Ειδησεογραφικό site

Non paper από Μαξίμου: Τώρα κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός

23

Σε μία πολύ κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, το βέβαιον είναι ότι στο Eurogroup που ξεκινά από λεπτό σε λεπτό, δεν θα κατατεθεί κείμενο συμφωνίας, καθώς στην προηγηθείσα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν επετεύχθη η οριστικοποίηση ενός κοινά αποδεκτού εγγράφου.

Την ώρα που τα δεδομένα είναι ρευστά, φαίνεται ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup θα παρουσιαστούν προς συζήτηση δύο κείμενα: Ένα των δανειστών και ένα δεύτερο με την ελληνική πρόταση. Μία από τις αλλαγές στην ελληνική πρόταση που κατατίθεται στο Eurogroup είναι η εξαίρεση των νησιών για τον ΦΠΑ. Δηλαδή η ελληνική πλευρά ζητά να διατηρηθεί η εξαίρεση και το προνομιακό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά.

Σε non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται υπαινικτική αναφορά ότι δεν υπήρξε συμφωνία στις πρωινές διαβουλεύσεις και επισημαίνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα καταθέσει τη δική της πρόταση στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στο Eurogroup και ενδεχομένως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά σήμερα το απόγευμα, όπως αφήνεται να εννοηθεί.

«H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αποστέλλοντας μήνυμα προς τους δανειστές ότι είναι η δική τους ώρα να υποχωρήσουν.

Διαβάστε τι αναφέρεται στο non paper της κυβέρνησης:

«Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες.

Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός».

Τα σχόλια είναι κλειστά.