Ειδησεογραφικό site

Μίνα Τζάνα: «no merci» στα Γαλλικά, «oui» στη μόδα!

83

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, η Μίνα Τζάνα είπε «no, merci» στο επάγγελμα της καθηγήτριας Γαλλικών και ακολουθώντας τη συμβουλή κάποιας φίλη της είπε το μεγάλο «oui» στον χώρο της μόδας. Το ντεμπούτο της στην υψηλή ραπτική έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο και παρά τη μικρή επαγγελματική εμπειρία της έχει πρωταγωνιστήσει σε καμπάνιες γνωστών οίκων μόδας, εξώφυλλα περιοδικών και editorials.

Όταν το ελληνικό γυναικείο περιοδικό «Madame Figaro» τη διάλεξε για το εξώφυλλό του όλοι μιλούσαν για το φινετσάτο και άκρως εντυπωσιακό ξανθό κορίτσι, τα χαρακτηριστικά του οποίου παραπέμπουν περισσότερο σε Σκανδιναβή παρά σε Ελληνίδα. «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί το λένε αυτό», διαμαρτύρεται παραπονιάρικα όταν της το αναφέρω. «Οι νεότερες γενιές των Ελλήνων είναι πιο ανοιχτόχρωμες από τις παλαιότερες. Πολλά κορίτσια της γενιάς μου είναι πια ψηλά, λιγνά και με ανοιχτά χρώματα σε μαλλιά και μάτια. Το μελαχρινό πρότυπο του παρελθόντος μοιάζει ξεπερασμένο πια», τονίζει.

Τη διεκδικούσαν όλοι! Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη βιομηχανία της μόδας οι φωτογράφοι έπιασαν ενθουσιωδώς δουλειά. «Dark Beauty Magazine», «Close Up» και «All Magazine» άφησαν τις συναδέλφους της παραπονεμένες, διεκδικώντας την αψεγάδιαστη εικόνα της για τις σελίδες τους. Ακολούθησε η διαδικτυακή καμπάνια της εταιρείας ρούχων Celestino και πολυάριθμες συνεργασίες με Ελληνες σχεδιαστές. «Η μόδα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που σου χαρίζει μοναδικές εμπειρίες. Σου δίνει την ευκαιρία να συναντήσεις πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου, τις ικανότητες και τα όριά σου. Πριν από μερικά χρόνια, για παράδειγμα, μου ήταν αδιανόητο να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει το στυλ, το ύφος και την εικόνα που εκπέμπει από τη μια στιγμή στην άλλη», διευκρινίζει.

«Το να είσαι καθηγητής είναι λειτούργημα και  πρέπει να αφιερώσεις τη ζωή σου σ’ αυτό. Εγώ το κάνω κερδίζοντας απλά ένα επιπλέον χαρτζιλίκι παράλληλα με τη βασική μου απασχόληση, η οποία είναι το μόντελινγκ. Εκεί βλέπω τον εαυτό μου για πολλά χρόνια ακόμη» Η Μίνα Τζάνα, γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, πήγε σε γαλλικό σχολείο καθώς η μητέρα της είναι καθηγήτρια Γαλλικών. Τον ίδιο επαγγελματικό δρόμο μάλιστα είχε ακολουθήσει αρχικά και εκείνη. «Τελειώνοντας το σχολείο έπρεπε να δώσω σε κάποια σχολή, αφού, ως είθισται, οι γονείς επιμένουν για την απόκτηση ενός πτυχίου.Μπήκα λοιπόν στη Γαλλική Φιλολογία, από την οποία και αποφοίτησα», εξηγεί.
«Το να είσαι καθηγητής είναι λειτούργημα και επομένως για να το κάνεις καλά πρέπει να αφιερώσεις τη ζωή σου σ’ αυτό. Εγώ το κάνω κερδίζοντας απλά ένα επιπλέον χαρτζιλίκι παράλληλα με τη βασική μου απασχόληση,
η οποία είναι το μόντελινγκ. Κι εκεί βλέπω τον εαυτό μου για πολλά χρόνια ακόμη», καταλήγει με σιγουριά.
Η Μίνα γυμνάζεται, ενώ τον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνία και βλέπει ταινίες στον κινηματογράφο. Όσο για τα μελλοντικά της σχέδια, δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι η καριέρα στο εξωτερικό είναι ένα από τα μεγάλα της όνειρα.«Αν κάποιο μοντέλο σού πει ότι δεν θέλει να περάσει από τις πασαρέλες του Μιλάνου, του Παρισιού και της Νέας Υόρκης, θα σου πει ψέματα», λέει με νόημα και προσθέτει: «Οσο εντυπωσιακό ξεκίνημα κι αν έχεις κάνει για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, είναι γεγονός ότι η καρδιά της παγκόσμιας μόδας χτυπάει αλλού».

Τα σχόλια είναι κλειστά.