Ειδησεογραφικό site

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα διεκδικούσε ο Όθωνας – Χιλ: «Ό, τι και να γίνει τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα»

50

Ένας φαιοπράσινος φάκελος με τον τίτλο -στα γερμανικά- «Akropolis von Athen» (Η Ακρόπολις των Αθηνών) και την ένδειξη «Koenigreich Griechenland» (Βασίλειο της Ελλάδος) αποτελεί αδιάσειστο ντοκουμέντο ότι οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα είχαν αρχίσει από την εποχή του Οθωνα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο φάκελος των 223 εγγράφων, που καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από το 1834 έως το 1842, είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη κρούση του νεοσύστατου (μόλις το 1830) ελληνικού κράτους για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που είχε λεηλατήσει επί Τουρκοκρατίας ο λόρδος Ελγιν.

«Είναι χαρακτηριστικό δείγμα συγκροτημένου φακέλου» τονίζει η Χριστίνα Σάρρα, προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Μελετών των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, σε ένα εντυπωσιακής αισθητικής αρχιτεκτόνημα στο Ψυχικό, διατήρησαν σε καλή κατάσταση το ντοκουμέντο, η ύπαρξή του οποίου δεν ήταν ώς τώρα ευρέως γνωστή.

Έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια Ιστορία» που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου από σήμερα ώς τις 30 Νοεμβρίου.

Εκείνα που έχουν ιδιαίτερη σημασία είναι τα τουλάχιστον 21 τεκμήρια τα οποία συνιστούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της καταγραφής των πρώτων προσπαθειών για την αναστήλωση και την ανάδειξη του μνημείου, την αποκατάστασή του από τις παρεμβάσεις που είχε υποστεί, τον προϋπολογισμό που διατέθηκε για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των ενεργειών για τη φύλαξη του μνημείου, αλλά και των προσπαθειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των αναγλύφων του ναού της Απτέρου Νίκης.

Τον φάκελο με τα συγκεκριμένα έγγραφα συμπληρώνει το σχέδιο αναφοράς του γραμματέα της Επί των Εκκλησιαστικών Γραμματείας Ιάκωβου Ρίζου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ίδιο θέμα στο Λονδίνο.

Χιλ: «Ό, τι και να γίνει τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Την αισιοδοξία του ότι στο τέλος τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στη γενέθλια γη τους, εκφράζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ.

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας της Αυστραλίας SBS. Μάλιστα ο κ. Χιλ προλόγισε και την ταινία «Πρόμαχος» που αναφέρεται στην επιστροφή των Γλυπτών και με την οποία έκλεισε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας και απάντησε σε ερωτήσεις θεατών.

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τότε που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη την εκστρατεία της» είπε ο κ. Χιλ στην SBS και πρόσθεσε: «Αν η Βρετανία επιμένει στην άρνησή της τότε η Ελλάδα έχει την επιλογή της προσφυγής στην δικαιοσύνη».

Ο κ. Χιλ είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση πως η Ελλάδα ελπίζει ότι η Βρετανία θα αποδεχθεί τη διαμεσολάβηση της ΟΥΝΕΣΚΟ. «Υπάρχει μια προθεσμία έξι μηνών. Αν πάλι αρνηθεί η Βρετανία, τότε υπάρχει η νομική οδός» ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Έλγιν έκλεψε τα Γλυπτά έστω και αν στη συνέχεια τα πούλησε στη Βρετανία και απο εκεί έφθασαν στο Βρετανικό Μουσείο»είπε ο κ. Χιλ υπογραμμίζοντας πως οι πιθανότητες επιτυχίας της ελληνικής πλευράς αν προσφύγει στη δικαιοσύνη είναι 75%. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα πως «ό,τι και αν γίνει στο τέλος τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Επισήμανε ακόμα ότι οι Βρετανοί δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να κρατούν τους κλεμμένους θησαυρούς. «Η Ακρόπολη συγκεντρώνει περισσότερους επισκέπτες από την γκαλερί Νταβίν όπου βρίσκονται τα κλεμμένα αριστουργήματα και το νέο μουσείο που είναι αριστούργημα είναι έτοιμο να τα υποδεχθεί»σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Μου γράφουν τώρα από το Μουσείο πως για το καλό της ανθρωπότητας τα μισά Γλυπτά πρέπει να είναι στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουν πια επιχειρήματα» τόνισε.

 

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.