Ειδησεογραφικό site

Με επιφυλάξεις και αντιρρήσεις συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο για τη νέα συμφωνία – Επισπεύδει τις εσωκομματικές εξελίξεις το Μαξίμου

46

Οι τελευταίες εξελίξεις συζητήθηκαν στην τρίωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξετάστηκαν τα πρώτα βήματα στο νέο σκηνικό, που φαίνεται να διαμορφώνεται.

Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν «επιφυλάξεις και αντιρρήσεις» γύρω από τη συμφωνία και ορισμένες πλευρές της, για τις οποίες πάντως, όλοι οι «πρωταγωνιστές» απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες. Αυτές οι διαφοροποιήσεις προήλθαν κυρίως από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει διαφοροποίηση επί των κυβερνητικών χειρισμών.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την έγκριση της νέας συμφωνίας από όλες τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης και στη συνέχεια θα εκδηλώσει τις δικές της νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στις διαβουλεύσεις, αλλά και να έχει καθαρό το πεδίο.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το εάν είναι αναγκαίο και υποχρεωτικό να περάσει από την ελληνική Βουλή η νέα συμφωνία, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Στροφή στις εσωκομματικές αντιδράσεις

Επισπεύδει τις εσωκομματικές εξελίξεις το Μαξίμου στον απόηχο τις αποστολής της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup και της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά την έγκριση από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.

Για τις 20:00 ορίστηκε η έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις να τίθεται επί τάπητος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης και σκληρής μάχης. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι ένας αγώνας αντοχής και θα κριθούμε και ως κυβέρνηση και ως κοινωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας «Στο Κόκκινο» για τη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης, που βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κομισιόν, ενώ στα Παραπολιτικά τόνισε ότι «στο κόμμα μας έχουμε μάθει να συζητάμε όλα τα ζητήματα, τους προβληματισμούς, δεν δαιμονοποιούμε καμιά συζήτηση».

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μίλησε για «προοδευτικό συμβιβασμό» και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η πρόταση που απέστειλε η Αθήνα «δεν έχει καμιά σχέση με μέτρα και μνημόνιο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.