Ειδησεογραφικό site

Ξεσηκώθηκαν τα πολλά «όργανα» του ΣΥΡΙΖΑ – Υπουργοί στα χαρακώματα για τον πόλεμο στα μνημόνια, λίγο πριν τη συμφωνία με τους δανειστές

59

Κίνηση τακτικής στο πεδίο της διαπραγμάτευσης ή κίνηση στρατηγικής στην επόμενη μέρα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, οι «κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ» που επαναφέρουν στην κυβέρνηση τα κορυφαία στελέχη του πάλαι ποτέ πρωινού καφέ της Κουμουνδούρου.

Μπορεί ο Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας το πρωί να εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων ημερών με τους θεσμούς και μάλιστα επισημαίνοντας ότι “το πιο αντιλαϊκό μνημόνιο που θα μπορούσε να προκύψει για το λαό είναι η ρήξη” εντούτοις μια σειρά προβεβλημένων στελεχών της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν ενορχηστρωμένα τους τόνους τις τελευταίες ημέρες της “κομματικής αμφισβήτησης” σε οποιαδήποτε συμφωνία θα παραβιάζει την “προγραμματική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ”.

Αίσθηση προκαλεί ότι οι απόψεις Λαφαζάνη περί ρήξης έχουν υιοθετηθεί από πολλούς υπουργούς και έχουν γίνει κυρίαρχη τάση μέσα στην Κυβερνητική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπ. Ενέργειας έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της δραχμής.

Ο επίσημος εκφραστής της σκληρής γραμμής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πιστεύει ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να καταλήξουν πουθενά. Επιμένει ότι εξαρχής η Αθήνα έπρεπε να κρατήσει ανυποχώρητη στάση έναντι των δανειστών και διατηρεί επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Άγκελα Μέρκελ. Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Ενέργειας λέει ότι δεν θα πουληθεί ο ΟΛΠ, ενώ στρέφει το βλέμμα του προς τους Ρώσους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο τις επαφές της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αυτό το μήκος κύματος τοποθετείται και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε ερωτήματα για την απομείωση του χρέους και το ΔΝΤ, για τις «κόκκινες γραμμές» και την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης διατύπωσε ενστάσεις για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Από τα λεγόμενά της, πάντως, αρκετοί στάθηκαν στο γεγονός πως ανέδειξε με τον πλέον έντονο τρόπο την αθέτηση των δεσμεύσεων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Το κλίμα της ρήξης στο παρά πέντε της συμφωνίας έρχεται ως αποτέλεσμα της αδιάλλακτης στάσης των δανειστών να επιβάλουν νέα επώδυνα μέτρα και η ρητορική περί τρίτου προγράμματος στήριξης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, είναι από αυτούς που εμφανίζονται να επιθυμούν λύση, όχι όμως και με κάθε κόστος. Η λογική του είναι ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στο πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε, όπως λέει, αν οι εταίροι επιμείνουν να μην αυξηθεί η ρευστότητα, αλλά αυτό να γίνει αφού περάσει πρώτα η συμφωνία από τα Κοινοβούλια, τότε τα πράγματα θα είναι σοβαρά για τη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος μέσω τηλεδιασκέψεων κρατά καθημερινή επαφή με συνεργάτες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού πολλές φορές υπενθυμίζει στην άλλη πλευρά τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πάνος Σκουρλέτης πιστεύει ότι οι δανειστές θέλουν σύγκρουση ή υποταγή προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τα θέματά του, επισημαίνεται ότι οι δανειστές επιδιώκουν να αφήσουν το θέμα του κοινωνικού διαλόγου για το φθινόπωρο, δεδομένου ότι αυτό αφορά όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και η όποια επιμονή των εταίρων στη μη θεσμοθέτηση του διαλόγου και του εργασιακού πλαισίου έχει να κάνει με τον συνολικό ευρωπαϊκό πληθυσμό.

«Στα κάγκελα» βρίσκεται και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος πιστεύει ότι οι δανειστές δεν θέλουν λύση, αλλά τον εξευτελισμό της κυβέρνησης, και τάσσεται υπέρ της σκληρής στάσης έναντι των δανειστών.

Την άποψη ότι η συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές δεν θα περάσει ούτε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τον ελληνικό λαό έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.

Ο ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται επίσης να ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της αντίστασης στις διεκδικήσεις των εταίρων, θέση που έχουν υιοθετήσει και ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.