Ειδησεογραφικό site

Μετά τις 9 το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα

61

Μακρά προβλέπεται η νύχτα των αποτελεσμάτων του Β’ γύρου των Δημοτικών – Περιφερειακών εκλογών και των Ευρωεκλογών.

Η εκλογική διαδικασία βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη, το σύστημα αναμετάδοσης αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 19:00 θα είναι το ίδιο, ωστόσο στόχος είναι να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, δεν προβλέπεται.

Τι σημαίνει αυτό; Πολλά εκλογικά τμήματα καλούνται αυτή την Κυριακή να προχωρήσουν ταυτόχρονα στην καταμέτρηση των ψήφων των Δημοτικών – Περιφερειακών εκλογών, όπως και των Ευρωεκλογών, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει την εκτίμηση των αποτελεσμάτων.

Αν και τα πρώτα exit – poll αναμένεται να έχουν χρονική συνέπεια, το κέντρο επεξεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών θα λαμβάνει τις εκτιμήσεις με καθυστέρηση.

Σίγουρα η εφορευτική επιτροπή (δικαστικοί αντιπρόσωποι και γραμματείς) που θα προχωρήσει στην καταμέτρηση των ψήφων στα περισσότερα εκλογικά κέντρα θα είναι ολιγάριθμη, γεγονός που προσθέτει άλλο ένα «λιθαράκι» στο χρονοβόρο της διαδικασίας.

Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο και ο τρόπος που θα ανοίξουν οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα και αυτό γιατί όταν θα δοθεί προτεραιότητα στις Ευρωεκλογές, φυσικό και επόμενο είναι να επιβραδυνθεί η καταμέτρηση και αναμετάδοση των αποτελεσμάτων για τις αυτοδιοικητικές.

Το σύστημα που έχει επιλεγεί, να ανοίξουν πρώτα ο κάλπες των Ευρωεκλογών στα περισσότερα εκλογικά τμήματα ανάλογα με το ψηφίο στο οποίο καταλήγουν, ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα και να καθυστερήσει την καταμέτρηση για δημοτικές και περιφερειακές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη κατανομή των εδρών της Ευρωβουλής ανά πολιτική ομάδα, η οποία θα βασίζεται σε εκτιμήσεις και σε exit poll, αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία οι κάλπες κλείνουν στις 11 το βράδυ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.