Ειδησεογραφικό site

Ο Γιούνκερ έλαβε το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν- Σαμαράς: H καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη o Γιούνκερ

45

Έπειτα από ένα ευρωπαϊκό θρίλερ που απομόνωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) αποφάσισε να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ.

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσαν το χρίσμα στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συντριπτική υποψηφία, 26 υπέρ έναντι μόλις 2 κατά.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναμένεται να εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Ιουλίου αφού η τελική ψηφοφορία και απόφαση θα ληφθεί έπειτα από σύγκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Ιουλίου. Επισπεύδοντας την κατάσταση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Ιουλίου έτσι ώστε να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι υπόλοιποι αντιπρόεδροι, που θα πλαισιώσουν τον Γιούνκερ και τα ατομικά τους χαρτοφυλάκια.

Με μοναδική σύμμαχο την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος αντιτίθετο στον κ. Γιουνκέρ όχι απλώς για πολιτικούς, αλλά και για προσωπικούς λόγους -ελάχιστοι στην Ουγγαρία έχουν ξεχάσει τις επιθέσεις του Λουξεμβούργου κατά της αυταρχικής συμπεριφοράς τη κυβέρνησης Ορμπάν- ο Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε για καθαρά μικροπολιτκούς λόγους να αρνηθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να προτείνουν στο Κοινοβούλιο τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν με βάσει την ειδική πλειοψηφία.

Ο βρετανικός Τύπος που επέλεξε να δραματοποιήσει την απόφαση των “28” – η οποία ήταν αναμενόμενη- και κάνει λόγο για “ήττα” της Μεγάλης Βρετανίας και εξευτελισμό του Ντέιβιντ Κάμερον.

Της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο ανάμεσα σε όλες σχεδόν τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε οι οποίες κατέληξαν σε συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Σαμαράς: Ο Γιούνκερ ήταν η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη

Ο Γιούνκερ ήταν η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου οι 28 ηγέτες της ΕΕ πρότειναν για νέο πρόεδρο της Κομισιόν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Ιουλίου.

Μπαρόζο: Συγχαρητήρια στον κ. Σαμαρά για την καταπληκτική δουλειά της ελληνικής προεδρίας

Με τα θερμότερα λόγια για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφέρθηκε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής για τα όσα πέτυχε η ελληνική προεδρία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντώνη Σαμαρά. Ήταν εντυπωσιακά όσα έγιναν από την ελληνική προεδρία. Ήταν παραπάνω από το συνηθισμένο δεδομένου ότι συνέπεσε με τη λήξη της θητείας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ήταν μια επίδειξη της δέσμευσης του έλληνα πρωθυπουργού στους κοινούς στόχους. Ο κ. Σαμαράς κατάφερε να ενισχύσει τη σταθερότητα στη χώρα του και να κάνει την Ευρώπη να πάει μπροστά» ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.