Ειδησεογραφικό site

Παζαρεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν

43

Το βαθύ λαρύγγι της Αμερικής, ο Έντουαρντ Σνόουντεν που τον τελευταίο χρόνο ζει στη Ρωσία ως πολιτικός πρόσφυγας, βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Αμερικανικές αρχές, προκειμένου να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσερένα.

Ο Ρώσος δικηγόρος του πρώην υπάλληλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, είπε συγκεκριμένα ότι «ο Σνόουντεν θέλει να επιστρέψει πίσω στο σπίτι. Και κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν τώρα για να λύσουμε αυτό το ζήτημα». Ο Σνόουντεν έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αρκεί να έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα «καλωσόριζαν» την επιστροφή Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα πρέπει να διωχθεί ποινικά καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασκοπείας, αφού που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ιστορία από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

«Ο κ. Σνόουντεν θα πρέπει να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του. Αν το κάνει, θα του παρασχεθεί δίκαιη δίκη και προστασία» βεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Marc Raimondi, στο Reuters. «Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι ο Σνόουντεν δεν είναι πληροφοριοδότης. Κατηγορείται για τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ενέργειές του προκάλεσαν σοβαρές επιβλαβείς συνέπειες για την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Raimondi.

Τα σχόλια είναι κλειστά.