Ειδησεογραφικό site

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ – Συμφώνησαν να βρεθεί γρήγορα συμφωνία

29

Τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ είχε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η τηλεδιάσκεψη που κατά πληροφορίες ξεκίνησε στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής ήταν η δεύτερη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη διάρκειας μίας ώρας προ τριών ημερών, την Πέμπτη.

Κατά πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τη βούλησή τους για εξεύρεση λύση και κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης εχθές συνεδρίαζε για περισσότερο από οχτώ ώρες, ενώ το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από υψηλόβαθμους παράγοντες που έχουν άμεση γνώση των συνομιλιών, είναι μάλλον θετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε προετοιμασία προσχεδίου συμφωνίας.

Παρά το γεγονός ότι τα «αγκάθια» σε επί μέρους ζητήματα παρέμεναν και προέκυπτε πρόδηλη η ανάγκη για περισσότερες διευκρινίσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, ταυτόχρονα εκφραζόταν αισιοδοξία για μια θετική έκβαση –δήλωση, ενδεχομένως και εντός της σημερινής ημέρας.

Εχθές, Σάββατο, οι υπουργοί που συμμετέχουν στην Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, συναντήθηκαν επί ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Οι συνομιλίες έγιναν στη σκιά της επιλογής της Έλενας Παναρίτη, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ως αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εχθές οι αρμόδιοι υπουργοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και οι δύο τελευταίοι υπουργοί που εξήλθαν από το Μέγαρο Μαξίμου με διαφορά ολίγων λεπτών ήταν ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσακαλώτος.

Και τα δύο αυτά κυβερνητικά στελέχη αρνήθηκαν να προβούν στο οποιοδήποτε σχόλιο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ, παράλληλα, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ως εκ τούτου η πληροφόρηση είτε σε επίσημη, είτε σε άτυπη μορφή δίνεται με το σταγονόμετρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός παραμένει σε επικοινωνία με τους ξένους ηγέτες, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Ολάντ ακόμα και την Κυριακή. Εκτός αυτού, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την παρέμβαση που φέρεται να έχει κανει η κυρία Μέρκελ την Παρασκευή προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός, ενώ ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί και για την αμερικανική παρέμβαση, καθώς αυτή ερμηνεύεται και ως μέτρο πίεσης για να υπαρξει συμφωνία με υποχωρήσεις και απο τους δανειστές

Σε δήλωσή της στο Βήμα κυβερνητική πηγή ανέφερε «Υπάρχει συνολική βελτίωση σε κρίσιμα θέματα, αλλά παραμένουν κενά, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια για να καλυφθούν. Το μεγάλο πρόβλημα πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι δανειστές ζητούν να πάρουμε πίσω νομοθετήματα που έχουν περάσει από τη Βουλή, όπως οι προσλήψεις».

Οι δανειστές της χώρας θέτουν επίσης θέμα για αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας, τα κλειστά επαγγέλματα και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. «Δεν έχουν καμία οικονομική σημασία, αλλά δημιουργούν θέματα στην κοινωνία» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ τη Δευτέρα οπότε η καγκελάριος της Γερμανίας και ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθούν στο Βερολίνο, ενώ εκτιμάται από την Αθήνα ότι μπορεί να ανακοινωθεί και συνεδρίαση του Eurogroup για την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου του MEGA, Χρήστου Τσιγουρή ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ αναμένουν το τέλος της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες ώστε να έχουν και νέα επικοινωνία και από κοινού να αποφασίσουν σε ποια θέματα θα υπάρξει πολιτική λύση.

Μάλιστα η νέα τριμερής δεν αποκλείεται να γίνει εντός των επόμενων 24ωρων και αυτό γιατί οι τεχνοκράτες του Brussels Group εξακολουθούν να διαβουλεύονται με στόχο να αποτυπώσουν οριστικά ξεκάθαρα ποια είναι τα σημεία σύγκλισης και ποια τα θέματα απόκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.

Εντατικοί ρυθμοί και στις Βρυξέλλες

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το πρωί συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν τα στελέχη του Brussels Group.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.