Ειδησεογραφικό site

Μοιράζονται τίτλοι στη «Λαϊκή Ενότητα» του Λαφαζάνη – Ρόλος-έκπληξη για προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς

189

 

 

Μπορεί να μετρά… λεπτά το νέο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όμως στην Λαϊκή Ενότητα ήδη μοιράστηκαν οι ρόλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο κόμμα που δημιουργήθηκε και το οποίο αριθμεί 25+4 βουλευτές ορίστηκαν ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Δημήτρης Στρατούλης και Θανάσης Πετράκος. Γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε ο Στάθης Λεουτσάκος, ενώ χρέη εκπροσώπου τύπου του κόμματος αναλαμβάνει ο Κώστας Ησυχος.

Συζητήσεις με το νέο κόμμα στο οποίο θα κατευθυνθούν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας έχει κάνει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον οποίο, μάλιστα, αναμένεται να ζητηθεί να μπει μπροστά.

Αλλωστε, ήδη από χθες στελέχη της κίνησης υποστήριζαν ότι την δημιουργία κόμματος θα στηρίξει «μια προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς που σκεπάζει όλους εμάς τους υπολοίπους».

Στο νέο αυτό κόμμα θα υπάρχει συντονιστική ομάδα που θα εκπροσωπεί όλες τις τάσεις, με την Αριστερή Πλατφόρμα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να αποτελεί τον πυρήνα και να έχει κεντρικό ρόλο. Πέραν των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας στο νέο κόμμα θα συμμετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ προχωρημένες επαφές υπάρχουν με τον Αλέκο Αλαβάνο αλλά και τον Μανώλη Γλέζο.

Επίσης, στις διαδικασίες ίδρυσης του νέου κόμματος συμμετέχει ενεργά και η  Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ όπως η ίδια ανέφερε με μια οργισμένη, εναντίον της κυβέρνησης, ανακοίνωση. «Οι κομμουνιστές είναι αυτονόητο ότι δεν έχουμε πλέον καμία θέση στον νέο, μνημονιακό «ΣΥΡΙΖΑ». Βαδίζουμε πλάι – πλάι με τους αριστερούς αγωνιστές του παλιού, προδομένου ΣΥΡΙΖΑ, παλεύοντας μαζί τους με σκοπό το νέο αριστερό πολιτικό υποκείμενο να εκφράσει γνήσια, αταλάντευτα και «μέχρι τέλος» τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, συζητήσεις γίνονται και με στελέχη κινήσεων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.).
Οσον αφορά το όνομα του νέου κόμματος φαίνεται ότι τα στελέχη του δεν έχουν καταλήξει ακόμη. Μία πρόταση που φαίνεται ότι συζητήθηκε είναι Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο (αν και υπήρξαν επιφυλάξεις για το αν θα προκαλέσει αντιδράσεις η ονομασία ΕΑΜ), ενώ στο τραπέζι έπεσε και το όνομα «Λαϊκή Ενότητα».
Προηγούμενη ενημέρωση:
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον γεγονός. Είκοσι εννέα πρώην πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στη Βουλή επιστολές ανεξαρτητοποίησης και σχημάτισαν το δικό τους πολιτικό σχήμα το όνομα του οποίου είναι «Λαϊκή Ενότητα» και έχει ως επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Τυπικά οι «29» αποτελούν νέο κόμμα (μένει να γίνουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες), οπότε δικαιούνται σύμφωνα με τη δύναμή τους στη Βουλή να πάρουν και αυτοί διερευνητική εντολή.

Εντύπωση προκαλεί η απουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη λίστα η οποία ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε σχέση με το πολιτικό της μέλλον. Πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Λαϊκής Ενότητας και η πρόεδρος της Βουλής, άφησε ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων είπε: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο, θα δούμε».

Λίγη ώρα αργότερα, στους 25 βουλευτές που συγκρότησαν αρχικά την Λαϊκή Ενότητα πρόκειται να προστεθούν τέσσερις ακόμη (προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιστολή), ανεβάζοντας την δύνατη του κόμματος στους 29. Οι τέσσερις βουλευτές είναι Βαλαβάνη, Κοδέλας, Σωτηρίου και Χατζηλάμπρου.

Πάντως ο επικεφαλής του σχεδιασμού Παναγιώτης Λαφαζάνης δίνει στις 13:30 συνέντευξη τύπου, οι οποία θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι της Βουλής.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα, ενώ περιoρίζεται σε πέντε αν τo κόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας. Ο κάθε Boυλευτής μπoρεί να ανήκει σε μία μόνo Koινoβoυλευτική Oμάδα, ενώ οι βoυλευτικές έδρες πoυ χηρεύoυν από oπoιαδήπoτε αιτία θεωρoύνται, αν δεν έχoυν πληρωθεί νoμίμως, ότι ανήκoυν στη δύναμη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας στην oπoία μετείχαν oι κάτoχoί τoυς.

Όπως αναφέρει ο κανονισμός, οι Boυλευτές πoυ επιθυμoύν να ιδρύσoυν, σύμφωνα με τις πρoϋπoθέσεις των παραπάνων, Koινoβoυλευτική Oμάδα, υπoβάλλoυν στoν Πρόεδρo της Boυλής σχετική δήλωση, πoυ περιέχει τoν τίτλo τoυ Kόμματoς και τα oνόματα των μελών και τoυ Πρoέδρoυ της. H δήλωση αυτή υπoγράφεται από όλα τα μέλη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, ανακoινώνεται στη Boυλή και καταχωρίζεται στα Πρακτικά.

Aν συντρέχoυν oι πρoϋπoθέσεις, oι Boυλευτές πoυ εκλέχθηκαν με συνασπισμό δύo ή περισσότερων Koμμάτων oφείλoυν να υπoβάλoυν, πριν από την εκλoγή τoυ oριστικoύ Πρoεδρείoυ της Boυλής, ενυπόγραφη δήλωση, στην oπoία να αναφέρoυν σε πoια από τις Koινoβoυλευτικές Oμάδες των Koμμάτων τoυ συνασπισμoύ ανήκoυν.  Oι μεταβoλές στη σύνθεση Koινoβoυλευτικής Oμάδας γνωστoπoιoύνται στoν Πρόεδρo της Boυλής με ενυπόγραφη δήλωση τoυ ενδιαφερoμένoυ, αν πρόκειται για απoχώρηση· με ενυπόγραφη δήλωση τoυ Πρoέδρoυ της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, αν πρόκειται για διαγραφή και με κoινή ενυπόγραφη δήλωση τoυ Boυλευτή και τoυ Πρoέδρoυ της Koινoβoυλευτικής Oμάδας, αν πρόκειται για πρoσχώρηση. Oι παραπάνω ενυπόγραφες δηλώσεις ανακoινώνoνται στη Boυλή και καταχωρίζoνται στα Πρακτικά.

Αναλυτικά οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας:
1. Λαφαζάνης Παναγιώτης του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιώς
2. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα) του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
3. Γαϊτάνη Ιωάννα του Γεωργίου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
4. Δελημήτρος Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, βουλευτής νομού Μαγνησίας
5. Διαμαντόπουλος Ευάγγελος του Περικλή, βουλευτής νομού Καστοριάς
6. Ζάννας Ζήσης του Γρηγορίου, βουλευτής νομού Πιερίας
7. Ζερδελής Ιωάννης του Χριστοφόρου, βουλευτής νομού Λέσβου
8. Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής του Νικολάου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών
9. Ιωαννίδης Ηλίας του Λαζάρου, βουλευτής νομού Καβάλας
10. Κριτσωτάκης Μιχαήλ του Γεωργίου, βουλευτής νομού Ηρακλείου
11. Κυριακάκης Βασίλειος του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Φθιώτιδος.
12. Κυρίτση Αγλαΐα του Λαζάρου, βουλευτής Επικρατείας
13. Κώτσιας Θωμάς του Μάρκου, βουλευτής νομού Ευρυτανίας
14. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος του Αντωνίου, βουλευτής νομού Ημαθίας
15. Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης) του Πιέρρου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Πειραιώς
16. Μακρή Ραχήλ του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Κοζάνης
17. Ουζουνίδου Ευγενία του Χρήστου, βουλευτής νομού Κοζάνης
18. Πετράκος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Μεσσηνίας
19. Σαμοΐλης Στέφανος του Κωνσταντίνου-Νικολάου, βουλευτής νομού Κέρκυρας
20. Σκούμας Αθανάσιος του Δημητρίου, βουλευτής νομού Βοιωτίας
21. Σταθάς Ιωάννης του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Βοιωτίας
22. Στρατούλης Δημήτρης του Ιωάννη, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών
23. Τσανάκα Αλεξάνδρα του Δημητρίου, βουλευτής νομού Καβάλας
24. Χαραλαμπίδου Δέσποινα του Δημητρίου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
25. Ψαρρέα Ελένη του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Μεσσηνίας.
26. Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών
27. Κοδέλας Δημήτριος του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Αργολίδος.
28. Σωτηρίου Ελένη του Δημητρίου,βουλευτής νομού Αττικής.
29. Χατζηλάμπρου Βασίλης του Σάββα,βουλευτής νομού Αχαΐας.

 

Διεργασίες από το βράδυ της Πέμπτης
Το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο πριν το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας συναντήθηκαν στο γραφείο της Αντιπροέδρου της Βουλής Δέσποινας Χαραλαμπίδου προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους.Κατά πληροφορίες το όνομα του νέου σχηματισμού θα είναι Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο. Σε αυτό, κατά πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καλεί να συμμετέχουν όσοι διαφωνούν με την στροφή του Αλέξη Τσίπρα και την ακολουθούμενη πολιτική των μνημονίων, δηλαδή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ακόμη και ο Γιάνης Βαρουφάκης.Η απόφαση που έχει ληφθεί από τον κ. Λαφαζάνη και τους συντρόφους του είναι το κόμμα να έχει διοικούσα επιτροπή στα παλαιά πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβηκε στις εκλογές του 2009 με αντίστοιχο μηχανισμό και συλλογική ηγεσία από τις τότε 13 συνιστώσες.«Θα βρουν τον τρόπο οι δυνάμεις του όχι να συμμετέχουν σ’ αυτές τις εκλογές» τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής. «Αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις εκλογές θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις όπου οι δυνάμεις του «όχι» θα εκφραστούν» τόνισε ο κ.Στρατούλης προαναγγέλοντας την ίδρυση του ΕΑΜ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.