Ειδησεογραφικό site

Γιάνης Βαρουφάκης: Παρελθόν το ροκ του μέλλοντός μας – Τι έγραψε το «Καρφί»

86

Του Γιώργου Γερόπουλου

«Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο» λέει η ρήση και αυτήν ακριβώς αγνόησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος λόγω ταχύτατης πολιτικής ανέλιξης είχε ξεχάσει και να τοποθετήσει τη σκάλα καθόδου από το πολιτικό Έβερεστ. Του τη φύλαγε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, θυμάστε, αρχές Φεβρουαρίου είχε λουστεί τις κατάρες για την τρόικα στη συνάντηση του με τον Γιάνη. Ήταν τότε που όλοι οι Έλληνες είχαν αναθαρρήσει που έβλεπαν έναν Έλληνα υπουργό να τα λέει έξω από τα δόντια και να βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Τότε κανείς δεν έδωσε σημασία και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποδειχθεί ότι ζούμε στην εποχή του φαίνεσθαι και όχι του είναι. Ο Γ. Βαρουφάκης, γνωστός και μη εξαιρετέος στους κύκλους της κοσμοπολίτικης διανόησης, έχοντας ως όπλο την ακαδημαϊκή ιδιότητα του καθηγητή στο τμήμα Οικονομικών Επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και του επισκέπτη καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας, φιγουράρει καθημερινά εδώ και πέντε χρόνια στα ελληνικά media, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλασάροντας οικονομικές προβλέψεις, που τον οδήγησαν στον πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ

Πριν βρεθεί στην αυλή του Μαξίμου, ο κ. Βαρουφάκης πέρασε από την αυλή του Γιώργου Παπανδρέου ελέω της φιλίας του με τον Αντρίκο και τον Νίκο. Ήτο και συγγραφέας ομιλιών του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά απογοητεύθηκε και το 2007 βρήκε καταφύγιο στην αγανάκτηση του λαού της πλατείας Συντάγματος. Από τότε δεν αφήνει κανάλι για κανάλι που να μην περιφέρει την επαναστατικότητά του, ακόμη και αν με τα «γεροντοφρικιάρικα» δερμάτινά του χρειάστηκε να ενστερνιστεί έως και το lifestyle του Πέτρου Κωστόπουλου. Η αγανακτισμένη πορεία στα media του Βαρουφάκη έχει αρχική κατάληξη τον Τσίπρα εξωτερικού, αφού, όπως έλεγε σε συνεντεύξεις του, συμφωνεί με τις θέσεις του, ενώ οργανώνει την απόβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμερική. Ωστόσο, δεν παρέλειπε με το αζημίωτο να εκθειάζει και τις απόψεις του μεγαλύτερου τζογαδόρου χρήματος κ. Σόρος, ο οποίος μια ζωή «προειδοποιεί» για το κακό που έρχεται για να κερδοσκοπήσει.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ

Για όλα αυτά το «Καρφί» από τον Μάρτιο του 2013 είχε προειδοποιήσει, αλλά από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του Γιάνη, ο οποίος απήλαυσε χωρίς αιδώ απεριόριστη δημοσιότητα στα ελληνικά και διεθνή media, με αποκορύφωμα τη χλιδάτη φωτογράφηση στο «Pari Match». Τσαλαπάτησε τις ενδυματολογικές απαιτήσεις των συναντήσεων της ευρωζώνης και έκανε μόδα το ντύσιμο των ροκοφρικιών της δεκαετίας του ’80. Απαξίωσε όχι τις πολιτικές απόψεις των αντιπάλων του, αλλά των προσωπικοτήτων τους, με κορυφαίο θύμα τον Βόλφαγκ Σόιμπλε. Δεν κατάφερε να πείσει για τον ορθολογισμό ενός ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης αλλά για τις καταστροφολογίες προβλέψεις του. Αναδείχθηκε στο αντίπαλο δέος όχι των νεοφιλελεύθερων απόψεων, αλλά της συνοχής της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα γνωστό, αφού και αυτός, όπως και οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών, βιώνει τη χλεύη του πλήθους.
Όλα όμως ήταν αναμενόμενα, αφού οι οικονομικές προβλέψεις του διαψεύστηκαν και ο ίδιος έχει ομολογήσει σε ανύποπτο χρόνο στο «Ε» της «Ελευθεροτυπίας»: «Είναι δυστυχές ότι έγινα διάσημος λέγοντας δυσάρεστα πράγματα. Η αναγνωρισιμότητά μου είναι συνδεδεμένη ιστορικά με μια κατρακύλα, με την κατρακύλα της Ελλάδας…»

ΞΙΝΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Ένιωσε πριν από τρεις ημέρες τι σημαίνει προπηλακισμός από κατ’ επάγγελμα αγανακτισμένους, καθώς έγινε στόχος αντεξουσιαστών σε γνωστό γκουρμέ στέκι των Εξαρχείων. Η παρουσία του στα Εξάρχεια δεν πέρασε απαρατήρητη και έτσι μια ομάδα περίπου 30 ατόμων εισέβαλε στο εστιατόριο και τον προπηλάκισε λεκτικά, ενώ στη συνέχεια εκτόξευσε εναντίον του ίδιου και της συζύγου του γυάλινα αντικείμενα. Σε όλα αυτά αναφέρθηκε και ο ίδιος λέγοντας: «Στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα». Ωστόσο τόλμησε και μίλησε μαζί τους, ενώ η σύζυγός του τον προστάτεψε από τον ξυλοδαρμό. Για φασιστική ενέργεια έκαναν λόγο συνάδελφοι του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας όμως ότι οι ίδιοι δεν είχαν αντιδράσει με την ίδια ετοιμότητα όταν στο παρελθόν προπηλακίζονταν πολιτικοί αντίπαλοί τους.

WELCOME TO THE CLUB
Κάθε ηγέτης έχει τις αδυναμίες του και τους ανθρώπους που τον γοητεύουν και ενίοτε τον διασκεδάζουν, αφού παίζουν στα δάκτυλα τους αντιπάλους και άσπονδους φίλους. Έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας γοητεύτηκε με τη μαρξιστική ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, τον ριζοσπαστισμό και τις καταστροφολογικές προβλέψεις ενός μπον βιβέρ αστού αριστερού οικονομολόγου. Άσε που και οι δύο είχαν μια κοινή αγάπη, την Αίγινα, που είχε γίνει το σπουδαστήριο του Αλέξη περί των οικονομικών. Εξελίχτηκε με βήμα ταχύ κερδίζοντας με το σπαθί του την πρώτη θέση εκλογής στη Β΄ Αθηνών και την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών. Διέθετε τον πρώτο καιρό απεριόριστη στήριξη από τον πρωθυπουργό, τους ένωναν κοινά συμφέροντα. Τον μεν υπουργό η φιλοδοξία να βρεθεί στα ύπατα σαλόνια του ευρωπαϊκού κατεστημένου και να αποδείξει τις απεριόριστες ικανότητές του, τον δε πρωθυπουργό η βούληση να διαπραγματευτεί σκληρά, αποδομώντας το club του Σόιμπλε. Χωρίς στρατηγικό στόχο και με αλλοπρόσαλλη τακτική και με το γνωστό απαξιωτικό τρόπο για τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στα Eurogoups, υποτιμώντας τη δύναμη του ισχυρού Βερολίνου απέναντι στην ακαδημαϊκή του δεινότητα. Έπαιξε και έχασε πριν χορτάσει δημοσιότητα και αποδοχή. Από συγκριτικό πλεονέκτημα του πρωθυπουργού κατέληξε βαρίδι. Ο πρωθυπουργός έκανε ένα λάθος νομίζοντας ότι έτσι θα μπλοφάρει και θα κερδίσει. Έβαλε έναν γνήσιο οπαδό της χρεοκοπίας της χώρας εντός ευρώ να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας. Εκβίασε σωστά, αλλά δεν υπολόγισε ότι ο Βαρουφάκης θα έπειθε έως κεραίας τους εταίρους μας ότι είναι δυνατόν να χρεοκοπήσουμε, χωρίς να φύγουμε από το ευρώ. Αυτή η απειλή γύρισε μπούμερανγκ στο Μαξίμου και η συνέχεια είναι γνωστή. Ο κ. Βαρουφάκης με άκομψο τρόπο, αφού του χρεώνεται παραπλάνηση και άγνοια της λειτουργίας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, μπήκε στο περιθώριο. Ο πρωθυπουργός ως καλός τακτικιστής αντιλήφθηκε αμέσως ότι ο υπουργός από ταχυδακτυλουργός των οικονομικών και των media εξελίχθηκε σε βαρίδι της διαπραγμάτευσης. Το πρώτο βαρίδι της κυβέρνησης της Αριστεράς που πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια… Έπεται και συνέχεια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.