Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Στο ρελαντί οι γαλάζιες μηχανές – Αμηχανία στο κόμμα – Ρεπορτάζ στο «Κ»

32

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Αποφασισμένος να επιταχύνει τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία είναι ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται εισηγήσεις για να κλείσει οριστικά το θέμα της ηγεσίας που έχουν βάλει επισήμως οι επικριτές του. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη δικαίωσή του για τα προεκλογικά ψεύδη του ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα της προεκλογικής εκστρατείας που βασίστηκε στη ρητορική ότι τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Από την άλλη η ΝΔ σήμερα φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να μην έχει ακροατήριο, πέραν του ποσοστού της τάξης του 18-20% που είναι και ο στενός πυρήνας του κόμματος την τελευταία πενταετία, από τις εκλογές του 2012 έως και σήμερα. Στη Συγγρού δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα παραγωγή νέου μοντέλου πολιτικής και κυρίως άσκησης μιας πιο δημιουργικής αντιπολίτευσης. Η πολεμική που δέχτηκε η ΝΔ ότι περιμένει μέσα από τη δικαίωσή της να καταστραφεί η χώρα για να ανακάμψει ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να έχει περάσει σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, γι αυτό και ο πρόεδρος της έριξε τους τόνους και πραγματοποίησε μια στροφή αρχίζοντας από την ομολογουμένως καλή ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Στρασβούργο .

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ωστόσο, στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι παρά τον εσωτερικό ανασχηματισμό τομέων και γραμματειών, το κόμμα δεν λειτουργεί και όλοι περιμένουν τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να συζητήσουν μετά τα νέα δεδομένα. Η ανάλυση που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες μέρες είναι ότι ο Τσίπρας, υπό το βάρος της χρεοκοπίας, θα υπογράψει τελικά μια επώδυνη συμφωνία η οποία θα τον φθείρει σημαντικά εντός του έτους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κυβερνήσει με το παρόν σχήμα μετά το Φθινόπωρο. Την πρόβλεψη αυτή την βασίζουν στο ότι ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να ξεπεράσει τους κλυδωνισμούς που θα φέρει η συμφωνία του Ιουνίου (όχι η ενδιάμεση που θα έχει έξω κάποια καυτά θέματα) και τα μεγάλα προβλήματα θα εμφανιστούν όταν θα αρχίσουν να έρχονται στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι. Γνωρίζουν καλά ότι για να δοθούν οι δόσεις που θα προβλεφθούν από το πρόγραμμα θα υπάρξουν σκληρές αξιολογήσεις, όπως άλλωστε τις έζησε και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), κι εκεί θα υπάρχουν απώλειες.

Ετσι, με βάση αυτή την ρητορική, κάπου εκεί κοντά στο φθινόπωρο ο Α. Σαμαράς θα τοποθετήσει και το έκτακτο Συνέδριο για να ανανεώσει την προεδρική του κυριαρχία πιστεύοντας ότι το αφήγημα εκείνης της περιόδου θα είναι το ίδιο με αυτό που έζησε εκείνος πέρυσι την ίδια εποχή: «Οπου να ναι πέφτουν!». Αρα, η ΝΔ δεν θα έχει χρόνο για εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα και θα προχωρήσει με τον σημερινό πρόεδρο. Στην απέναντι όχθη, προσώρας, συνεχίζονται τα δείπνα, οι συγκεντρώσεις και οι προβληματισμοί χωρίς όμως συγκεκριμένο αποτέλεσμα και κυρίως, διεξάγεται μεταξύ στελεχών που απέτυχαν να εκλεγούν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.