Ειδησεογραφικό site

Οι οικονομολόγοι της UBS σηκώνουν τα «χέρια ψηλά» για το αποτέλεσμα των εκλογών

42

Περίπλοκη και απρόβλεπτη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Ελλάδα οι αναλυτές της UBS, αναφερόμενοι στην πολιτική σκηνή ενόψει των εκλογών, εκτιμώντας ότι όλα είναι στον αέρα. «Πιστεύουμε ότι τα πολιτικά δρώμενα είναι αρκετά πολύπλοκα και για αυτό το λόγο δεν καθίσταται δυνατό να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα», αναφέρει σημερινή έκθεση της τράπεζας.

Όπως εξηγεί, η πολυπλοκότητα έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών και η σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι αβέβαιη.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι πολιτικοί της Ε.Ε. έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν την Ελλάδα στη νομισματική ένωση, η προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ (κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, μικρότεροι στόχοι στο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, αύξηση των κατώτατων μισθών κλπ) και οι επιθυμίες της Τρόικας (περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διατήρηση ενός υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος) φαίνεται να απέχουν πολύ. «Έτσι, μένει να δούμε σε ποιο βαθμό οι απόψεις μπορούν να συγκλίνουν και πώς μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Τέλος, εκτιμά ότι τον τελευταίο λόγο στη συζήτηση θα έχουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γενικότερα. Επιπλέον, η Ελλάδα θα κάνει τη ζωή δύσκολη στην ΕΚΤ, η οποία εξακολουθεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το σχεδιασμό του προγράμματος ρευστότητας (QE).

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηγείται με 33-35%, με διαφορά 3-5% από τη Νέα Δημοκρατία. Κοντά στο 6% είναι ΚΚΕ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή. Το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 5%. Για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου  αναφέρει ότι είναι νωρίς ακόμα, ωστόσο εκτιμά ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.