Ειδησεογραφικό site

Μενού με 5+1 συνταγές στο… τραπέζι της Μέρκελ – Η παρτίδα σκάκι στο Βερολίνο τη Δευτέρα – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

115

skitso

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Αποφασισμένος να διαλύσει το θολό τοπίο ως προς τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να οριοθετήσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής του είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει σαφές στο Βερολίνο και την Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν μπλοφάρει και θα φτάσει μέχρι τη ρήξη της συμφωνίας ζητώντας ουσιαστικά πολιτική και όχι τεχνική διαπραγμάτευση. Στον φάκελο Τσίπρα υπάρχουν 5 + 1 σημεία που θα βάλει στο τραπέζι με στόχο να δημιουργηθεί ένας σαφής και χρονολογημένος οδικός χάρτης χωρίς εκβιασμούς, τελεσίγραφα, αποκλεισμούς και επιστολές για μη ψήφιση νόμων της εκλεγμένης κυβέρνησης, πράγματα δηλαδή που συνέβαιναν, όπως λένε στο Μαξίμου, επί κυβέρνησης Σαμαρά και τρόικας.

Μετά και τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες, όπου στην ουσία δεν προέκυψε κάποια ορατή νέα συμφωνία πέραν των όσων ήταν ήδη γνωστά, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι: α) πρέπει να δοθεί χρόνος στην Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις και β) να αρθεί η τεχνητή οικονομική ασφυξία με ομαλή ροή χρηματοδότησης, διότι η κατάσταση αυτή καταστρέφει την όποια προσπάθεια γίνεται.

Η μεγάλη εικόνα της σημερινής κατάστασης είναι οι διαπιστώσεις που κάνουν, από την πλευρά τους, η Αθήνα και οι δανειστές ως πρώην τρόικα που έγινε τώρα Brusseles group με τη συμμετοχή του ESM. Για την κυβέρνηση Τσίπρα, η συμφωνία δεν τηρείται, η απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές δεν γίνεται σεβαστή και η ευρωζώνη, που δείχνει πολλές φορές να κατευθύνεται από τον κ. Σόιμπλε, πατάει στις ράγες της τρόικας όπως γινόταν λες και δεν υπήρξε η συμφωνία – γέφυρα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ

Στην αντίπερα όχθη, επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που ζήτησε ήταν να αλλάξουν οι ονομασίες και τα σημεία των συναντήσεων για να μπορέσει να «πουλήσει» στο εσωτερικό πεδίο ότι έκανε διαπραγμάτευση. Επισημαίνουν πάντως τα βασικά σημεία της συμφωνίας που δεν είναι «δημιουργικές ασάφειες» δηλαδή ότι : α) συμφωνήθηκε παράταση του ισχύοντος προγράμματος, β) συμφωνήθηκε ότι για οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία των θεσμών και γ) η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο παραδέχεται αλλά ζητά και γρήγορα τα χρήματα της δόσης που απέμειναν από το υπάρχον πρόγραμμα το οποίο και παρατάθηκε.

Με τη σκέψη του να κινείται μόνο εντός του πλαισίου της αναγκαίας πολιτικής διαπραγμάτευσης και με την πεποίθηση ότι αυτή μπορεί αν γίνει επ’ ωφελεία όλων των μερών, ακόμα και για εκείνους που δυσκολεύονται να πείσουν τους πολίτες του ότι οι έλληνες έκαναν πράγματα που δεν έκαναν εκείνοι (πχ. Ισπανία, Πορτογαλία) ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στο Βερολίνο θέλοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία.

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Τα σημεία αυτά είναι:

1)    Διευκρίνιση των ασαφειών που οι δανειστές επιμένουν να χρησιμοποιούν με τους δικούς τους όρους. Οι αναφορές στη συμφωνία, αλλά και στα 10 σημεία Βαρουφάκη που έγιναν αποδεκτά στο eurogroup, αναφέρουν την ανθρωπιστική κρίση ως προτεραιότητα. Αντίθετα, ο κ. Κοστέλλο με επιστολή του ζήτησε προκλητικά να μην ψηφιστούν οι σχετικοί νόμοι.

2)    Απρόσκοπτη υλοποίηση των μέτρων κατά της ακραίας φτώχειας. Ο πρωθυπουργός είναι αμετακίνητος από την πολιτική που άλλωστε είναι και ένα από τα μεγάλο ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και γι αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Αυτά, όπως λένε στο μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας τα έχει συζητήσει με όλους τους ευρωπαίους αξιωματούχους από τις πρώτες μέρες και ουδείς διαφώνησε.

3)    Συμφωνία για πρόβλεψη χαμηλότερων στόχων για το 2015 και 2016. Αυτό προέκυψε από την ερμηνεία των δανειστών ανάμεσα στη φρασεολογία της συμφωνίας ότι οι στόχοι παραμένουν ίδιοι όπως προέβλεπε το μνημόνιο της κυβέρνησης Σαμαρά – Τσίπρα. Τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που είχαν συνηθίσει παλαιότερα και αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στο Μαξίμου αφού δεν υπάρχει και πρόοδος στις συζητήσεις.

4)    Κόκκινη γραμμή για τον πρωθυπουργό είναι η απόρριψη τιμωρητικών διαθέσεων που απορρέουν κυρίως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι δεν βοηθά κανέναν η εφαρμογή πολιτικών που και σε απόλυτους αριθμούς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα απλά και μόνο για να υπάρχει η αυστηρή λιτότητα χωρίς ορίζοντα χαλάρωσης, έστω και σε θέματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Οι συμφωνίες λοιπόν για την επόμενη περίοδο μπορούν να λαμβάνονται με αξιολόγηση και των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν σε κάθε χώρα.

5)    Οριοθέτηση των καταβολών δόσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων στην Ελλάδα χωρίς εκβιασμούς για ασφυξία και περιορισμούς τύπου Κύπρου. Στο σημείο αυτό πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Βερολίνου για μια ομαλή χρηματοδοτική ροή, με την τήρηση των συμφωνηθέντων και από την Αθήνα, αφού προηγουμένως έχουν ξεκαθαριστεί τα όποια ασαφή σημεία ή αυτά για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες.

6)    Ένα από τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία μάλιστα η κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι… ξέχασε στον δρόμο για τις Βρυξέλλες είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό θα μπει στο τραπέζι της καγκελαρίας με στόχο να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει διευθέτησή του εντός της διάρκειας του επόμενου προγράμματος και όχι με την λήξη του όπως λένε οι δανειστές επικαλούμενοι την συμφωνία του 2012.

Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες είναι ανοιχτός σε προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν σε άρση του αδιεξόδου και σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δεν πηγαίνει για την ρήξη. Τα όσα έχουν συμβεί με τις αυξανόμενες πιέσεις και εκβιασμούς ήταν αναμενόμενα ότι θα συμβούν όπως βέβαια και η χρηματοδοτική ασφυξία. Αυτά όμως που συμφωνούνται με τους δανειστές έχουν προκαλέσει και εσωτερικό μέτωπο στο κυβερνών κόμμα, το οποίο δεν φαίνεται να είναι διαχειρίσιμο σε περίπτωση μιας επόμενης συμφωνίας που θα έχει και δυσάρεστα σημεία. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Τσίπρα με αφορμή και το διπλό ραντεβού με την κ. Μέρκελ ότι προσχώρησε κι εκείνος σε αυτό που κατήγγειλε, δηλαδή τον «μερκελισμό».

Προσωρινή εκεχειρία

Συμφωνία για τη… Συμφωνία συμφώνησαν στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι ευρωπαίοι ηγέτες στην ειδική Σύνοδο Κορυφής που ζήτησε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μετά από 6ωρες συζητήσεις αποφασίστηκε, καταρχάς, να μπει στοπ με τη βούλα της Συνόδου των 7 στο Grexit.

Όπως προκύπτει από την ερμηνευτική ανάλυση του κοινού ανακοινωθέντος αλλά –κυρίως– από τις διευκρινιστικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η κυβέρνηση εξασφάλισε την επιβεβαίωση των εταίρων στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ζήτησε την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με υποχρέωση την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών μέτρων προκειμένου να εκταμιευτεί η αιωρούμενη δόση των 7.2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης:

–           Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σε μία βδομάδα στο Eurogroup την εξειδίκευση των 10 μεταρρυθμίσεων της επιστολής Βαρουφάκη, ώστε να εκταμιευτεί ποσό 1.9 δισ. από διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

–          Η πέμπτη μνημονιακή αξιολόγηση θα παρακαμφθεί καθώς συμφωνήθηκε ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Αθήνα και η αξιολόγηση θα γίνει από την ομάδα των Βρυξελλών, ενώ η ομάδα των τεχνικών κλιμακίων που συγκροτούνται από τους θεσμούς θα περιοριστεί στη λήψη στοιχείων από τις ελληνικές υπηρεσίες.

–          Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα δεν θα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, κάτι που ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως αποφυγή περαιτέρω περικοπών μισθών και συντάξεων.

–          Ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει άμεσα ενίσχυση του προγράμματος αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα σε ένα (εκτιμώμενο) 2 δισ. περίπου.

 

ΞΑΝΑΜΠΗΚΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ

«Ξαναβάλαμε το τραίνο στις ράγες» δήλωσε μετά την εξαντλητική συνεδρίαση ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία ανά χείρας θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η οποία ήδη, από την Τετάρτη, έχει δεχθεί τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα, που, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ευρω-κινδυνολογίας για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (και μάλιστα από τα επίσημα χείλη Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ !) της ζήτησε –σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου– να υπάρξει λύση με την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και με ανάπτυξη.

Η ευθύνη τώρα στο Βερολίνο!

Ιδού το ανακοινωθέν… εκεχειρίας:

«Είμαστε σε πλήρη διάθεση τήρησης της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου του 2015.

Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τη δουλειά και να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μία πλήρη λίστα τις επόμενες μέρες.

Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά την διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων γίνεται στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

H EΛΛΑΔΑ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ BULLYING

Το «μπούλινγκ» των δανειστών κατά της χώρας μας κατήγγειλε ο σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Φτάνει πια με τη χαιρεκακία και τον κυνισμό προς την Ελλάδα. Είναι ανάρμοστο», δήλωσε επικρίνοντας τους κορυφαίους του… «σχολικού εκφοβισμού», στους οποίους πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν το τελευταίο δεκαήμερο οι Σόμπλε, Μοσκοβισί, Ντάϊσελμπλουμ, Ντράγκι και λοιποί της ομάδας εκβιασμού…

Τα σχόλια είναι κλειστά.