Ειδησεογραφικό site

Οι συνεργασίες, οι «Τsipresias» και το plan Β – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

63

Του Σπύρου Νάννου

Ο Αλέξης Τσίπρας, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, κοιμάται όλο και λιγότερο. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, είναι ιδιαίτερα στρεσαρισμένος, αφιερώνοντας σημαντικές ώρες περισυλλογής και εκτεταμένης συζήτησης με πολύ στενούς συνεργάτες του για το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο αέρας των δημοσκοπήσεων τον «πνίγει». Όσο οι μετρήσεις δεν βγάζουν αυτοδυναμία, τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάζει έντονα συμπτώματα άγχους. Και ήδη έχει αρχίσει να σκέφτεται την επόμενη ημέρα, που θα είναι από τις πιο δύσκολες στην πολιτική του ζωή και από τις χειρότερες που θα έχει γνωρίσει ο τόπος, εφόσον δεν υπάρξει συνεργασία κομμάτων. Και αυτό γιατί, εάν πάρει κανείς και αναλύσει τις μέχρι σήμερα δηλώσεις, θα καταλάβει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα! Και είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτή την «παγίδα» έχουν πέσει και αρκετά στελέχη του κόμματος, που έχουν τυφλωθεί από την εικόνα της εξουσίας.

Ειδικότερα, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις –από όλες τις εταιρείες– ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αγγίζει το όριο της αυτοδυναμίας. Στην Κουμουνδούρου επενδύουν περισσότερο στην πόλωση που θα υπάρξει τις τελευταίες ημέρες ώστε να ανέβει σημαντικά η «παράσταση νίκης». Επενδύουν ακόμα στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα υπό το βλέμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποντέμος, ο οποίος θα είναι στη χώρα μας στις 22 Ιανουαρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ώστε να περάσει η εικόνα των «Tsipresias» σε όλο τον κόσμο και δη στην Ευρώπη για την «επέλαση» της Αριστεράς.

ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ…

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως έχει το «κλειδί» των συνεργασιών για την επόμενη ημέρα. Και το έχει, όσο οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα του στην πρώτη θέση.

Εφόσον στις 25 Ιανουαρίου καταφέρει και αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, το «κλειδί» των συνεργασιών θα μείνει στο ράφι. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί ώστε να ανοίξει το ντουλάπι των συνεργασιών ή της πλήρους ακυβερνησίας, δεδομένου πως τα υπόλοιπα κόμματα αδυνατούν να πουν δημόσια με ποια θα συνεργαστούν.

Γνωρίζει πάντως πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις πως τα άλλα κόμματα θα επιζητήσουν –εκτός από το ΚΚΕ– τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής που θα διαθέτει όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και ουσιαστική στήριξη.

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι: Τι πρόκειται να γίνει; Θα υπάρξει τελικά συνεννόηση –κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ– ή θα υπάρξουν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις; Αν ρωτήσει κάποιος τα επιτελεία όλων των κομμάτων, το δεύτερο σενάριο τρομάζει, όταν την ίδια ώρα στο εκλογικό σώμα εκδηλώνεται έντονη ανησυχία και η αδιευκρίνιστη ψήφος μεγαλώνει.

Γνωρίζουν όλοι πως οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις θα φέρουν την Ελλάδα στον «θάνατο», αφού οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για μια χώρα που στο παρά πέντε πριν από μερικά χρόνια δεν χρεοκόπησε, τουλάχιστον επίσημα.

Στην Κουμουνδούρου ωστόσο κλείνουν τα αυτιά τους, αφού φαίνεται πως έχουν σχέδιο. Ειδικά εάν η διαφορά είναι μεγάλη το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου. Τι θα κάνουν; Εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Ιστορικά, έχει αποδειχθεί πως η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση πάντα ευνοεί το πρώτο κόμμα και μάλιστα αυξάνει τη διαφορά από τον δεύτερο.

 

ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΟ ΚΚΕ

 

Στις τελευταίες του συνεντεύξεις ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να μιλάει για συνεργασίες με άλλα κόμματα. Επιμένει να τονίζει στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων πως ο λαός θα δώσει την αυτοδυναμία στο κόμμα του: «Θα επιλέξει τον δρόμο της αξιοπρέπειας» λέει χαρακτηριστικά. Στην Κουμουνδούρου, για να τελειώσουν αυτό το θέμα –ίσως γιατί δεν πιστεύουν ακόμα και οι ίδιοι πως θα επιτευχθεί η αυτοδυναμία–, επενδύουν στο ΚΚΕ, το οποίο «στριμώχνουν», αφού η εκλογική πελατεία είναι σχεδόν η ίδια.

Η διαφορά είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει καν τη λέξη «συνεργασία» αλλά τη λέξη «ανοχή»! Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις και ερωτηθείς σχετικά δήλωσε τα εξής: «Αν χρειάζεται ανοχή ή ψήφο του ΚΚΕ προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, θα ήταν αδιανόητο το ΚΚΕ να αρνηθεί, αλλά αυτό θα το αποφασίσει εκείνο».

Η συγκεκριμένη αναφορά πάντως δεν έπιασε τόπο, αφού ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ειλικρινής όταν είπε τα εξής: «Λίγη τσίπα, Τσίπρα, δεν βλάφτει».

Θα μπορούσε να τα βρει;

Με τη Νέα Δημοκρατία: Όνειρο θερινής νυκτός! Ακούγεται το τελευταίο χρονικό διάστημα πως θα επιτευχθεί συνασπισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με άλλον πρωθυπουργό ώστε να διαπραγματευτεί με την τρόικα, κάτι που είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Με το ΠΑΣΟΚ: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να ανοίξει τις πρώτες ημέρες –όπως λένε και τα στελέχη του– μια σειρά από σκάνδαλα, όπως τα χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου, ανάμεσα στα οποία είναι και τα «υποβρύχια». Και ο νοών νοείτω! Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει πως δεν θέλει να συνεργαστεί με παλιά υλικά!

Με τους ΑΝΕΛ: Μοναδική αχτίδα φωτός για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την «αλήθεια» άλλωστε αποτυπώνει το πρώτο προεκλογικό σποτάκι των ΑΝΕΛ που δείχνει τον πρόεδρό του να νουθετεί τον μικρό… Αλέξη πώς να κατευθύνει το τρενάκι.

Με το Ποτάμι: Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως, εφόσον «πετάξει» τη διερευνητική εντολή, ο Σταύρος Θεοδωράκης πολύ εύκολα θα γαντζωθεί στη Νέα Δημοκρατία, αφού, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, στόχος του είναι να υπάρξει κυβέρνηση! Δεν είναι πάντως τυχαίο πως ήδη στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως το Ποτάμι εκπροσωπεί μια συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο!

Με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Δύσκολο έως απίθανο είναι να υπάρξει συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου (εφόσον μπει στη Βουλή). Αντίθετα, από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, έχουν αρχίσει οι πρώτοι ψίθυροι συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως τονίζεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.