Ειδησεογραφικό site

Ο χάρτης των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ – Κομισιόν: Οι προκλήσεις «καίνε» την Άγκυρα

42

Χάρτη, που απεικονίζει τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), έδωσε στη δημοσιότητα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις οποίες η Άγκυρα δέσμευσε από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες με οδηγία προς ναυτιλομένους («NAVTEX»).

Οι δεσμευμένες από την Τουρκία περιοχές απεικονίζονται στο χάρτη με κόκκινο χρώμα. Μέσα σε αυτές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο οποίο άρχισε γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS.

Επιπλέον, στο κόκκινα χρωματισμένο πεδίο βρίσκεται και μέρος του οικοπέδου 2, το οποίο μαζί με το οικόπεδο 3, έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία.

Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στα ανωτέρω οικόπεδα. Στο 12 (κοίτασμα «Αφροδίτη») έκανε γεώτρηση η αμερικανική εταιρεία Noble, ενώ τα οικόπεδα 10, 11 έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στη γαλλική εταιρεία Total.

Κομισιόν: Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ «καίνε» την Άγκυρα στην έκθεση προόδου

Τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει το κυριαρχικό δικαίωμα όλων των κρατών-μελών να συνάπτουν συμφωνίες και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η συμπερίληψη των τουρκικών απειλών, αλλά και των «ενεργειών» στην έκθεση, έγινε χθες το βράδυ από τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, έπειτα από επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο νέο πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και στον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Τουρκία εξέδωσε δηλώσεις και προέβη σε ενέργειες, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, τα οποία περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ΕΕ τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τουρκία δεν ευθυγραμμίστηκε με τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και των Συμπερασμάτων του 2006 και του 2013.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρωτόκολλο και δεν έχει εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Προστίθεται, δε, ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο για συμμετοχή της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, όπως στην περίπτωση του ΟΟΣΑ.

Η ΕΕ παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση που κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους-μέλους, ή πηγή τριβών και ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Στα Συμπεράσματα επαναλαμβάνεται η εν λόγω παρότρυνση της Κομισιόν, ενώ ζητείται και η αποφυγή «προκλητικής δράσης».

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν επίσημες καταγγελίες για επαναλαμβανόμενες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου τους χώρου, περιλαμβανομένων και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Eλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε την Τετάρτη ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης, μια μέρα μετά την κλήση του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, στο υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την τουρκική οδηγία περί ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική πλευρά απέρριψε τη θέση της Αθήνας πως παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, ο τούρκος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν φέρεται να επισήμανε στον έλληνα πρεσβευτή πως τόσο η Τουρκία όσο και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος έχουν δικαιώματα στην αξιοποίηση των πόρων της ανατολικής Μεσογείου.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι κατά τη χθεσινή κλήση του τούρκου πρεσβευτή Κερίμ Ουράς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιος Μητσιάλης «προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».

Σε ανακοίνωσή του στις 4 Οκτωβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τη «διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημειώνοντας: «Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί η ΤΔΒΚ για να κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της επί των πηγών αυτών».

Χριστοδουλίδης: Πρόθεση επέκτασης της κατοχής 

Για πρόθεση επέκτασης της κατοχής στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μέσα από οδηγία προς ναυτιλομένους έχει δεσμεύσει περιοχές στα νότια της Κύπρου και μάλιστα μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, μέσα στα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε οικόπεδο που βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Εκτός από την ομόφωνη απόφαση από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αποφασίστηκε και αριθμός πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων τα οποία, όπως είπε «θα ανακοινώνονται όταν τίθενται σε εφαρμογή».

Εξήγησε ότι είναι μια ενέργεια από την Τουρκία που «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν μπορεί να στηριχθεί σε κανένα επιχείρημα, νομικό, πολιτικό ή άλλο και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπήρχε άλλη επιλογή στην κυπριακή κυβέρνηση». Τόνισε, επίσης, πως υπάρχει συνεχής αλληλοενημέρωση με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Ο γερουσιαστής Γκας Μπιλιράκης, καταγγέλλει από την Αθήνα

Εξ άλλου, παράνομες χαρακτήρισε  τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Gus Bilirakis, που βρίσκεται στην Αθήνα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας βουλευτών της Βουλής των ΗΠΑ.

Ο κ. Bilirakis κατά την συνάντησή του με τον κ.  Μεϊμαράκη, υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επεσήμανε πως πάντα η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην ίδια πλευρά και τόνισε: « Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις μας κάνει πολύ υπερήφανους, διότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας  συνιστούν  παραβίαση, παρανομία». Επισήμανε δε: «Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Τουρκία, ώστε να ξαναδούμε την Κύπρο ενωμένη. Αύριο θα επισκεφτούμε την Κύπρο και θα συζητήσουμε εκεί το θέμα. Οσον αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ελπίζω να βρεθεί λύση  το δυνατόν συντομότερα προς το συμφέρον της Ελλάδας. Τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τη Χώρα, όπως το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θεωρούμε πως πρέπει να επιλυθούν γιατί αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: « Έχουμε ήδη διανύσει ένα πολύ δύσκολο δρόμο θυσιών του Ελληνικού λαού, που ευτυχώς τώρα αρχίζουν να πιάνουν τόπο, ώστε να μπορεί η χώρα μας να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία» ενώ ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάννης Τραγάκης αναφέρθηκε σε βασικές πτυχές των εθνικών μας θεμάτων, όπως είναι οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για το ζήτημα του ονόματος, το Κυπριακό και οι συνομιλίες που διακόπηκαν με ευθύνη της τουρκικής πλευράς και το θέμα της ΑΟΖ, με τη σημαντική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκης των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ.
Συνάντηση των Αμερικανών γερουσιαστών και με τον Δ.Αβραμόπουλο

Με τους τέσσερις Αμερικανούς γερουσιαστές Gus Bilirakis, Michele Bachmann, Jack Kingston και Gregory Meeks που επισκέπτονται την Ελλάδα συναντήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσία της Επιτετραμμένης στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα Suzanne Lawrence.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.