Ειδησεογραφικό site

«Μαύρος καπνός» στη Βουλή – 160 ψήφους έλαβε ο Σταύρος Δήμας στην πρώτη ψηφοφορία – Τώρα ξεκινούν οι πρωτοβουλίες για τους «180»

40

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Ο Σταύρος Δήμας, υποψήφιος της ΝΔ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έλαβε συνολικά 160 ψήφους. Με το αποτέλεσμα αυτό δεν εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία.

Στα… ρηχά, όπως άλλωστε αναμενόταν και με μία απρόσμενη απώλεια για το προεδρικό μπλοκ που ευελπιστούσε η κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος που προτάθηκε από την κυβέρνηση Σταύρος Δήμας έλαβε 160 ψήφους, σαράντα λιγότερες από τις 200 που προβλέπει για την πρώτη ψηφοφορία το Σύνταγμα και 20 από τον πήχη των 180 που απαιτούνται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία. 135 βουλευτές επέλεξαν «Παρών», ενώ πέντε απουσίαζαν – με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Χατζησοφιά ανάμεσά τους για άγνωστο λόγο μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση ανέμενε τουλάχιστον άλλη μία θετική ψήφο, αυτή του Παναγιώτη Μελά, ο οποίος όμως προτίμησε να δηλώσει Παρών. Μόνο πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές προστέθηκαν τελικά στην κυβερνητική δύναμη των 155 βουλευτών: Οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Νταβρής.

Απόντες τέσσερις ανεξάρτητοι

Τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές προτίμησαν να απουσιάσουν: Οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης (από τους οποίους η κυβέρνηση αναμένει μεταστροφή σε επόμενη φάση), καθώς και οι ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε λόγω του αιφνιδίου θανάτου του πατέρα του, και ο Κώστας Γιοβανόπουλος βρισκόταν μαζί του στην κηδεία για να του συμπαρασταθεί.

Από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους βουλευτές οι υπόλοιποι 15 επέλεξαν το ΠΑΡΩΝ, αλλά δεν είναι όλοι στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: Οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρείται μεν ότι θα διατηρήσουν την ίδια στάση μέχρι τέλους, αλλά για περίπου τους μισούς η κυβέρνηση τρέφει ελπίδες ότι μπορεί τελικά να ψηφίσουν υπέρ.

Κατά τα λοιπά δεν υπήρξαν εκπλήξεις καθώς τηρήθηκαν οι κομματικές γραμμές: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ του κ. Δήμα, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν Παρών.

Κατά τα φαινόμενα το αποτέλεσμα πυροδοτεί νέες διεργασίες και αναζητήσεις συναινέσεων, καθώς δεν φαίνεται ότι με τις παρούσες συνθήκες και συσχετισμούς να εκλέγεται πρόεδρος και πάντως όχι ο κ. Δήμας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέφερε λίγο πριν την ψηφοφορία την ιδέα της ευρείας συναίνεσης, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την εκλογή προέδρου με ανοιχτό το σενάριο επίσπευσης των εθνικών εκλογών εντός του 2015, ενώ ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν ζητήσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού επανέρχονται σιγά – σιγά στην πρότασή τους.

Τώρα ξεκινούν οι πρωτοβουλίες για τους «180»

Την έναρξη του σκληρού πολιτικού μπρα-ντε φερ κήρυξε το  κατώτερο των προσδοκιών αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διεξαχθούν οργιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού στο πλαίσιο που δημιουργούν το χαμηλό πρώτο αποτέλεσμα, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και οι κομματικές επιδιώξεις.

Πλέον, το ανακάτεμα της τράπουλας που προκάλεσε η ψηφοφορία της Τετάρτης εντείνει και φέρνει στο προσκήνιο τις ενδοκυβερνητικές φωνές που ζητούν να αναληφθούν πολιτικές  δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ο στόχος των «180».

Ηδη  ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε πως το «πακέτο» για  πιθανή συνεργασία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι  συμφωνία  είναι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κοινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους  με τον ίδιο να δηλώνει πως από την πλευρά του είναι «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα» αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα από συμφωνία για ημερομηνία εθνικών εκλογών εντός του 2015 εως και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Απευθυνόμενος δε τόσο προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου σημείωσε ότι «Δεν θα αφήσουμε προεκλογικά να καταστραφεί η χώρα. Και όταν λέω προεκλογικά εννοώ στην πορεία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και προς τις εθνικές εκλογές αν αυτό επιλέξουν τα κόμματα».

Από το στρατόπεδο του πρωθυπουργού, οι στενοί του συνεργάτες ξεκαθαρίζουν  ότι οι καθαρές επιλογές είναι η γραμμή στην οποία θα επιμείνουν ενώ αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο είτε αλλαγής υποψηφίου είτε ορισμού ημερομηνίας εκλογών προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν τον κ. Σταύρο Δήμα στους δύο επόμενους γύρους. «Η δυναμική υπέρ του κ. Δήμα υπάρχει στην κοινωνία, την βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις και περιμένουμε να εκφραστεί και στην Βουλή στις επόμενες δύο ψηφοφορίες» υποστήριζαν οι ίδιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Μιλούν δε για την βούληση της κοινής γνώμης η οποία όπως πρόσθεταν με νόημα αν δεν εκφραστεί από τους βουλευτές θα εκφραστεί από τον λαό στις 25 Ιανουαρίου.

Πάντως, αρκετοί είναι όσοι εκτιμούν πως  οι προερχόμενες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δηλώσεις επιχειρούν να περιορίσουν το εύρος των επικείμενων σκληρών διαπραγματεύσεων και πολιτικών ανταλλαγμάτων. Προσθέτουν δε ότι εάν ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχωρούν και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Επωνύμως, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη ζητούν πολιτικές πρωτοβουλίες από τους Αν. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη  που είπε «είναι η ώρα για πολιτικές αποφάσεις πρέπει να επικρατήσει η λογική και το συμφέρον της χώρας. Τώρα είναι η ώρα για πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν το κλίμα για να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν. Ο κ. Σαμαράς και κ. Βενιζέλος έχουν ακόμα δυνατότητες πρωτοβουλιών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.