Ειδησεογραφικό site

Ο «Θείος Σάμ» προστάζει: Λύση μέχρι 5 Ιουνίου, με δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα – Να αποφευχθεί μια κρίση λέει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου – Θετικές οι συζητήσεις στο Brussels Group

28

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Λιου ανέφερε πως οι G7 συμφώνησαν να αποφευχθεί μια ελληνική κρίση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν με τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα έχει για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία ένα ενδεχόμενο  Grexit.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να σημαίνει μια αποχώρηση χώρας από το ευρώ για αυτό και, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να υπάρξει μια αρχική συμφωνία με την Ελλάδα και στη συνέχεια να εξεταστούν οι λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε την Ελλάδα πως υπάρχει χρόνος μόνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγη ώρα πριν από τον Τζακ Λιου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως το πρόγραμμα έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και ότι μετά θα λήξει αν δεν υπάρξει συμφωνία. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά στα τεχνικά ζητήματα, σημειώνοντας ξανά ότι τα θετικά σχόλια από την Αθήνα δεν ταιριάζουν με αυτά που μαθαίνει από τους Θεσμούς.

Αιφνίδια, θετική εξέλιξη στο Brussels Group

Αιφνίδια, θετική αλλαγή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, σημειώθηκε στο Brussels Group.

Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο χρόνος πιέζει», χωρίς όμως να υπάρχει ημερομηνία λήξης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίασε την Πέμπτη, έδωσε κάποια προθεσμία στην ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν υφίσταται καμία προθεσμία, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.