Ειδησεογραφικό site

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων την Τετάρτη

24

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων προγραμμάτισε για την ερχόμενη Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μία μέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρόκειται για τρίμηνα έντοκα γραμμάτια και το ύψος της δημοπρασίας είναι 875 εκατ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60%) το τελικό ποσό που στοχεύει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών φτάνει στο ποσό του 1,4 δισ. ευρώ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοπρασίας θα αναχρηματοδοτηθεί η έκδοση του περασμένου Φεβρουαρίου και θα κλείσει άλλη μια υποχρέωση του Δημοσίου. Πάντως, δεν αναμένονται εκπλήξεις, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανανεώσουν τους τίτλους που κατέχουν.

Η δόση προς το ΔΝΤ

Ωστόσο, πιο σημαντική υποχρέωση είναι η πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη 12 Μαΐου, ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό είναι διαθέσιμο, αλλά εάν καταβληθεί και δεν υπάρξει καμία διευκόλυνση από την πλευρά των θεσμών, θα υπάρξει πρόβλημα με τις πληρωμές αποδοχών και την καταβολή επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.