Ειδησεογραφικό site

Οι επενδυτές «βλέπουν» επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και το χρηματιστήριο τραβά την… ανηφόρα!

57

Ισχυρά κέρδη για την χρηματιστηριακή αγορά, με τον τραπεζικό δείκτη να «απογειώνεται» σημειώνοντας κέρδη 16,2% στις 221 μονάδες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά τα αποτελέσματα των stress tests και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που ανέρχονται, στο δυσμενές σενάριο, στα 14,4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank πέτυχε κέρδη 28,7% κλείνοντας στα 0,148 ευρώ, με όγκο 51,9 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 29% για την Eurobank στα 0,04 ευρώ με διακίνηση σχεδόν 240 εκατ. τεμαχίων. Με άνοδο 18,28% η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,11 ευρώ και όγκο 40 κατ. τεμαχίων. Κέρδη 7,6% για την Εθνική Τράπεζα στα 0,73 ευρώ, διακινώντας 8,9 εκατ. μετοχές.

Παρά τις εκτιμήσεις της Moody’s ότι είναι πολύ πιθανό το bail in των ομολογιούχων αλλά και η συμμετοχή του Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αγορά προεξοφλεί την επιτυχή έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης, εκτιμώντας πως τα κεφαλαιακά ελλείμματα είναι διαχειρίσιμα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, για να καλυφθεί το βασικό σενάριο των stress tests, η Alpha Bank χρειάζεται μόλις 263 εκατ. ευρώ, η Eurobank 339 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 1.576 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 2.213 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην 6η Νοεμβρίου όπου σύμφωνα με τα κεφαλαιακά πλάνα που θα υποβληθούν και θα έχουν προσυμφωνηθεί με ΕΚΤ και SSM θα προκύψει και ο τελικός «λογαριασμός» των αυξήσεων κεφαλαίου.

Δηλαδή από τα χρήματα του βασικού σεναρίου, θα αφαιρεθούν οι ωφέλειες που προκύπτουν από τις επιχειρηματικές κινήσεις που κάνουν οι τράπεζες (περιορισμός δικτύου, μειώσεις κόστους, πωλήσεις θυγατρικών, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, απορόφηση ομολογιών κ.α.).

Σύμφωνα με τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση που ψηφίστηκε το Σάββατο, οι τράπεζες θα στραφούν πρώτα στους ιδιώτες επενδυτές για να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμπληρώσει το υπόλοιπο ποσό που οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντλήσουν από την αγορά, κάτι που θα ενεργοποιήσει και το bail-in για τους ομολογιούχους. Το ΤΧΣ θα αξιοποιήσει τα 25 δισ. ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ για να συμμετέχει στην έκδοση νέων μετοχών και CoCos από τις τράπεζες.

Η εικόνα της αγοράς

Μετά το αρνητικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή στο όριο των 700 μονάδων, η αγορά εκτινάχθηκε σήμερα στις 722 μονάδες με κέρδη 3%. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την Merit Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης μπορεί μέσα στην εβδομάδα να φτάσει έως και τις 740 μονάδες.

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 35 εκατ. ευρω.

Τα σχόλια είναι κλειστά.