Ειδησεογραφικό site

Ολοι στο Δημόσιο! 300.000 προσλήψεις ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη «μάχη» για την ανεργία

24

Τη “στρόφιγγα” των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα φαίνεται ότι θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις αναλάβει την εξουσία σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στην τοπική οργάνωση Πεύκης –Λυκόβρυσης όπου και αποκάλυψε τους τέσσερις άξονες διαπραγμάτευσης και τα “καυτά” θέματα που θα θέσει επί τάπητος στις διαπραγματεύσες με τους δανειστές.

Πρώτο θέμα προς διαπραγμάτευση, όπως ο ίδιος το αξιολόγησε, είναι το πλεόνασμα να είναι πολύ μικρό.

Υπέρμαχος ο ίδιος καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έθεσε και ένα δεύτερο συναφές θέμα: αναρωτήθηκε πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη όταν το πλεόνασμα κατατίθεται σε λογαριασμό για την εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων. «Δεν γίνεται όλο το ποσό να πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του χρέους και την ίδια στιγμή, να πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο… Και αυτό -συνέχισε- είναι θέμα για το οποίο δεν μας λένε κάτι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπανδρέου, το Ποτάμι, αλλά ούτε και το ΚΚΕ – το τελευταίο στο όνομα μιας γενικολογίας…».

Μια ιδέα που συζητά εξάλλου η Κουμουνδούρου είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αγοράζει γενικώς ομόλογα, αλλά αυτά που θα εκδίδει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εν είδει αναπτυξιακού μηχανισμού. Η πρόταση αυτή …κουμπώνει και με μία ακόμη, για την εξαίρεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τα ελλείμματα.

Ο υποψήφιος βουλευτής στην Β’ Αθηνών επικαλέστηκε επί παραδείγματι τις απόψεις γερμανού οικονομολόγου, που προκρίνει τη σύνδεση των επιτοκίων του χρέους που θα συμφωνηθεί, με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. «Από τη μια είναι οι δυνάμεις της λιτότητας και από την άλλη εκείνες του New Deal στην Ευρώπη», ήταν επίσης μια χαρακτηριστική αποστροφή του πολιτικού και οικονομολόγου.

Ταυτόχρονα, το πρόβλημα της ανεργίας απασχολεί ιδιαιτέρως τον επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και κλασικές προσεγγίσεις του τύπου, «αυξάνουμε τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εν συνεχεία έρχονται επενδύσεις και ως απόρροια αυτού ανεβαίνει η απασχόληση» δεν αρκούν σε μια χώρα που η ανεργία είναι γύρω στο 30%. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολλά στην πρόσληψη 300.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όχι όλες πάντως μόνιμες ή πλήρους απασχόλησης.

«Τι είπαμε με τον Μ. Ντράγκι»

Μάλιστα, ο Γ. Δραγασάκης αποκάλυψε και μια άγνωστη πτυχή της συνάντησης που αυτός και ο Αλ. Τσίπρας είχαν με τον Μ. Ντράγκι: «Κάνατε λάθος -του είπαν- το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το μεγάλο κράτος, αλλά το κοινωνικά αναποτελεσματικό κράτος» -και «με το να το κόβεις φέτες δεν γίνεται περισσότερο αποτελεσματικό», συμπλήρωσε χθες.

Στο φορολογικό χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξει τους υφιστάμενους φόρους και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος. Και στο ερώτημα που πάντα τίθεται, «από πού θα βρείτε τα λεφτά;», παρέθεσε πολλές πηγές. Ενδεικτικά, μία από αυτές είναι ο ΦΠΑ: αν η εισπραξιμότητα από το σημείο που είναι σήμερα (κάτω από το 70%) αγγίξει το μέσο Κοινοτικό όρο (που είναι στο 80%), μόνο από τη δράση αυτή στα κρατικά ταμεία θα συρρεύσουν 4 δισ.

Στο σκέλος, τέλος, των προτεραιοτήτων στην εθνική οικονομία και παραγωγή, τις οποίες καλείται να βάλει η χώρα, ο ομιλητής πρότεινε σχέδιο μακράς πνοής, διάρκειας ενδεχομένως 20 χρόνων. Με δύο βασικά ατού, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και την ενέργεια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.