Ειδησεογραφικό site

Ξεπερνάει το 61% η υπεροχή του “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα- 4 στους 10 δεν προσήλθαν στις κάλπες

41

Στο 61% το ποσοστό του ΟΧΙ σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Επικράτειας ενώ το ΝΑΙ ακολουθεί με 39%.

Πάντως η Singular Logic εκτιμά ότι στο τελικό αποτέλεσμα το ΟΧΙ θα ξεπεράσει το 61%.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Επικράτειας το ΟΧΙ επικρατεί στη Λακωνία και τη Καστοριά και ισοβαθμεί σχεδόν στο Λεκανοπέδιο Αττικής με 51% εναντι 49% με αποτελέσμα οι δημοσκόποι να μιλούν καθαρά για κοινωνικό και ταξικό χαρακτήρα στον τρόπο που ψήφισαν οι πολίτες.

Πλήρη ικανοποίηση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος εξέφρασε ο Ν. Βούτσης που ανακοίνωσε την πρώτη επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από το Υπ. Εσωτερικών, ενω εκτίμησε ότι πάνω από 50% ήταν η συμμετοχή του εκλογικού σώματος.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής για το κρίσιμο για την Ελλάδα δημοψήφισμα που αφορούσε την έγκριση ή την απόρριψη της πρότασης των Θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση.

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην κυβέρνηση για αναζήτηση συμφωνίας εντός των επόμενων 24ώρων.

22:10 Σνάιντερ (αντιπρόεδρος SPD): Με το «Οχι» πώς θα διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα;

Τις αμφιβολίες του ως προς τι μπορεί να φέρει το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ.
Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD, σημείωσε πως αν τελικά επικρατήσει το «Όχι», τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα. «Διερωτάμαι εάν σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σνάιντερ είπε ακόμη: «Δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πώς θα διαβάσει και πώς θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα.

O Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση είναι ούτως η άλλως εξαιρετικά δύσκολη και πως επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, κυρίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Όζντεμιρ, εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανή επικράτηση του «Όχι», σημειώνοντας πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι υπαρκτά και θα παραμείνουν και στο μέλλον να αποτελούν μέρος του προβλήματος της Ευρώπης.

22:00 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ολάντ επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μίλησε και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

21:00 Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχει η εξής εικόνα στο 30% της Επικράτειας:
OXI
60,87%
NAI
39.13%
ΨΗΦΙΣΑΝ
58.93%
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ
5,56%

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αποτελέσματος στις 20:35 από το υπουργείο Εσωτερικών, το ΟΧΙ θα φτάσει στο 61% ενώ το ΝΑΙ στο 39%.

Εντείνονται οι πρωτοβουλίες για συμφωνία

«Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει και θα εντείνει τις πρωτοβουλίες από σήμερα το βράδυ έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι “έχει γίνει πολύ μεγάλη προεργασία στο επίπεδο της συμφωνίας και έχουν ανοίξει ζητήματα στο επίπεδο της συμφωνίας και μάλιστα άνοιξαν ζητήματα και αυτή την εβδομάδα ενώ ήμαστε μεσούσης μιας περιόδου, που συζητούσαμε για το δημοψήφισμα”.

Οσον αφορά στις τράπεζες και αν θα ανοίξουν, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι “αυτό είναι το ζητούμενο. Αύριο συνεδριάζει η ΕΚΤ. Η τράπεζα της Ελλάδας θα κάνει αίτημα σήμερα και νομίζουμε ότι υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα ώστε να δοθεί αύξηση στη ρευστότητα από τον ELA. Από εδώ και πέρα δεν συντρέχει λόγος να μην αυξηθεί η ρευστότητα”.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών;

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος φέρεται να έχει προτείνει τη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να χαρακτεί μία στρατηγική απέναντι στους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αύριο θα συνεδριάσει το Euro Working Group με τηλεδιάσκεψη.

Αύριο Δευτέρα, θα συναντηθούν στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση για την Ελλάδα μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σκληραίνουν οι Γερμανοί

Με καταιγιστικό τρόπο έρχονται οι αντιδράσεις από την γερμανική πλευρά μετά το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης τραπεζικών καταθέσεων ταμιευτηρίου της Γερμανίας τόνισε στο Reuters πως η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει τώρα από την Ευρωζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο πρόεδρος των Γερμανών εξαγωγέων που επισήμανε στο πρακτορείο ότι δεν μπορεί να δει πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, μετά το Οχι στο δημοψήφισμα

Τα σχόλια είναι κλειστά.