Ειδησεογραφικό site

Νίκος Ανδρουλάκης: Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για όλα χωρίς κραυγές – Συνέντευξη στο «Καρφί»

73

Του Γιώργου Γερόπουλου

Σημαντική παρέμβαση στα τεκταινόμενα στη Δημοκρατική Παράταξη κάνει ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνοντας «το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί συντεταγμένα σε ένα δημοκρατικό συνέδριο, όπου θα κληθούν να δώσουν δυναμικό “παρών” όλες του οι κοινωνικές δυνάμεις» και στο οποίο θα συζητηθούν με ψυχραιμία και χωρίς κραυγές το ιδεολογικό στίγμα, οι πολιτικές, ακόμη και το θέμα της ηγεσίας. Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί αναγκαία τη συνεννόηση και τη συνάντηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και δηλώνει ότι η συμμετοχή του Κινήματος στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι μονόδρομος.

Όλοι διεκδικούν το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ προσφάτως και η ΝΔ δήλωσε υποψήφια. Μήπως τελικώς το ΠΑΣΟΚ έχασε τον αυτόνομο λόγο και ρόλο του;

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις ιδέες και την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, ούτε όμως και του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης. Σε κάθε περίπτωση θέλω να θυμίσω ότι σε αυτόν το χώρο δεν χωρούσαν και δεν χωρούν συνοδοιπόροι της συντήρησης και των άκρων. Το ΠΑΣΟΚ έχει τον αυτόνομο λόγο του και το γεγονός πως κάποιοι προσπαθούν πρόσκαιρα να τον δανειστούν αποδεικνύει τις βαθιές κοινωνικές του ρίζες.

Πολλή κουβέντα για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά ουσία καμία. Ποιοι εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι οι προγραμματικοί, πολιτικοί και οργανωτικοί όροι για την επιτυχία του εγχειρήματος;

Ουσία και προοπτική θα υπάρξει όταν ο προοδευτικός χώρος αποκτήσει σαφές ιδεολογικό στίγμα. Στο πλαίσιο αυτό, το συνέδριο είναι ένας σημαντικός σταθμός, προκειμένου να επανιδεολογικοποιηθεί η Παράταξη και μέσα από αυτή τη διαδικασία να αποκτήσει ξανά ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οδηγηθεί συντεταγμένα σε ένα δημοκρατικό συνέδριο, όπου θα κληθούν να δώσουν δυναμικό «παρών» όλες του οι κοινωνικές δυνάμεις. Αυτές που εκφράστηκαν με ισχυρή παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς χώρους και στα επιμελητήρια την τελευταία χρονιά με τη μορφή της ευρύτερης παράταξης. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να υπάρξει επιτέλους συνεννόηση και συστράτευση των δύο ιστορικών ρευμάτων: του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, που εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, και της Ανανεωτικής Αριστεράς, που εκφράζεται από τη ΔΗΜΑΡ. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές μια τρίτη προοδευτική επιλογή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά η κοινωνία δείχνει να απουσιάζει από την όλη συζήτηση. Η κοινωνική βάση της Κεντροαριστεράς μάλλον απέχει και μετακομίζει αλλού;

Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά δυστυχώς έγινε θήραμα των προσωπικών στρατηγικών. Οι βασικοί πρωταγωνιστές δεν έκαναν ένα βήμα πίσω για να προωθηθεί ένα πολιτικό σχέδιο με άνοιγμα ενός συγκροτημένου προγραμματικού διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα. Η ακατάσχετη αρθρογραφία για κάτι που κάποιοι αφηγούνται χωρίς σχέδιο υλοποίησης κουράζει και απομακρύνει τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι υπάρχει αποχή κι αναμονή, όχι όμως μετακόμιση. Γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες που έχουν άρρηκτους συναισθηματικούς δεσμούς με την παράταξη ότι όσο συρρικνώνεται ο προοδευτικός χώρος, ωφελούνται τα άκρα.

Ομνύετε όλοι στην αυτοοργάνωση των μελών, αλλά επί του προκειμένου τίποτα. Συνέδριο μελών ή συνέδριο τακτοποίησης συσχετισμών και φιλοδοξιών;

Όπως είπα και προηγουμένως, θα πρέπει να είναι ένα δημοκρατικό συνέδριο μακριά από ιδιοτελείς στρατηγικές. Η Παράταξη, σεβόμενη την ιστορική της διαδρομή, κρατώντας τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη, οφείλει να προχωρήσει μπροστά.

Και το θέμα της ηγεσίας πρέπει να τεθεί επί τάπητος;

Το συνέδριο πρέπει να συζητήσει το σύνολο της πορείας της Δημοκρατικής Παράταξης και κυρίως τον πολιτικό προσανατολισμό και το πολιτικό περιεχόμενο. Τα λάθη και τις αστοχίες, την αδυναμία μας να έχουμε ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα καθώς και το θέμα της ηγεσίας. Όλα όμως με ψυχραιμία και χωρίς κραυγές.

Το ΠΑΣΟΚ, μετά την εμπειρία της συγκυβέρνησης με Σαμαρά, τι επιλέγει: Κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή συγκυβέρνηση με τη ΝΔ;

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρξει μια τρίτη λύση απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό κάνουμε την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης μέσω της δημοκρατικής συμπαράταξης. Εμείς από την αρχή της κρίσης κάναμε μια ιστορική επιλογή ευθύνης για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να βγει η χώρα από τα δημοσιονομικά της αδιέξοδα. Προσωπικά πιστεύω ότι σωστά η παράταξή μας εξαρχής δεν κρύφτηκε, δεν φυγομάχησε και δεν εκμεταλλεύτηκε με μικροκομματικούς όρους την οικονομική κρίση, όπως όλοι όσοι επένδυσαν σε έναν αντιμνημονιακό λόγο άνευ πρακτικών λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, είτε από την Αριστερά είτε από τη Δεξιά.
Ας πάρει το μήνυμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το παιχνίδι που έκανε ο κ. Σαμαράς το 2012 για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εξαγγέλλοντας τα 17 δισεκατομμύρια στα Ζάππεια, το ίδιο ακριβώς παιχνίδι έκανε ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ με 27 δισεκατομμύρια. Και αυτό δεν είναι καθόλου προοδευτικό. Είναι άκρως δημαγωγικό κι επικίνδυνο και δεν ταιριάζει με τις προκλήσεις της εποχής.

Κύριε Ανδρουλάκη, επειδή έχουμε μπερδευτεί λίγο, ποια είναι η πρόταση εξουσίας του ΠΑΣΟΚ; Με ποιους θέλει να κυβερνήσει;

Κατ’ αρχάς για μας δεν είναι μονόδρομος το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πάντα σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Αντιθέτως στόχος μας είναι η παράταξη να προσφέρει με την παρουσία της απαντήσεις σε μια εποχή μεγάλων ερωτημάτων. Και σε αυτή την πορεία, και σήμερα αλλά και μετά τις εκλογές, είναι η σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς, η συνεχής προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη και βέβαια ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Σε αυτή τη βάση θα κάνουμε τις όποιες μας επιλογές με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το ιδεολογικό μας πλαίσιο κι όχι γιατί κάποιοι πρέπει πάντα να μένουν σε θέσεις εξουσίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.