσε και τον βασικό λόγο για την ανακοίνωση μεταφοράς του υπουργείου του στο Δικαιοσύνης. Κάτι το οποίο τελικά μετά από τρεις ημέρες αποφασίστηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αφού προκάλεσε νέο κύκλο ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων με τον κ. Βούτση να ανακοινώνει ότι θα παραμείνει στην δικαιοδοσία του. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των διαφωνιών του υπουργού όσο και εάν επιχειρείται να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους, θέμα Πανούση υπάρχει και ζέει.

Οι επίσημες πήγες στο Μαξίμου αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο, αν και ο πρωθυπουργός, όπως διαρρέουν, συμφωνεί με τον πυρήνα των απόψεων. Στο παρασκήνιο εκφράζουν τον προβληματισμό τους, εάν ο υπουργός ανοίγει μεθοδευμένα την πόρτα εξόδου ή επιχειρεί τεχνηέντως να κατακτήσει ένα είδος πολιτικής «ανεξαρτησίας» και να κερδίσει την επιστροφή της Αστυνομίας στα πραγματικά καθήκοντα της, τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.

Το πρόβλημα όμως για τον πρωθυπουργό παραμένει, αφού είναι αναγκασμένος να δέχεται όρους και προαπαιτούμενα για να παραμένει κάποιος στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ έρχεται όλο και πιο κοντά η υστάτη στιγμή που θα πρέπει να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Ο Πανούσης απειλεί με παραίτηση – Προειδοποιεί τον Τσίπρα να πάρει απόφαση

Την ώρα που οι αντιεξουσιαστές προχώρησαν χθες, Μεγάλη Παρσκευή, στην ανάρτηση ενός βίντεο σοκ από τα επεισόδια της της Μεγάλης Τρίτης μέσα από το Πολύτεχνείο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, απευθύνει δραματική προειδοποίηση για τα τελευταία φαινόμενα βίας.

O κ. Πανούσης τονίζει πως μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να λάβει τις αποφάσεις επί του θέματος. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει», αναφέρει και τονίζει πως «ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα. Μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να λύσει το πρόβλημα ολοκληρώνοντας και επιβάλλοντας μια οριστική πολιτική γραμμή για το θέμα».

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα γλιτώσει τη σύγκρουση με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή θα έρθει και μάλιστα πολύ σύντομα», σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας πως το πραγματικό δίλημμα του πρωθυπουργού είναι ανάμεσα στο «4% των “έξαλλων” και το υπόλοιπο 32% που τον ψήφισε».

Την ίδια ώρα κ. Πανούσης με συνέντευξή του στη «Real News» προειδοποιεί πως οι κουκουλοφόροι θέλουν νεκρό, με σκοπό την αναβίωση του Δεκέμβρη του 2008.

 «Οι κουκουλοφόροι θέλουν νεκρό για να επιχειρήσουν έναν νέο Δεκέμβρη του 2008, όσο και αν η υπόθεση Γρηγορόπουλου ήταν τελείως διαφορετική. Τα αιτήματα των καταληψιών δεν είναι τα συνήθη, όπως π.χ. η καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης. Είναι πολιτικά. Και η πολιτεία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με τρομοκράτες» σημειώνει και συνεχίζει: «Οι τρομοκράτες είναι απειλή για τη δημοκρατία. Το κράτος δεν ελέγχει τις φυλακές. Πρέπει να τις ανακαταλάβει. Τις φυλακές ελέγχει η σκληρή ομάδα έγκλειστων του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας», σημειώνει.

Τονίζει μάλιστα ότι για τον ίδιο η επιλογή της παραίτησης δεν είναι εκτός συζήτησης: «Εάν συνεχιστεί η αοριστία που επικρατεί ως προς τις πολιτικές, δεν έχει νόημα η παρουσία μου στο υπουργείο. Ξέρω από βελούδινα διαζύγια» σημειώνει.

 Μεταξύ άλλων, προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Χρυσή Αυγή να ενισχύει εκ νέου τα ποσοστά της. «Κάνει λάθος ο Σαμαράς και θέτει κατά τον τρόπο που θέτει το θέμα της ασφάλειας. Μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει πως από τη συγκεκριμένη ατζέντα δεν θα κερδίσει το κόμμα του, ούτε το τοξικό ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά θα ανεβάσει κατά πολύ τα ποσοστά της η Χρυσή Αυγή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.