Ειδησεογραφικό site

Νέο μήνυμα αισιοδοξίας από Γιούνκερ: Στόχος μου η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας

31

 

giounker
Αισιοδοξία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης φαίνεται πως επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνει: «Σκοπός μου η επίτευξη λύσης για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

«Δουλεύουμε νύχτα και μέρα γι’ αυτό» λέει ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με «tweet» της εκπροσώπου της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Τσίπρας: Στόχος μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος μας είναι μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε οικονομικά βιώσιμη συμφωνία με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε τις συντάξεις και να αποφύγουμε τις παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και να προωθήσουμε τις αναγκάιες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις για να αναδιανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και δήλωση στα αγγλικά με διαφορετικό περιεχόμενο, αρκούμενος να πει ότι «είναι ώρα για αναβίωση των συζητήσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί», προσθέτοντας ότι είναι αβέβαιος για το αν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα με την Ελλάδα.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού συνεχίστηκαν με μια πενταμερή συνάντηση υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία αντικαστάθηκε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στην πενταμερή συνάντηση έγινε δεκτή ως βάση η ελληνική πρόταση, η οποία καλύπτει συνολικά λίστα μέτρων, λύση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα.

Πλέον, οι ελληνικές προτάσεις εξετάζονται λεπτομερώς από τους θεσμούς, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητά τους και το κατά πόσον μπορούν να αποτελέσουν βάση για να συνεχιστεί ο διάλογος τις επόμενες ημέρες.

Ελληνικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν πως, σε γενικές γραμμές, το κλίμα στο Eurogroup είναι καλό, έπειτα από την αποστολή των προτάσεων της ελληνικής πλευράς.

Δεν αναμένεται, δε, να αποστείλει νέα πρόταση προς τους θεσμούς και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην παρούσα πρόταση.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, διαμορφώνεται, πλεον, ως εξής (ώρες Ελλάδος):

18:30 Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
19:00  Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
20:00 Συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, με θέμα την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Διαβάστε τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:

«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς.

Με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και τη μεσαία λαϊκή οικογένεια. Με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναδιανομή των βαρών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας».

Δείτε επίσης:

Η Μέρκελ παραπέμπει στους «θεσμούς»: Αν η Ελλάδα θέλει συμφωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη να κινηθεί από τις θέσεις της και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

Τα σχόλια είναι κλειστά.