Ειδησεογραφικό site

Παίζουν τα ρέστα τους – Η τρίτη και φαρμακερή ψηφοφορία καθορίζει το μέλλον της Ελλάδας και των πολιτικών αρχηγών…

55

Η δεύτερη ψηφοφορία το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης μπορεί να αύξησε τον αριθμό –κατά 8– των βουλευτών που είπαν «ναι» στην εκλογή του Σταύρου Δήμα (168, ενώ στην πρώτη 160), ωστόσο άφησε μια μεγάλη εκκρεμότητα. Στην τρίτη –και φαρμακερή– ψηφοφορία, την ερχόμενη Δευτέρα, πρέπει να βρεθούν άλλοι 12 βουλευτές, ώστε να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός που απαιτείται για την εκλογή του Προέδρου.

Στις 30 Δεκεμβρίου λοιπόν, δύο μέρες πριν από τον ερχομό του νέου σωτήριου έτους 2015, θα γνωρίζουμε προς τα πού θα βαδίσει η χώρα. Εάν βρεθούν οι 180, αποφεύγονται οι εκλογές και η χώρα συνεχίζει την πορεία της, χωρίς πολιτικούς κραδασμούς. Εάν όμως δεν βρεθούν οι 12, τότε σε περίπου ένα μήνα στήνονται κάλπες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον μας, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία είναι ανοιχτά τεράστια ζητήματα – ιδιαίτερα αυτό με τους εταίρους και δανειστές μας.

Να σημειωθεί ότι το προσεχές δίμηνο το χρηματοδοτικό κενό που θα παρουσιάσουν τα δημόσια ταμεία φτάνει το υπέρογκο ποσό των 27 δισ. ευρώ.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι αρχηγοί των κομμάτων παίζουν κυριολεκτικά τα ρέστα τους, για να χρησιμοποιήσουμε και μια δημοφιλή έκφραση των ημερών. Ο Σαμαράς θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός, ο Τσίπρας οραματίζεται να τον διαδεχτεί, ο Βενιζέλος ελπίζει να παραμείνει αντιπρόεδρος, ενώ ο Παπανδρέου ετοιμάζει το νέο κόμμα. Για τα θέλω τους ας απευθυνθούν στον Άγιο Βασίλη, ο οποίος καταφτάνει με τα δώρα του…

Εκλογές την 1η Φεβρουαρίου

 

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

 Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών σε περίπτωση που δεν εκλεγεί τη Δευτέρα ο Σταύρος Δήμας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, ενώ υπάρχει ήδη και η σύμφωνη γνώμη του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγεί ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει εκλογή του Σταύρου Δήμα από 180 βουλευτές» και προσθέτει ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια, αλλά προς εκείνους που ξέρουμε ότι επιθυμούν τη σταθερότητα και την αποφυγή εκλογών που όμως τώρα τρομοκρατούνται από τη ρητορική λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ». Για την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός, όσο πιο κοντά στο 180 γίνεται , γιατί αυτό θα στείλει μια εικόνα μεγαλύτερης συναίνεσης εντός της ελληνικής Βουλής, εικόνα που βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το κάδρο της σταθερότητας. Δηλαδή, Σαμαράς και Βενιζέλος θα ήθελαν να πάνε σε εκλογές έχοντας σχεδόν αγγίξει την επιτυχία της εκλογής Δήμα , για να αποδείξουν σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ότι οι περισσότερες δυνάμεις κατάλαβαν την κρισιμότητα των στιγμών, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται να κυβερνήσει ζητώντας και την αυτοδυναμία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ»

Πρωτοβουλία άλλη πέραν αυτής που ανέλαβε ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή με το μήνυμά του για συναίνεση και ορισμό ημερομηνίας εκλογών με διευρυμένη μάλιστα συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν θα υπάρξει. «Ό,τι ήταν να γίνει για να διευκολυνθούν όσοι είχαν προτείνει κάτι τέτοιο έγινε» λένε στο Μαξίμου και ξεκόβουν κάθε συζήτηση για οτιδήποτε άλλο έως τη Δευτέρα. Ωστόσο, η στρατηγική και η ρητορική αλλάζουν και μπαίνουν πλέον στην εποχή του σκληρού ροκ. Η Νέα Δημοκρατία θα… τερματίσει τα ηχεία και θα εκτοξεύσει βαριές κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την ύπαρξη κρυφού σχεδίου επιστροφής στη δραχμή, για να εξυπηρετήσει επιχειρηματικούς κύκλους που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και περιμένουν να πιάσουν την καλή επενδύοντας στην καταστροφή της χώρας. Κυβερνητικοί κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν ότι εδώ και καιρό έχουν σχηματίσει σαφή άποψη για το λόγο για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να εξηγήσει ποιο ακριβώς είναι το σχέδιό του σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» λένε από το Μαξίμου «γιατί το σχέδιο Α είναι η απόλυτη ρήξη με την ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή».

 «ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΧΩΡΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ»

Στην επόμενη φάση της εκλογικής αναμέτρησης η ΝΔ είναι αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα καταδεικνύοντας ποιοι είναι αυτοί οι … Έλληνες που επιθυμούν να γυρίσουν τη χώρα 15 χρόνια πίσω, τότε που η ελληνική οικονομία εκινείτο με το εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μια επιχειρηματική παρέα που έχει απολέσει λόγω δικών της λαθών την αίγλη του παρελθόντος βρήκε στον ΣΥΡΙΖΑ το όχημα για να αυγατίσει ό,τι απέμεινε από περιουσίες τοποθετημένες στο εξωτερικό, βάζοντας  στόχο να γυρίσει η χώρα στη δραχμή τώρα που είναι πια γνωστό, όπως έχει αποκαλύψει και στενός συνεργάτης του Σόιμπλε, ότι είναι ακόμα στο συρτάρι το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η προσπάθεια για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει εγκαταλειφθεί. Αυτές τις ώρες, ακόμα και μέσα στα Χριστούγεννα, διεξάγεται νέος γύρος επαφών προκειμένου να ακυρωθεί το κοινό σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την τρομοκράτηση των βουλευτών που καταγγέλλουν από την κυβέρνηση. Με αυτή τη στρατηγική ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να προσθέσουν άλλους πέντε με έξι βουλευτές – ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.