Ειδησεογραφικό site

Με επιφυλάξεις και βήμα-βήμα η προσέγγιση Αθήνας και δανειστών – Ολοκληρώνεται ο α’ γύρος διαπραγματεύσεων στο Brussels – EWG: Υπάρχει σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί

41

Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και η έκτακτη συνεργασία στο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος έκανε και την κρίσιμη συνεννόηση με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώνουν την κορύφωση των προσπαθειών για ένα ουσιαστικό ξεμπλοκάρισμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ώστε να υπάρξει από τη Δευτέρα στο Eurogroup μία ουσιαστική σύγκλιση προς την επίτευξη συμφωνίας.

Η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σταθερή βήμα – βήμα και μέτρο – μέτρο, καθώς η κουβέντα αφορά πια πολύ συγκεκριμένες δράσεις σε όλα τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι: δημοσιονομικό, φορολογικά, εργασιακό, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις.

Ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχείς επαφές με τους ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες προκειμένου ό,τι πρόβλημα υπάρχει σε τεχνικό επίπεδο να αντιμετωπίζεται και σε πολιτικό, ώστε να λύνεται αυτομάτως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και μέσα στο σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα θα πάρουν «φωτιά» αν χρειαστεί, με στόχο το Eurogroup της Δευτέρας να καταλήξει σε μία «δήλωση προόδου» των διαπραγματεύσεων και σε αναγνώριση των συγκλίσεων.  Αυτή η κίνηση δεν είναι «απόφαση» βέβαια, αλλά δείχνει μία τέτοια προοπτική και επίσημα πλέον, ενώ θα δώσει «σήμα» και πολιτική κάλυψη στην ΕΚΤ να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας.

Αυτό αναμένει η Αθήνα για να «ηρεμήσει», καθώς την Τρίτη θα πρέπει να καταβάλει περίπου 780 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ, έστω κι να επισήμως δεν συνδέει πλέον τη συνεδρίαση της Δευτέρας με την υποχρέωσης της 12ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking group, μετά την ολοκλήρωση χθες βράδυ των συζητήσεων στο Brussels group. Οι συζητήσεις και σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα συνεχιστούν αν χρειαστεί και το σαββατοκύριακο.

Η Αθήνα δεν κρύβει την αισιοδοξία της, με συνεχείς δηλώσεις από κυβερνητικούς παράγοντες, αν και στις Βρυξέλλες, αλλά και το Βερολίνο χαμηλώνουν τον πήχη και αποφεύγουν προβλέψεις για κάτι θεαματικό τη Δευτέρα.

Ως προς τα εργασιακά οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να είναι σημαντική και ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, (τα μέλη της οποίας είχαν την Πέμπτη το πρωί συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη), με τους εμπειρογνώμονες των θεσμών εκτιμάται ότι θα περατωθούν σήμερα, Παρασκευή, χωρίς να αποκλείονται τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις και το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, η οποία, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει – καλώς εχόντων των πραγμάτων – να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας

Euro Working Group: Υπάρχει σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί

Για σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία, έκαναν λόγο το απόγευμα της Παρασκευής πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, σε δηλώσεις τους έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ωστόσο, την ίδια ώρα υπογράμμισαν ότι υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.