Ειδησεογραφικό site

Νεο τελεσίγραφο από τους δανειστές: Αν η Ελλάδα απορρίψει την προσφορά χρεοκόπησε, λέει ο Τουσκ

68

Την κρισιμότητα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε επιστολή που απέστειλε προς τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και με την οποία τους προσκαλεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ελλάδα, στο οποίο έχουν επίσης προσκληθεί η επικεφαλής του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup και ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Έπειτα από τις προειδοποιήσεις του περί ελληνικής χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν αποδεχθεί την προσφορά των πιστωτών της, ο κ. Τουσκ, γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι συνομίλησε με την κυρία Λαγκάρντ, τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Ντράγκι και τον κ. Ντάισελμπλουμ με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου. Στη συνέχεια, έγραψε στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι τους κάλεσε να βρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ανάρτησε επίσης την σχετική πρόσκληση.

Στη δραματική αυτή επιστολή ο κ. Τουσκ τονίζει πως, δεδομένου του αποτελέσματος του Eurogroup της Πέμπτης, έκρινε πως ήταν αναγκαίο ότι η ΕΕ δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι την καθιερωμένη Σύνοδο Κορυφής -την ερχόμενη Πέμπτη- για να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, «στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο».

«Το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα λήγει σε 11 ημέρες», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσθέτει: «Ο σκοπός της Συνόδου είναι να διαβεβαιώσει ότι θα γίνουν κατανοητές οι θέσεις όλων των πλευρών καθώς και οι πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η Σύνοδος της Δευτέρας δεν θα είναι το τελικό βήμα και προσθέτει πως δεν θα υπάρξουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως το κομμάτι αυτό παραμένει στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αν η Ελλάδα απορρίψει την προσφορά, χρεοκόπησε

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στέλνει σκληρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση σε δήλωσή του σχετικά με την Εκτακτη Συνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Αποστέλλοντας ευθέως ένα σκληρό τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι η Αθήνα πρέπει είτε να αποδεχθεί αυτό που κατά τον Ντόναλντ Τουσκ είναι μια καλή προσφορά ή να προχωρήσει στη χρεοκοπία.
«Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες», επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Τουσκ, ο άνθρωπος που μετά το χθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα.

«Οι τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν οδήγησαν πουθενά και το χθεσινό Eurogroup δεν βοήθησε στο αδιέξοδο. Το παιχνίδι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω (σσ. chicken game είναι η ακριβής φράση του Πολωνού πολιτικού) πρέπει να τελειώσει και πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών, γιατί αυτό δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι», τόνισε ο κ Τουσκ.

Συμπλήρωσε δε, ότι πρόκειται για την πραγματικότητα με πραγματικές επιπτώσεις κυρίως για τον ελληνικό λαό και για αυτό συγκάλεσε την Εκτακτη Συνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Ωστόσο, επισήμανε πως η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα και πρόσθεσε πως δε θα υπάρχει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση, καθώς αυτή είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί αυτό που πιστεύω ότι είναι μια καλή προσφορά ή να προχωρήσει στη χρεοκοπία.
«Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες», ολοκλήρωσε ο κ. Τουσκ.

Μαξίμου για Τουσκ: Αναμενόμενα και αχρείαστα τα τελεσίγραφα

Ως «αναμενόμενες, αχρείαστες και προβλέψιμες» χαρακτηρίζουν τις προειδοποιήσεις των εταίρων της χώρας μας κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Σχολιάζοντας τις νέες, σκληρές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, περί ελληνικής χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν αποδεχθεί την προσφορά των πιστωτών της, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση και δεν θα επηρεάσουν την ουσία της».

Όπως σημειώνουν η συζήτηση με τους Θεσμούς «μπαίνει στο τελικό στάδιο με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μετά και την επιστροφή του από τη Ρωσία».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Παρασκευή ο κ. Τουσκ έστειλε ευθέως ένα σκληρό τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει είτε να αποδεχθεί αυτό που κατά τον ίδιο είναι μια καλή προσφορά ή να προχωρήσει στη χρεοκοπία.

«Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Τουσκ, ο άνθρωπος που μετά το ναυάγιο στο Eurogroup της Πέμπτης αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα

«Οι τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν οδήγησαν πουθενά και το χθεσινό Eurogroup δεν βοήθησε στο αδιέξοδο. Το παιχνίδι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος (σσ. chicken game είναι η ακριβής φράση του Πολωνού πολιτικού) πρέπει να τελειώσει και πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών, γιατί αυτό δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι», τόνισε.

Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι στη σύνοδο της Δευτέρας

Έπειτα από τις προειδοποιήσεις του περί ελληνικής χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν αποδεχθεί την προσφορά των πιστωτών της και αφού κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει το λεγόμενο «chicken game» -δηλαδή το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αποφάσισε να καλέσει στην κρίσιμη για την χώρα μας Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον  Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αρχικά ο κ. Τουσκ γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι συνομίλησε την Παρασκευή με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον πρόεδρο του Eurogroup, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου.

Λίγη ώρα αργότερα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι τους απηύθυνε πρόσκληση να βρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουνίου και θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Τα tweets του κ. Τουσκ

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.