Ειδησεογραφικό site

Μαξίμου: Θα περάσουν τα προαπαιτούμενα, έτοιμοι και για αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστές – Δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τον «μεγάλο συνασπισμό»

86

Για μετωπική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ και δευτερευόντως των άλλων προαπαιτούμενων που έχει δεσμευτεί να περάσει μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χθες εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από την τελετή λήξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ ενώ μία ώρα νωρίτερα στην συνάντηση με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο είχαν αποφασίσει μία σειρά βελτιώσεων και την συνολική τακτική για να περάσουν τα προαπαιτούμενα από την Βουλή χωρίς αντιδράσεις από τους δικούς τους βουλευτές. Φυσικά οι ηγεσίες των δύο κομμάτων έχουν πάντα στην διάθεσή τους την δυνατότητα της αντικατάστασης βουλευτών των θερινών τμημάτων ωστόσο προτιμούν να μην κάνουν χρήση της ευχέρειας αυτής που θα δημιουργούσε αρνητικές εντυπώσεις. Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Τετάρτη θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και τις κοινωνικές παροχές όπως και την χρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων για άρδευση.

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται και για αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα συνδικάτα αν και θέλουν να πιστεύουν ότι οι συνδικαλιστές δεν θα φθάσουν μέχρι τα άκρα αφού κάτι τέτοιο θα τους έφερνε σε σύγκρουση με την κοινή γνώμη και με τους παράγοντες της οικονομίας. Ωστόσο διευκρινίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υποχωρήσουν αφού όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψουν στους συνδικαλιστές να αποφασίζουν την πολιτική της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις όπως γινόταν στο παρελθόν. Προκειμένου να επιβάλλει την συμφωνημένη με την Τρόικα πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο της νομιμότητας.

Ο πρωθυπουργός χθες από το Ζάππειο πάντως εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας: «Υπήρξαν και κάποιοι που είδαν την κρίση της Ευρώπης ως ευκαιρία για να αποδομήσουν και να ενταφιάσουν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα! Είναι οι γνωστοί καιροσκόποι του λαϊκισμού, που πότε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, πότε αμφισβητούν τη δύναμη του ευρώ, πότε υιοθετούν οτιδήποτε θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη. Έχουν ως πρότυπά του τις χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής, που η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να αποτρέψει. Και για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα. Θεωρούν την καταστροφή της Ευρώπης, ως δήθεν «λύτρωση». Και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ως δήθεν «καταστροφή». Ευτυχώς, όμως, οι δυνάμεις αυτές ήταν και παραμένουν μειοψηφία».

Γαλάζιοι βουλευτές εκτιμούν ότι η αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού απευθύνεται και στο εσωτερικό του κόμματός όπου τις τελευταίες ημέρες άνοιξε συζήτηση για ενδεχόμενο μεγάλο συνασπισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα που συζητιέται εδώ και καιρό στο παρασκήνιο έβαλε δημοσίως ο υπουργός Αμύνης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και δευτερευόντως η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη. Ενώ για την κυρία Βούλτεψη εκτιμούν ότι πρόκειται απλώς για «γκάφα», για τον κ. Αβραμόπουλο θεωρούν ότι είναι μία παρέμβαση στο πλαίσιο της προσωπικής στρατηγικής που οικοδομεί στην βάση της προοπτικής συναίνεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ έλεγε ότι «σαφώς εκτός γραμμής ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος ανοίγει θέμα μεγάλου συνασπισμού την ώρα που ο πρωθυπουργός κάνει ότι μπορεί για να ξορκίσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και διαβεβαιώνει παντού ότι θα βρεθούν οι απαραίτητοι 180 βουλευτές της προεδρικής πλειοψηφίας». Βέβαια μετά το τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου που δεν κρύβει τον εκνευρισμό του ο κ. Αβραμόπουλος έσπευσε να διαψεύσει τον εαυτό του με νεότερη δήλωση.

Γενικότερα το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η συζήτηση περί νέων συνασπισμών αναιρεί την δική του στρατηγική της αποτροπής των πρόωρων εκλογών.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.