Ειδησεογραφικό site

Ντράγκι: Από αρχές 2015 η επανεξέταση των μέτρων στήριξης

36

 Στις αρχές του νέου έτους το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα αξιολογήσει και θα επανεξετάσει τα μέτρα νομισματικής τόνωσης τα οποία έχει λάβει, στη βάση των εξελίξεων σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δίνοντας μία ένδειξη για τις προθέσεις του δ.σ. αναφορικά με την ανάληψη ή όχι περαιτέρω δράσης, σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν. Μάλιστα, οι πρώτες αντιδράσεις από την αγορά κάνουν λόγο για νέες αποφάσεις στις αρχές του 2015, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν επιδεινωθεί ελαφρώς.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο Ντράγκι, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΚΤ να λάβει επιπλέον μέτρα εάν οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη το απαιτήσουν, ενώ αποκάλυψε ότι εξετάζονται διάφορες μορφές ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE).

Ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωζώνη δείχνουν ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν χαμηλές, ο ρυθμός ανάπτυξης αναιμικός και η δυναμική μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής υποτονική. Σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές του επόμενου έτους, το διοικητικό συμβούλιο θα επανεξετάσει το κατά πόσο έχει επιτευχθεί η νομισματική τόνωση, τα περιθώρια επέκτασης του ισολογισμού και τις προοπτικές για την εξέλιξη των τιμών.

Επίσης, θα αξιολογήσει τον ευρύτερο αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων στις τιμές του πετρελαίου. Σε περίπτωση που απαιτηθεί να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, το δ.σ. εξακολουθεί ομόφωνα να τηρεί τη δέσμευσή του για τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων. Αυτό θα σήμαινε ότι θα εξεταστεί η αλλαγή του μεγέθους, του ρυθμού και της σύνθεσης των μέτρων μας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.