Ειδησεογραφικό site

Ντάισελμπλουμ:Στο τέλος τετραμήνου και υπό όρους η επόμενη δόση στην Ελλάδα-Σκουρλέτης: Διαπραγμάτευση μέρα με τη μέρα

52

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις αναμένονται μέσα στο επόμενο τετράμηνο καθώς το κλίμα που θα επικρατήσει έδωσαν με νέες τους δηλώσεις Γ. Ντάισεμπλουμ και Π. Σκουρλέτης. «Το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας δεν έχει συζητηθεί» δήλωσε ο Υπ. Εργασίας που «παραδέχτηκε ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα» ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας πριν τον Ιούνιο και μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Καμία διάθεση για στήριξη της Ελλάδας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο δεν έδειξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου. Διευκρίνισε δε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και πως το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία των φορολογικών εσόδων και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην ερώτηση-παρέμβαση που έκανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, υποστήριξε ότι το Eurogroup έκανε ένα σοβαρό λάθος προγραμματισμού στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει το Δημόσιο να διαχειριστεί επαρκώς τις υποχρεώσεις του ήδη από το Μάρτιο.

Σκουρλέτης:Διαπραγμάτευση μέρα με τη μέρα

«Με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες» παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας δεν έχει συζητηθεί. Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα πράγματα δεν είναι ρόδινα» και πως ακολουθεί «τετράμηνο καθημερινής διαπραγμάτευσης».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Mε βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς υπάρχει η ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα μας και κάποιοι από τους στόχους μας σε σχέση με τα έσοδα. Όλα αυτά πολύ σύντομα θα προσδιοριστούνε. Αλλά νομίζω ότι αυτές οι πραγματικότητες που αναφέρατε, γιατί είναι πολύ πραγματικές αυτές οι ανάγκες, δείχνουν ότι αυτό το τετράμηνο θα είναι ένα τετράμηνο μιας καθημερινής διαπραγμάτευσης. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Έχουμε μπει σε έναν άλλο δρόμο».

Επισήμανε, δε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το θέμα της οποιασδήποτε χρηματοδότησης αυτούς τους τέσσερις μήνες. Είναι στον αέρα κάτι τέτοια. Άρα η διαπραγμάτευση επ’ αυτού του ζητήματος και η συσχέτισή του με το μεγάλο θέμα που λέγεται βιωσιμότητα χρέους είναι κάτι που θα κινείται παράλληλα με το κυβερνητικό έργο αυτούς τους τέσσερις μήνες».

Για την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για την τετράμηνη παράταση εστίασε στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει αυτό το ενιαίο μόρφωμα της τρόικας, το οποίο δεν είχε καμία μα καμία δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Ήταν ένα υβριδιακό κατασκεύασμα, αφορούσε την ελληνική περίπτωση, αυτό αποτελεί παρελθόν, έχει φανεί, έτσι συζητήσαμε το προηγούμενο διάστημα μετά τις εκλογές, έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Τελεία και παύλα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις εκλογές υπήρξε τομή, τομή στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους, με την Ευρώπη, με το ΔΝΤ. Ξεχάστε λοιπόν αυτά που έζησε τα μαρτυρικά η χώρα επί 5 χρόνια, τα ταπεινωτικά, μιλάμε με όρους ισοτιμίας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας, είναι μακρύς, δύσκολος ο δρόμος, αλλά είμαστε σε μια νέα ποιοτική κατάσταση» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Σχετικά με τα εργασιακά θέματα που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο υπουργός Εργασία έκανε λόγο για αναγκαίες αλλαγές: «Διαλυθήκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, μειώθηκε βίαια ο κατώτατος μισθός, αυτά όλα βοηθήσαν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στην Ελλάδα; Όχι. Είχαμε μείωση κατά 25% της αγοραστικής δύναμης και των εισοδημάτων και παράλληλα είχαμε και μείωση 1% της παραγωγικότητας στην Ελλάδα».

«Θέλουμε να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει όλους» είπε για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2016.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει να επανέλθει με αίτημα στην ΕΚΤ προκειμένου να της επιτραπεί να δανειστεί έως 8 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, εκδίδοντας επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν από τις προγραμματισμένες εκδόσεις των 15 δισ. ευρώ. Ακόμη διεκδικεί να της δοθούν τα 1,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του το ευρωσύστημα, ώστε να αποπληρώσει με αυτά τα 1,6 δισ. ευρώ της δόσης του ΔΝΤ του Μαρτίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.